17.10.2022
Ensimmäinen BIOS-festivaali 12.-13. lokakuuta 2022 oli jymymenestys Liput “myytiin” loppuun hyvissä ajoin ja paikan päällä oli molempina päivinä reippaasti yli 200 osallistujaa. Keskiviikkoiltana nautimme ensin sykähdyttävästä konserttiesityksestä ja sen jälkeen seurustelusta elektronis-jälleenrakentavan musiikin tahtiin. Torstaipäivänä kuulimme puheenvuoroja ja keskustelimme Suomesta, joka toteuttaa ekologista siirtymää suunnitelmallisesti ja sopeutuu luovasti maailmantilanteessa tapahtuviin muutoksiin. Keskiviikon tunnelmiin voi palata alla näkyvien kuvien ja Kristiina Männikön Spotify-soittolistaksi […]

Liput “myytiin” loppuun hyvissä ajoin ja paikan päällä oli molempina päivinä reippaasti yli 200 osallistujaa. Keskiviikkoiltana nautimme ensin sykähdyttävästä konserttiesityksestä ja sen jälkeen seurustelusta elektronis-jälleenrakentavan musiikin tahtiin. Torstaipäivänä kuulimme puheenvuoroja ja keskustelimme Suomesta, joka toteuttaa ekologista siirtymää suunnitelmallisesti ja sopeutuu luovasti maailmantilanteessa tapahtuviin muutoksiin.

Keskiviikon tunnelmiin voi palata alla näkyvien kuvien ja Kristiina Männikön Spotify-soittolistaksi koostaman ekologisen jälleenrakennuksen soundtrackin kautta. Konsertista ei ole tallennetta.

Torstain ohjelma on kuultavissa kokonaisuudessaan BIOS-podcastina. Podcastin sisältö ja kulku on kuvattu alla. Puheenvuorojen ja paneelien välillä kuultavat välisoitot ovat Timo Lassyn käsialaa.

Podcast-sisältö

0t 0min Karoliina Lummaa lausuu tervetuliaissanat.

0t 5min Ville Lähde tekee katsauksen maailman tilaan ja peräänkuuluttaa Suomelta suunnitelmallisuutta monikriisin ajan “uudella planeetalla”. Emme voi tukeutua lineaariseen edistykseen, mutta voimme turvata hyvinvoinnin perustan, rakentaa turvallisempaa elämää, vähentää eriarvoisuutta ja saavuttaa rikkaampia elinympäristöjä. Tämä ei tule “entisen päälle”, vaan sen tuottamisen ja nauttimisen tavat on rakennettava uudelleen.

0t 25min Paavo Järvensivu esittelee BIOS:n aloitteen teollisen murroksen tiedevetoisesta suunnittelusta: miksi sitä tarvitaan ja mitä tarkoitamme suunnittelulla? Puheenvuoro perustuu BIOS:n syyskuun alussa julkaisemaan ideapaperiin. Järvensivun puheenvuoron jälkeen kuulemme videokommentit Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikaiselta, Kestävyyspaneelin kanssapuheenjohtaja Lassi Linnaselta ja Luontopaneelin 2. Varapuheenjohtajalta Ilari Sääksjärveltä.

1t 00min Tero Toivanen vetää politiikkapaneelikeskustelun otsikolla “Siirtymäpolitiikka seuraavassa hallitusohjelmassa”. Paneelin keskustelijat ovat Atte Harjanne (vihr), Hilkka Kemppi (kesk), Mai Kivelä (vas), Matias Mäkynen (sdp) ja Saara-Sofia Sirén (kok). Toivanen ehdotti heille, että seuraavaan hallitusohjelmaan kirjataan “Perustetaan valtioneuvoston kanslian alaisuuteen teollisen murroksen tiedevetoinen suunnitteluyksikkö.” Poliitikot esittävät vähintäänkin varovaista tukea suunnittelulle mutta jäävät vielä miettimään erilaisia toteutustapoja.

1t 50min Julia Jousilahti (Demos Helsinki) moderoi mediapaneelikeskustelun ”Talousjournalismi talouspolitiikan kriitikkona ja kirittäjänä”. Aiheesta keskustelevat Tuomas Niskakangas (HS), Maija Elonheimo (YLE) ja Timo Harjuniemi (Demos Helsinki). He jäsentävät, mistä kaikesta median ja journalistien rooli suhteessa talouspolitiikkaan nykyään muodostuu ja miten journalistinen työskentely on muuttunut ajan saatossa. Summaten: talouden totunnaisuuksia haastavat näkökulmat ja aloitteet voivat saada medianäkyvyyttä, mutta ei se edelleenkään helppoa ole.

2t 30min BIOS-ekonomisti Jussi Ahokas esittäytyy ja kuvaa miten makrotalouspolitiikan ideat ovat kansainvälisen finanssikriisin jälkeen muuttuneet ja mikä nyt horjuttaa makrotalouspolitiikan konsensusta. Keskustelu elää voimakkaasti ja mahdollisuus ideoiden muotoutumiseen uusin tavoin on auki.

2t 45min Päivän päätteeksi yleisö esittää hyviä kysymyksiä ja kommentteja.

3t 00min Tilaisuus ja podcast päättyy.

Kiitämme erityisesti

Konsertin työryhmä Minttu Mustakallio, Teppo Mäkynen, Timo Lassy, Tuomas Rinta-Panttila, Teemu Korpipää, Teemu Nurmelin

Dj Kristiina Männikkö

Demos Helsinki, TSTO, sadsongskomplex:fi

Koneen Säätiö

Kuvia festivaalilta

 

Festivaalisivut ovat edelleen nähtävissä osoitteessa festivaali.bios.fi