2.4.2025
Uutiskirje 4/2025 Huhtikuun uutiskirjeessä iloitsemme BIOS-tutkimusyksikön saamasta jatkorahoituksesta ja kerromme, miten kansainvälisesti tunnettu tutkija Johan Rockström joutui puuttumaan suomalaiseen keskusteluun. BIOS-tutkijat ovat olleet myös joukolla äänessä eetterissä. Uutiskirjeen voit tilata täältä. BIOS-videoita ja podcasteja löytyy paljon, ja sosiaalisen median kanaviamme ovat mm. Bluesky, Facebook, Instagram, LinkedIn ja Mastodon. BIOS sai jatkorahoituksen vuosille 2026–2029 Koneen Säätiö tiedotti maaliskuun lopulla päätöksestään jatkaa BIOS-tutkimusyksikön […]

Huhtikuun uutiskirjeessä iloitsemme BIOS-tutkimusyksikön saamasta jatkorahoituksesta ja kerromme, miten kansainvälisesti tunnettu tutkija Johan Rockström joutui puuttumaan suomalaiseen keskusteluun. BIOS-tutkijat ovat olleet myös joukolla äänessä eetterissä.

Uutiskirjeen voit tilata täältä. BIOS-videoita ja podcasteja löytyy paljon, ja sosiaalisen median kanaviamme ovat mm. Bluesky, Facebook, Instagram, LinkedIn ja Mastodon.

BIOS-tutkijat Tero Toivanen, Karoliina Lummaa, Tere Vadén, Tellervo Ala-Lahti, Paavo Järvensivu, Ville Lähde, Emma Hakala, Jussi Ahokas ja Antti Majava. Kuvasta puuttuu Jussi T. Eronen. Kuva Ilkka Saastamoinen.

BIOS sai jatkorahoituksen vuosille 2026–2029

Koneen Säätiö tiedotti maaliskuun lopulla päätöksestään jatkaa BIOS-tutkimusyksikön toiminnan tukemista. BIOS kiittää säätiöstä luottamuksesta ja mahdollisuudesta jatkaa työtään seuraavat neljä vuotta. 

Seuraavina vuosina BIOS-työ keskittyy kahteen kärkeen. Ensimmäiseksi jatkamme institutionaalisia kokeiluja, jotka keskittyvät teolliseen suunnitteluun ja kestävyyssiirtymää edistävään teollisuuspolitiikaan. Nämä kysymykset ovat yhä ajankohtaisempia. Teollisuutta uudistetaan meillä ja muualla niin turvallisuuden, kilpailukyvyn, ilmastopäästöjen vähentämisen kuin luonnovarojen kestävän käytön näkökulmasta. Muutosten pitää olla nopeita, eivätkä tavoitteet aina osoita samaan suuntaan. Lisäksi esimerkiksi kriittisistä mineraaleista kiistellään ja kilpaillaan ympäri maailmaa. Niinpä kaikki kehityspolut eivät ole valittavissa samanaikaisesti, vaan nyt tehtävät päätökset lukitsevat tai sulkevat ulos tulevaisuuden mahdollisuuksia. Tarvitaan suunnitelmallisuutta ja hyvää koordinaatiota.

Toinen päälinja on ympäristöajattelun uudistaminen monikriisin aikakaudella. Kun ilmastonmuutoksen kaltaiset kertyvät ympäristöongelmat etenevät, ne muokkaavat jatkuvasti tulevaisuuden mahdollisuuksia. Jotkin hyvät tulevaisuudet ovat poissuljettuja, ja parhaat päämäärät muuttuvat astetta huonommiksi, pahemmat yhä katastrofaalisemmiksi. Totutut yhteiskuntien sektorijaot sumenevat, kun ongelmat vahvistavat toisiaan: eletään monikriisissä. Tällaisessa historiallisesti kehkeytyvässä maastossa ei voida suunnistaa perinteisin ympäristöajattelun välinein. Kun joitain asioita menetetään väistämättä, on kyettävä muokkaamaan päämääriä kesken historian kulun. Samaan aikaan ympäristökysymyksiä pyritään yhä aktiivisemmin ottamaan äärioikeistolaisen ja rasistisen politiikan haltuun – tämä ei ole uusi ilmiö, mutta se vahvistuu monikriisin maailmassa. Sen vastustamiseen tarvitaan niin ikään eväitä. Erityisen tärkeää on purkaa ongelmallisia oletuksia ja sitkeitä harhakäsityksiä, jotka antavat tarttumapintaa haltuunotolle.

Maailmalta

Johan Rockström korjaa suomalaisia väärintulkintoja

Suomalaisessa ilmastokeskustelussa on toistuvasti väärinymmärretty tai vääristelty kansainvälisesti arvostetun tutkijan Johan Rockströmin sanoja. Rockström vieraili Suomessa 2023 ja kommentoi Suomen ilmastopolitiikkaa sekä metsien roolia siinä. Yhä uudestaan häntä on käytetty auktoriteettina, kun metsänielujen merkitystä on vähätelty ja on esitetty, että Suomi on tehnyt virheen niiden kohdalla. Tällaista ovat väittäneet mm. Ilmatieteen laitoksen Petteri Taalas ja MTK:n Juha Marttila. Rockström puuttui peliin maaliskuisessa lausunnossaan ja totesi suorasanaisesti, että häntä on tulkittu väärin. Aiemmin Tero Toivanen ja Ville Lähde puuttuivat näihin väärintulkintoihin artikkelissaan “Reaalipoliittinen ilmastoasiantuntijuus ilmastotoimien estäjänä”. Käsittelimme asiaa myös helmikuun uutiskirjeessä.

Rockström ei väheksy maankäyttösektorin nielujen merkitystä, päinvastoin. Nielujen hyvä taso on edellytys ilmastotavoitteiden saavuttamiselle, ja se on oletus ilmastostrategioissa, joissa pyritään pitämään ilmaston lämpeneminen ns. turvarajoissa. Ilman ekologisten hiilivarastojen turvaamista ja nieluista huolehtimista strategiat eivät voi onnistua. 

Sen sijaan Rockström kritisoi sellaista ajattelua, jossa voidaan tyytyä lievempiin päästövähennyksiin muualla, kun metsien ajatellaan ”kompensoivan” niitä. Hän myös muistuttaa, ettei tämä ole mikään suomalainen erikoispiirre vaan ongelma koko Euroopassa. Samasta asiasta on muistuttanut yhä uudelleen emeritusprofessori Markku Ollikainen, mutta väite “suomalaisesta ongelmasta” elää sitkeästi, ja sitä on hyödynnetty ilmastoestämiseen.

Tämä kompensaation ajatus ei nykyisessä ilmastokriisin tilanteessa toimi: tarvittavan muutoksen aikataulu on liian kiireellinen ja tarvittavat päästövähennykset niin suuria. Lisäksi ilmastonmuutos uhkaa biologisten nielujen toimintaa.

Rockströmin viesti on selvä: päästövähennyksiä on tehtävä nopeasti kaikilla rintamilla. Fossiilisten polttoaineiden käyttö on ajettava alas, mutta samalla on pidettävä huoli biologisista nieluista. Kummassakin on onnistuttava. Rockströmin viestiä väärintulkinneet tai vääristelleet sen sijaan tapaavat sanoa, että koska pääasia on fossiilisten polttoaineiden vähentäminen, nieluihin ei tule keskittyä. Tämä on puoliksi oikein ja puoliksi täysin väärin, ja lopputuloksena on ilmastopolitiikkaa, joka ei saavuta tavoitteitaan.

Käytännössä Rockström, monien muiden tutkijoiden ohella, ehdottaa erillisiä päämääriä ilmastopäästöille ja biologisille nieluille. Näin vältettäisiin sellainen ”kompensaatio”, joka käytännössä hidastaa ilmastotoimia, ja asia olisi maallikoille ja päätöksentekijöille helpompi ymmärtää ilman vaikeasti hahmotettavaa nielujen, varastojen ja lähteiden välistä laskentaa. Erilliset tavoitteet myös muistuttaisivat siitä, että nettonollaan pääsemisen jälkeen tulisi päästä pitkäksi aikaa nettonegatiiviselle tasolle – eli hiilidioksidia pitäisi saada vähennettyä ilmakehästä. 

“Pähkinänkuoressa: Päästövähennykset ovat avainasemassa, eli on ajettava alas ihmisperäiset kasvihuonekaasujen päästöt. Kestävä metsätalous on avainasemassa, eli on maksimoitava hiilen sitoutuminen ja säilytettävä hiilivarastot, talousmetsissä ja vanhoissa luonnonmetsissä. Kummankin on tapahduttava samaan aikaan. Ja kummatkin ovat yhtä kiireisiä, eikä vähiten siksi että (kuten Suomessa) metsien hiilinielu romahtaa ensisijaisesti ihmistoimien vuoksi, ei luonnollisista syistä. Kukaan ei pääse tätä todellisuutta pakoon, eivät poliitikot eivätkä metsäteollisuuden edustajat.”

Tähän perään sopii Suomen Ilmastopaneelin maaliskuinen tiedote, joka muistuttaa, että hiilineutraalius vuonna 2035 on perusteltu ja saavutettavissa oleva tavoite. Biologisista hiilinieluista, etenkin metsistä, sekä niiden hiilivarastoista, huolehtiminen on tärkeää seuraavina vuosina, että Suomi voi saavuttaa ilmastotavoitteensa. Kuten Rockström kuvasi, teknologisten nielujen rooli kasvaa suuremmaksi myöhempinä aikoina. Mutta ilmastotavoitteiden ensimmäisessä vaiheessa, nettonollaan pyrkimisessä, niitä ei ole vielä saatavilla tarvittavassa mittakaavassa. Siksi vuoden 2035 ilmastotavoite vaatii sekä voimakkaita päästövähennyksiä että biologisista nielusta huolehtimista.

Metsänielujen palauttaminen ja ylläpito vaatii metsähakkuiden maltillistamista, mutta Ilmastopaneeli esittää joukon muitakin keinoja. Äärimmäisen tärkeä huomio on, että monet näistä keinoista eivät aiheuta ”hiilivuotoa” maailmalle tai lisää puuntuontia Suomeen eivätkä kilpailua puunkäytön tapojen välillä. Hiilivuodosta puhuminen niissä yhteyksissä, joissa sitä ei ole nähtävissä, on ollut toistuvaa sumentamista kotimaisessa metsäkeskustelussa.

”Mitä enemmän maankäyttösektorin päästöjä vähennetään muilta osin, sitä vähemmän tarvitaan hakkuiden maltillistamista. Mikäli esimerkiksi polttoon ohjautuvan runkopuun määrää vähennetään tuntuvasti, nielu kasvaa merkittävästi ilman, että metsäteollisuuden raaka-ainesaatavuus heikkenee. Nielun vahvistamisen kannalta olennaista on, ettei edellä esitetyillä toimilla saavutettu pienempi puuntarve johda samassa määrin lisääntyvään muuhun puun käyttöön.”

BIOS

BIOS-ääniä eetterissä

Podcast-sarjassa “12 käsitettä maailmasta” on ilmestynyt kaksi uutta erikoisjaksoa. Villen ja Teren vieraana kävi ensin Antti Majava, joka puhui metsistä. Metsäteollisuuden toimintalogiikka poikkeaa monin tavoin muusta Suomen teollisuudesta. Julkisella sektorilla on vahva rooli metsäteollisuuden tukijana ja alalle on myönnetty merkittäviä muista teollisuudenaloista poikkeavia erioikeuksia. Samalla kun muut teollisuudenalat painivat kalliiden päästövähennysten tai päästöoikeusmaksujen kanssa, lankeaa lasku metsäteollisuuden päästöistä veronmaksajien ja muiden alojen maksettavaksi. Jaksossa pohditaan, miten tähän on tultu ja miten tilanteesta päästään ulos. 

Professori Jussi T. Eronen taas kertoo kuulijoille kestävyystieteestä. Keskustelussa tarkastellaan tämän monitieteisen tutkimusalan syntyhistoriaa ja sen rantautumista myös Suomeen. Kestävyystiede on kehkeytynyt monien tutkimusperinteiden kohtaamisesta, ja jaksossa tutkaillaan sen suhdetta esimerkiksi maapallojärjestelmätutkimukseen ja sosio-ekologisten järjestelmien tutkimukseen. Samalla pohditaan myös, mitä kaukaisen historian, ns. ”syvän ajan” tutkimus voi antaa nykyisyyden ja tulevaisuuden ongelmien ymmärrykselle.

Huhtikuun toisella viikolla ilmestyy viimeinen erikoisjakso, kun Tero Toivanen tulee puhumaan taantumuksesta. Taantumus on sana, jota on aikojen saatossa käytetty leimakirveenä. Jaksossa taantumuksen käsite otetaan alustavaksi työvälineeksi nykyisten ideologisten virtausten ja poliittisten mullistusten tarkasteluun. Teron kanssa tarkastellaan autoritaaristen voimien nousua, ilmastoestämistä sekä ilmastopolitiikan käynnissä olevaa takapakkia. Ympäristöpolitiikka ja ekologinen ajattelu ei suinkaan aina ole väistämättä progressiivista, vaan ekologisia visioita voi rakentua myös autoritääriselle ja ulossulkevalla perustalle. Mitä tämän vastustaminen edellyttää ympäristöliikkeiltä?

BIOS-kanava ei hiljene jatkossakaan, vaan sinne tuotetaan jaksoja jatkossa säännöllisesti – seuraava touko-kesäkuussa ennen kesälomataukoa, jolloin käsittelyssä ovat teokset Overshoot ja More and More and More

Kansan Uutisten podcast “Raha, talous ja politiikka” on tätä kirjoitettaessa ehtinyt jo viidenteen jaksoonsa. BIOS-ekonomisti Jussi Ahokas ja Lauri Holappa ovat kerenneet käsitellä trumpilaista talouspolitiikkaa, Muskia ja DOGEa, oikeistolaisen talouspolitiikan kommelluksia, talouden rajoitteita sekä kuntapoliitiikkaa. 

Antti Majava oli mukana Ylen Metsä-Suomi -podcastin jaksossa “Parempaa keskustelua metsistä”, kanssakeskustelijoina Mari Pantsar Koneen Säätiön Metsän puolella -ohjelmasta sekä Janne Kareinen DialogiAkatemiasta. Tere Vadén taas osallistui Hyvän tulevaisuuden aamukahveille, jotka toteutetaan SISU-hankkeen ja Ykspilkkuviis-median yhteistyöllä. Kahveilla pohdittiin, onko ihmisen täysi mitta jo tavoitettu nykyisen kaltaisessa kapitalismissa, vai voisiko tulevaisuuden nähdä toisin. 

Muuta

Jussi Ahokas kirjoitti Toivo-verkkomediassa otsikolla “Työllisyyspolitiikka on kaventunut kannustinpolitiikaksi”, ja Kansan Uutisissa hän vastasi kysymyksiin Suomen talouden tilasta. Paavo Järvensivu taas kertoi Ny Tidissä, millaista tietoa tarvitaan yhteiskunnissa ekologisten murrosten keskellä.

Ville Lähde tarkasteli vuoden ensimmäisessä niin & näin -lehden numerossa kotimaista scifielokuvaa Jälkeemme vedenpaisumus. Juttua ei pääse lukemaan verkossa, mutta suosittelemme paperilehteen syventymistä, sillä tässä numerossa julkaistiin myös teemakokonaisuus “Ilmastonmuutos, kapitalismi ja ekologinen sivistys”. Ville käänsi numeroon myös artikkelin, joka käsittelee kiistoja kansanmurhan määritelmästä.

Lopuksi

Yhdysvalloissa, Georgian Atlantassa pidetyt mielenosoitukset “Stop Cop City” saivat surullista maailmanmainetta, kun poliisi surmasi tammikuussa 2023 Manuel Esteban Paez Teránin, joka tunnettiin nimellä Tortuguita. Podcast-sarja We Came to the Forest kertoo perusteellisesti kampanjan taustoista, tapahtumista sekä siitä, mitä surmatyön jälkeen tapahtui.

Guardianissa käsiteltiin “ilmaston äitymistä oudoksi” eli tarkemmin paikallisten sääolojen nopeaa heilahtelua ääripäästä toiseen, mikä tekee sopeutumisesta hyvin vaikeaa monille maailman suurkaupungeille. Lehti uutisoi myös laajasta synteesitutkimuksesta, joka kartoittaa ihmistoiminnan vaikutuksia biodiversiteettiin. Phenomenal World -sivuston analyysi nesteytetyn maakaasun (LNG) noususta on opettavainen.

27.2.2025
Uutiskirje 2/2025 Uusi vuosi on koittanut, kieltämättä kovin erikoisissa tunnelmissa, sillä maailma tuntuu mullistuvan päivä kerrallaan. Ympäristötutkijalle perinjuuristen murrosten seuraaminen on arkipäivää, mutta nykyinen vauhti hirvittää. Työtä on silti jatkettava. Kokosimme tuttuun tapaan viime vuoden julkaisujamme ja muuta toimintaamme yhteen blogissamme. Tämän vuoden alkua on hallinnut kiihtynyt yhteiskunnallinen kiista metsistä ja ilmastopolitiikasta, ja tähän teemaan pureudumme vuoden […]

Uusi vuosi on koittanut, kieltämättä kovin erikoisissa tunnelmissa, sillä maailma tuntuu mullistuvan päivä kerrallaan. Ympäristötutkijalle perinjuuristen murrosten seuraaminen on arkipäivää, mutta nykyinen vauhti hirvittää. Työtä on silti jatkettava. Kokosimme tuttuun tapaan viime vuoden julkaisujamme ja muuta toimintaamme yhteen blogissamme. Tämän vuoden alkua on hallinnut kiihtynyt yhteiskunnallinen kiista metsistä ja ilmastopolitiikasta, ja tähän teemaan pureudumme vuoden ensimmäisessä uutiskirjeessä.

Uutiskirjeen voit tilata täältä. BIOS-videoita ja podcasteja löytyy paljon, ja sosiaalisen median kanaviamme ovat mm. BlueskyFacebookInstagramLinkedIn ja Mastodon.

Kaavio kemiallisen metsätehtaan monimuotoisesta tuotannosta.

Kaavio kemiallisen metsätehtaan monimuotoisesta tuotannosta. Politiikasta.fi

Metsäkeskustelu kuumenee taas: BIOS peräänkuuluttaa kansallista metsämissiota, toisaalla uhataan jo ilmastolakia

Tammikuun puolivälissä Luonnonvarakeskuksen julkaisemat kasvihuonekaasuinventaarion ennakkotiedot kertoivat asian, jota tutkimus oli ennakoinut ja josta lukuisat tutkijat olivat vuosia varoitelleet: Suomen metsät ovat kääntyneet päästölähteiksi. Helsingin Sanomissa tätä kutsuttiin “uutispommiksi” ja Ylen sivuilla “shokkiuutiseksi”, vaikka kehitys oli ollut samansuuntaista jo pitkään. (Esimerkkinä BIOS-tutkimusyksikön vuonna 2017 fasilitoima tutkijoiden metsäjulkilausuma.) Metsien tilanteen vuoksi maankäyttösektori oli kääntynyt jo aiemmin päästölähteeksi: uusi tieto vain veti maton alta vastaväitteeltä, että metsät pysyivät silti nieluna. Takana on pikemminkin hälyttävien uutisten sarja ja haluttomuus havahtua todellisuuteen.

Julkinen keskustelu metsistä ja ilmastopolitiikasta on joka tapauksessa käynyt kuumana koko alkuvuoden. Helsingin Sanomien mainitussa jutussa muistutettiin, että hakkuiden merkitys on metsänielun heikkenemisessä ohittamaton. Ilmastopaneelin puheenjohtaja Jyri Seppälä muistutti samassa lehdessä, että tutkijoiden varoituksia asiasta ei ollut kuunneltu: ”Hakkuisiin ei ole haluttu puuttua, vaan on jopa uskottu, että asiat korjaantuvat itsestään.” Ylen jutussa Seppälä totesi: “Se on ihan selvää, että hakkuita on tavalla tai toisella saatava vähennettyä, jos halutaan saavuttaa ilmastotavoitteet.” Markku Ollikainen totesi MTV:n jutussa: “Tämä paletti on kyllä hallituksella tiedossa, mutta ei nykyisellä eikä edellisellä hallituksella ole eikä ole ollut riittäviä suunnitelmia metsien ja maaperän hiilinielujen vahvistamiseksi. Hallitukset ovat kyvyttömiä tarttumaan tähän ongelmaan, haluttomia ja kyvyttömiä.” 

Seuraavana päivänä Helsingin Sanomat haastatteli asiasta Itä-Suomen yliopiston tutkija Jakob Donner-Amnellia, joka selitti kasvaneiden hakkuiden taustoja. Kansan Uutisten jutussa Syken Riikka Paloniemi ja Riku Lumiaro muistuttivat vanhojen metsien merkityksestä. Sampo Soimakallio selitti tässä Bluesky-ketjussa hakkuu- ja nieluasian perusteet, jälleen kerran.

Vaikka tämä uutinen ei yllätys ollutkaan, vaikutti hetken siltä, että metsien muuttuminen päästölähteeksi kääntäisi keskustelun suuntaa perinpohjaisesti. Uutta suuntaa vauhdittamaan BIOS laati Politiikasta-lehteen kaksiosaisen kirjoitussarjan: ensimmäisessä käytiin läpi ongelmallista nykytilannetta, toisessa esiteltiin visio kestävästä metsämissiosta, joka auttaisi toteuttamaan ilmasto- ja luontotavoitteet sekä rakentamaan metsäteollisuudelle tulevaisuuden edellytyksiä. Kuten lehdistötiedotteessamme todetaan

Mission tehtävä on metsäsektorin kestävyyssiirtymä. Samaan tapaan kuin energiateollisuus sähköistyy ja terästeollisuus siirtyy kohti hiliivapaata terästä, myös metsäteollisuudessa voidaan uudistaa niin tuotantotapoja kuin tuoteportfoliotakin. Metsäteollisuudella on osaamisensa, raaka-ainepohjansa ja maantieteellisen sijoittumisensa puolesta mainiot edellytykset puhtaan sähköenergian hyödyntämiseen ja polttamattomuuteen perustuvaan tuotantoon.

Kuunteluvinkki: nyt kannattaa palata myös BIOS-tutkija Antti Majavan tuottamaan metsäpodcastien sarjaan, jossa Antti loi metsäalan ammattilaisten ja metsätutkijoiden kanssa katsauksen alan kestävyyssiirtymään. Ja maaliskuussa aiheesta saa rautaisannoksen, kun Antti vierailee podcastin “12 käsitettä maailmasta” erikoisjaksossa, jonka teemana on tietysti metsä.

Lupaavan alun jälkeen julkisessa keskustelussa kuitenkin tempoiltiin vanhastaan tutuille urille. Uusi ympäristöministeri Sari Multala ehätti tuoreeltaan kommentoimaan asiaa valitettavan tutulla olkiukkoargumentilla: ”Maailman ilmastoa ei pelasteta sillä, että Suomen hakkuut lopetettaisiin.” Kukaanhan ei koskaan ole missään puhunut kaikkien hakkuiden lopettamisesta. Professori Janne Hukkinen kritisoi ministerin puheita voimakkaasti Helsingin Sanomissa. Suomen Luontopaneelin puheenjohtaja, professori Janne Kotiaho, taas joutui korjailemaan MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakolan väitteitä. 

Metsien muuttuminen päästölähteeksi ei riittänyt kääntämään kaikkia päitä, vaan seuraava askel kiistelyiden jatkumossa oli tarttua muihin vaikuttaviin tekijöihin metsähakkuiden roolin vähättelemiseksi. Luonnonvarakeskusta on syytetty myös huonoista laskentamenetelmistä, kun huomiota on viety hakkuista metsämaahan. Erikoislaatuiseksi tämä retoriikka meni helmikuun puolivälissä, kun Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas puhui Taloussanomissa muutoksen johtuvan “luonnon mekanismeista” ja “luonnon prosessista” palauttaen ongelman metsämaahan ja metsien ikärakenteeseen, mainitsematta hakkuita laisinkaan. Taalaksen viestinnän pitkässä linjassa tämä ei ole poikkeus, mutta tutkijalta yksioikoinen puhe “luonnon prosesseista” on erikoista, kun ilmastonmuutoksen vaikutus metsämaahan on sekin ihmistoiminnasta peräisin. Onneksi samaisessa jutussa haastateltu Markku Ollikainen muistutti isosta kuvasta: 

Nythän me rikomme EU-sitoumuksia ja vaarannamme koko EU:n tavoitteita osaltamme ja niillähän on iso merkitys kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. Jos EU epäonnistuu, mihin tässä maailmassa voidaan enää luottaa?

Mutta vauhti kiihtyy. Luonnonvaraneuvos Heikki Granholm esitti Maaseudun Tulevaisuudessa, että “kansallisen tavoitteen aikajänne joudutaan arvioimaan uudelleen” ja ennakoi, että EU joutuisi “tarkastelemaan” ilmastotavoitettaan. Jutussa kyllä kuultiin ansiokkaasti laajempaa asiantuntijajoukkoa, joiden viesti oli hyvin toisenlainen: ympäristöneuvos Tuomo Kalliokosken mukaan “hakkuiden tutkittua vaikutusta ei voida ohittaa”. Kalliokoski esitteli konkreettisia keinoja vaikuttaa tilanteeseen tässä Ylen jutussa, jossa kiinnitettiin huomiota myös talousasiantuntijoiden ehdotuksiin:

“Joukko talouspolitiikan asiantuntijaorganisaatioita on toistuvasti vaatinut juuri hintaohjausta metsien ilmastotoimiin. Niin ovat tehneet Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, talouspolitiikan arviointineuvosto, valtiontalouden tarkastusvirasto sekä Elinkeinoelämän tutkimuslaitos.”

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaati helmikuun puolivälissä Helsingin Sanomissa, että Suomen olisi muutettava ilmastolakiaan. Hänen kommenttinsa “tiedeyhteisön enemmistöstä” oli, jo edellä kuvatun perusteella, selvästi harhaanjohtava: ”Tiedeyhteisössä käsittääkseni enemmistön mielipide on, että tässä tilanteessa kansallisista tavoitteista on parasta tiputtaa maankäyttösektori kokonaan pois.” Marttila käytti hyvin erikoisella ja vääristävällä tavalla tukenaan Suomessa vuonna 2023 vierailleen Johan Rockströmin kommentteja. Tiina ja Antti Herlinin järjestämässä tilaisuudessa puhunut Rockström ei suinkaan esittänyt, että huoli metsänieluista olisi tarpeetonta: hän päinvastoin peräänkuulutti kunnianhimoisempia toimia sekä päästöjen vähennyksessä että hiilinielujen tukemisessa. Päästö- ja nielutavoitteiden erottamisella Rockström kritisoi sitä, että laskennallisen nettonollan tavoittelu uhkaa hävittää varsinaisen päämäärän näkyvistä – nettonollan jälkeen kun on edettävä nettonegatiiviseen suuntaan, mikä edellyttää sekä päästöjen minimointia että nielujen kasvattamista. Kaiken lisäksi Rockström painotti haastattelussa voimakkaasti, että Suomen kaltaisen vauraan maan ei tule joustaa ilmastotavoitteistaan, koska sillä olisi välittömästi merkittävä moraalikatovaikutus kehittyvien talouksien ilmastokunnianhimoon.

Etenkin Petteri Taalas on viitannut Rockströmiin tällä tavoin harhaanjohtavasti niin monta kertaa, että soisi kotimaisten tiedotusvälineiden kysyvän asiasta tältä kansainvälisesti arvostetulta tutkijalta. Hänen lausumiensa mobilisoiminen ilmastoestämiseen tuskin miellyttäisi.

Ilmastopolitiikan muuttamista niin Suomessa kuin EU:ssa peräänkuulutti myös ministeri Sari Essayah Maaseudun Tulevaisuudessa, samana päivänä kun Taalaksen ja Marttilan puheenvuorot ilmestyivät. RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz ehätti kritisoimaan Essayahia MTV:n uutisessa samana päivänä. Helsingin Sanomien jutussa Essayah tosin kiisti vaativansa lain tarkastamista. Perussuomalaisten Jani Mäkelä vaati nykyisestä ilmastotavoitteesta luopumista.

Elämme siis suomalaisen ilmastopolitiikan kohtalonhetkiä. Vaikka toimet ilmastositoumusten toteuttamiseksi ja ilmastolain hengen seuraamiseksi ovat olleet tähän asti riittämättömiä, ja vaikka tutkijoiden varoituksia ei ole kuunneltu, ei sitoumuksiin ole kehdattu suoraan kajota. Mutta nyt kehtaamista on alkanut näkyä.

BIOS

Tieteellisiä julkaisuja 

Karoliina Lummaa on ollut mukana kahdessa äskettäin ilmestyneessä tutkimusjulkaisussa. Itä-Suomen yliopiston Puut lähellämme -hankkeen tutkijoiden artikkeli ”Green companions: Affordances of human–tree relationships” julkaistiin 27.1.2025 Ambiossa. Julkaisu perustuu Hollannissa kerättyyn kyselyaineistoon ja tarkastelee ihmisten puusuhteita tarjoumien teorian avulla. Karoliina on kirjoittanut myös Katarina Leppäsen ja Auður Aðalsteinsdóttirin toimittamaan artikkeliantologiaan Creative Responses to Environmental Crises in Nordic Art and Literature (Lexington/Rowman & Littlefield, 2025), jossa tutkitaan pohjoismaisen taiteen ja luovien alojen vastauksia ilmasto- ja ympäristökriiseihin. Karoliinan luku ”CO2, The Poetic Compound” käsittelee ja käsitteellistää hiilitietoisuutta suomalaisessa runoudessa.

BIOS eetterissä

BIOS-podcastsarja “12 käsitettä maailmasta” on jatkunut kahdella erikoisjaksolla. 

Neljännessä erikoisjaksossa “Varovaisuusperiaate” Ville Lähde ja Tere Vadén jututtivat Tellervo Ala-Lahtea. Jaksossa paneuduttiin ympäristöoikeudelliseen varovaisuusperiaatteseen ja sen rooliin osana ympäristöpolitiikkaa. Kansainvälisessä oikeudessa varovaisuusperiaate tunnetaan laajimmin Yhdistyneiden kansakuntien ympäristö- ja kehityskonferenssin vuonna 1992 hyväksymän ympäristöä ja kehitystä koskevan Rion julistuksen kautta, ja se on sisällytetty Euroopan Unionin lainsäädäntöön suurelta osin jäsenvaltioiden, erityisesti Saksan ja Ruotsin, sekä kansainvälisen ympäristölainsäädännön vaikutuksesta.

Teollisten hankkeiden luvituksessa viranomaiset keskittyvät arvioimaan, voidaanko lailla kiellettyjen ympäristöä tai ihmisten terveyttä vaarantavien seurausten toteutumisen riski sulkea pois tai hallita riittävästi lupamääräyksillä. Ympäristölaatunormit ja muu aineellisoikeudellinen ympäristösääntely asettavat perustason sille, millaisia haitallisia vaikutuksia toiminnalla saa olla ympäristöön ja ihmisten terveyteen, kun taas varovaisuusperiaate määrittää, kuinka suuri riski näiden vaikutusten toteutumiselle voidaan hyväksyä. Suhteettoman riskin olemassaolo voi siis käytännössä tarkoittaa, ettei teolliselle hankkeelle voida myöntää lupaa, jolloin hanke jää toteutumatta. Jaksossa pohditaan, voivatko nykyhallituksen ympäristöpoliittiset suunnitelmat osoittautua ympäristöoikeuden ”hengen” vastaisiksi. 

Viidennessä erikoisjaksossa “Kulttuurinen muutos” jututettavana oli Karoliina Lummaa. Luonto ei kestä nykyisenkaltaisia ylikuluttavia, fossiiliselle perustalle rakennettuja yhteiskuntia. Ihmisluonto puolestaan on lujilla kiireellisissä uudistamistarpeissa, jotka koskevat taloutta, tuotantoa ja kulutusta, teknologioita ja kaikkea ihmistoimintaa. Kestävyysmurroksen edistäjäksi ja jopa perustavaksi voimaksi on eri tutkimusaloilla ehdotettu kulttuurista muutosta. Kulttuurin käsitteeseen liittyvän monitulkintaisuuden vuoksi kulttuurisen muutoksen määrittely ei ole helppo tehtävä.

Toisaalta merkkejä ympäristön tilaan ja ihmisten luontosuhteisiin liittyvästä kulttuurisesta muutoksesta näkyy yhä enemmän esimerkiksi taiteessa, julkisessa keskustelussa ja ihmisten erilaisissa arjen valinnoissa ja teoissa. Nykyisen vilkkaan ja moninaisen kulttuurikeskustelun joukkoon tarvitaan yhä enemmän sellaisia kulttuurisen muutoksen ääniä, jotka puolustavat luontoa sekä ekologisesti ja sosiaalisesti kestävämpää yhteiskuntaa. 

BIOS-ekonomisti Jussi Ahokas sen sijaan on Kansan Uutisten upouuden podcastin “Raha, talous ja politiikka” vakiovieras Lauri Holapan rinnalla. Jussi ja Lauri ovat tätä kirjoitettaessa kerenneet sukeltamaan syvälle Trumpin hallinnon touhuihin parissa ensimmäisessä jaksossa. Asiantuntevan analyysin rinnalla podcast henkii huumoria, mitä synkkinä aikoina tarvitaan.

Paavo Järvensivu vieraili Ylen Tiedeykkösessä toimittaja-kirjailija Kerttu Kotakorven kanssa puhumassa “suuresta fossiilivedätyksestä”:

Keskustelu ilmastoteoista jumiutuu usein yksilöiden arkisiin elämänvalintoihin – se on fossiiliteollisuuden taitava silmänkääntötemppu, jonka turvin päästöjuhla on saanut jatkua. Miten paljon yksilön teoilla on merkitystä ison ja monimutkaisen ilmastokriisin hillinnässä? Pääsevätkö todelliset ilmastopahikset kuin koira veräjästä ja miten yhteiskunta voitaisi oikeasti muuttaa kestäväksi?

Lopuksi

Alkuvuonna kertyneestä lukemistosta löytyvät muun muassa Sandra Järvenpään mukava essee, jossa hän pohtii yksilön elämänvalintoja viitaten mm. Vardan erinomaiseen elokuvaan Gleaners and I sekä Ville Lähteen kääntämään Mara van der Lugtin esseesen toiveikkaasta pessimismistä. YK:n ilmastoasioiden erikoisraportoija Elisa Morgera kritisoi Guardianissa nykyistä neuvotteluprosessia. Lämmin suositus myös Adam Toozen uutiskirjeessä vierailleen Stefan Eichin opettavaiselle Keynes-esseelle: mitä “In the long run, we are all dead” oikeastaan tarkoitti?

Tällaisina aikoina myös kevyemmät asiat ovat tärkeitä: lue Guardianin jutut puhdistajakaloista, jotka tuntevat vakiasiakkaansa sekä nimen “Luca” saaneesta muinaisesta pieneliöstä.

17.2.2025
Kuinka metsäsektori uudistetaan? BIOS ehdottaa kansallista metsämissiota Metsäsektorin romahtaneet hiilinielut ja tuotannon matala jalostusarvo ovat viime aikoina olleet laajan huomion kohteena. BIOS-tutkimusyksikkö julkaisi politiikasta.fi-alustalla kaksiosaisen ehdotuksen kansallisen metsämission perustamiseksi.

Metsäsektorin romahtaneet hiilinielut ja tuotannon matala jalostusarvo ovat viime aikoina olleet laajan huomion kohteena. BIOS-tutkimusyksikkö julkaisi politiikasta.fi-alustalla kaksiosaisen ehdotuksen kansallisen metsämission perustamiseksi (https://politiikasta.fi/metsateollisuuden-kestavyyspaivitys-osa-2-miten-suomi-toteuttaa-metsaalan-uudistavan-metsamission/). Ehdotus perustuu yksikön pitkäaikaiseen tiedepohjaiseen suunnittelutyöhön yhdessä yritysten, tutkimuslaitosten ja viranomaisten edustajien kanssa ja siinä kuvataan konkreettiset askeleet suomalaisen metsäsektorin uudistamiseksi.

Mission tehtävä on metsäsektorin kestävyyssiirtymä. Samaan tapaan kuin energiateollisuus sähköistyy ja terästeollisuus siirtyy kohti hiliivapaata terästä, myös metsäteollisuudessa voidaan uudistaa niin tuotantotapoja kuin tuoteportfoliotakin. Metsäteollisuudella on osaamisensa, raaka-ainepohjansa ja maantieteellisen sijoittumisensa puolesta mainiot edellytykset puhtaan sähköenergian hyödyntämiseen ja polttamattomuuteen perustuvaan tuotantoon.

Missiolla on kaksi perustetta, taloudellinen ja ekologinen, kertoo BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava. ”Kansantaloudellisesti metsistä on saatavissa korkeampi taloudellinen hyöty kestävyyssiirtymän avulla. On myös varauduttava siihen, että havusellun markkinat eivät ole ikuiset. Samaan aikaan luontokadon pysäyttäminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen vaativat hakkuiden kohtuullistamista.”

BIOS-tutkimusyksikön mukaan liikkeelle päästään kokoamalla metsämission kehitysyhtiö, johon kutsutaan start-up-vaiheen yritykset, metsäjättien omat uusien tuotteiden yksiköt ja tutkimuslaitokset. Erityisen potentiaalin yksikkö näkee pitkään hiiltä varastoivan monipuolisen sahateollisuuden, ilmastoviisaan metsätalouden ja fossiilipohjaisen kemian korvaamisessa: ”Metsäteollisuudella on jo vesi, sähkö ja hiilipohjaiset raaka-aineet, joista yhdessä elektrolyysi-vedyn kanssa avautuu koko synteettisten biopohjaisten hiilivetyjen kirjo.”

Uudistumista tarvitaan myös siksi, että metsäteollisuus ei maksa ilmastovaikutuksestaan samaan tapaan kuin muut teollisuuden alat. Fossiiliset päästöt kuuluvat päästökauppaan, mutta nielujen katoamisen kustannukset kantaa koko yhteiskunta. Tilanne vääristää ilmasto- ja energiapolitiikkaa tavalla, joka ei voi jatkua.

Suomessa on huippuluokan osaamista, toimiva infrastruktuuri ja riittävästi raaka-aineita, ja kykyä vastata osaamisen kehittämiseen ja menestyvien metsäalan yhtymien ja verkostojen luomiseen. Kuten aiemminkin kotimaisen teollisen kehityksen historiassa, valtiolla on rooli paitsi mission kokoonkutsujana myös TKI-toiminnan kiihdyttäjänä, riskien kantajana ja ennustettavan toimintaympäristön takaajana.

Lisätietoja:
Antti Majava
antti.majava@bios.fi
0400-655883

BIOS-tutkimusyksikkö
contact@bios.fi

 

Kuva 1. Uudistuvan metsäteollisuuden raaka-ainevirrat ja tuotantomahdollisuudet. Lähde: BIOS-tutkimusyksikkö.

Kuva 2. Metsäteollisuuden vaikutus Suomen nettopäästöihin vuonna 2022 verrattuna muihin teollisuudenaloihin. Lähde: BIOS-tutkimusyksikkö.

14.2.2025
Tulevaisuusvaliokunnalle: Agenda2030 toimeenpano Annoimme 14. helmikuuta 2025 pyynnöstä lausunnon eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle. Asia: VNS 7/2024 vp Valtioneuvoston selonteko YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030:n toimeenpanosta https://www.eduskunta.fi/pdf/VNS+7/2024 Kysymys: Tulevaisuusvaliokunta toivoo kuulevansa kokonaisarvionne selonteosta sekä näkemystänne siitä, miten eduskunnan ponnet eli valiokunnan edellisen mietinnön (TuVM 1/ 2021) lopusta löytyvät numeroidut kannanottoehdotukset on huomioitu. [Linkki mietintöön: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/TuVM_1+2021.aspx] Lisäksi, valiokunta pyytää teitä ehdottamaan muutamia […]

Annoimme 14. helmikuuta 2025 pyynnöstä lausunnon eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle.

Asia: VNS 7/2024 vp Valtioneuvoston selonteko YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030:n toimeenpanosta https://www.eduskunta.fi/pdf/VNS+7/2024

Kysymys: Tulevaisuusvaliokunta toivoo kuulevansa kokonaisarvionne selonteosta sekä näkemystänne siitä, miten eduskunnan ponnet eli valiokunnan edellisen mietinnön (TuVM 1/ 2021) lopusta löytyvät numeroidut kannanottoehdotukset on huomioitu. [Linkki mietintöön: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/TuVM_1+2021.aspx] Lisäksi, valiokunta pyytää teitä ehdottamaan muutamia erityisen vaikuttavia kestävän kehityksen kysymyksiä, joiden ratkaisemiseen Suomessa olisi hyvät edellytykset keskittyä, riippumatta siitä onko ne käsitelty selonteossa.

Lausunnon pääsanomat:

  • Suomen kaltaisen vauraan hyvinvointiyhteiskunnan kannalta ensisijaisia ovat ne kestävän kehityksen tavoitteet, joissa lähtötilanne oli huono ja joissa on edistytty huonosti tai jopa otettu takapakkia.
  • Kestävän kehityksen tavoitteiden huomioinnissa tarvitaan tavoitteiden välistä priorisointia, mitä nykyinen selonteon malli ei heijasta. Käytännössä priorisointi tarkoittaa Suomen ekologisen velan lyhentämistä.
  • Vaikka ekologisen kestävyyden puutteet ovat kotimaassa merkittäviä, Suomella on hyvät edellytykset saada aikaan paljon aikaan, etenkin ekologisen siirtymän suunnittelulla ja koordinoinnilla.
  • Luonnonsuojelurahoituksen väheneminen synkentää tilannekuvaa.
  • Kansainvälisesti Suomella on paljon konkreettista kokemusta kehitysyhteistyössä ja edellytykset jatkaa sitä, mutta rahoituksen leikkaukset uhkaavat tätä ja ovat Agenda 2030:n globaalin kokonaistavoitteen vastaisia.

***

Kiitän mahdollisuudesta lausua Valtioneuvoston selonteosta koskien YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:n toimeenpanoa.

YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 luotiin vuosille 2016–2030 globaalin kokonaiskehityksen näkökulmasta. Agendaan kuuluvat 17 kestävän kehityksen tavoitetta (Sustainable Development Goals) alatavoitteineen poikkeavat aiemmista vuosituhattavoitteista (Millennium Development Goals) ennen kaikkea siten, että ekologiset näkökohdat on tuotu laajemmin mukaan. Niinpä kun vuosituhattavoitteet koskettivat ensisijaisesti köyhempiä yhteiskuntia tai sellaisia, joissa on merkittävää sisäistä eriarvoisuutta, kestävän kehityksen tavoitteet koskevat kaikkia, jokaista yhteiskuntaa. Vauraille yhteiskunnille kuten Suomelle leimallisia ovat runsaaseen materiaaliseen ja energeettiseen kulutukseen nivoutuvat ympäristöongelmat, eli heikko ekologinen kestävyys.

Kaikki kestävän kehityksen tavoitteet eivät koske kaikkia maita samalla painoarvolla yksinkertaisesti siitä syystä, että mailla on erilaiset lähtötilanteet. Onkin jossain määrin harhaanjohtavaa sanoa Valtioneuvoston selonteon tapaan, että Suomi on “saavuttanut hieman yli 86 prosenttia asetetuista 17:stä kestävän kehityksen tavoitteista”, koska pitkälti tilanne oli tuo jo ennen kestävän kehityksen tavoitteiden luomista. Suomen kaltaisen vauraan hyvinvointiyhteiskunnan kannalta ensisijaisia ovat ne tavoitteet, joissa lähtötilanne oli huono ja joissa on edistytty huonosti tai jopa otettu takapakkia.

Kuten Valtioneuvoston selonteko oikein toteaa, kestävän kehityksen tavoitteissa “ympäristö, talous ja ihminen otetaan tasavertaisesti huomioon”. Mutta tämä kuvaa nimenomaan Agenda 2030:ssa tavoiteltua kokonaiskestävyyden lopputulosta, ja globaalista näkökulmasta. Mikäli jokainen maa arvottaa jokaista tavoitetta samalla painoarvolla omasta lähtötilanteestaan huolimatta, on vaarana, että Suomen kaltaiset maat antavat helpompien – eli jo kauan sitten saavutettujen – tavoitteiden kompensoida heikkoa suoritusta muissa tavoitteissa. Kokonaiskestävyydessä ekologinen kestävyys on kuitenkin perustavampaa, edellytys kaikelle muulle, eikä sitä voida korvata muulla.

Kestävän kehityksen tavoitteiden huomioinnissa tarvitaan tämän vuoksi tavoitteiden välistä priorisointia, mitä nykyinen selonteon malli ei heijasta. Jokaista tavoitetta esitellään samalla painoarvolla vailla kokonaisnäkemystä siitä, mitkä ovat Suomelle ensisijaisia ja kiireellisimpiä. Selonteko ei heijasta tärkeää kannanottoehdotusta “painottaa kestävän kehityksen politiikassa etenkin Suomen ekologisen velan lyhentämistä”. Kestävän kehityksen toimintaohjelman toteutusta ja sen selontekoja tulisi siksi perusteellisesti uudistaa tästä näkökulmasta.

Tulevaisuusvaliokunta pyytää kutsuttuja ehdottamaan muutamia erityisen vaikuttavia kestävän kehityksen kysymyksiä, joiden ratkaisemiseen Suomessa olisi hyvät edellytykset keskittyä. Vastaus asettuu hieman eri tavoin riippuen siitä, puhutaanko kestävän kehityksen edistämisestä Suomessa vai kansainvälisesti.

Kotimaassa Suomen kaltaisella yhteiskunnalla suurimmat puutteet ovat ekologisessa kestävyydessä, mutta kääntäen edellytykset saada aikaan paljon ovat suuret, kun yhteiskunta on globaalisti katsoen vauras ja osaaminen korkeatasoista. Kokonaiskestävyyden näkökulmasta tähän painotukseen on myös velvollisuus. Toistaiseksi tämä ei kuvaa suomalaisen yhteiskunnan todellisuutta. Luonnon monimuotoisuus jatkaa heikkenemistään Suomessa: selonteko käsittelee tässä kohdin lähinnä luonnonsuojelua, mutta luontokadon torjunta vaatii toimia myös monilla muilla saroilla. Ilmastotoimet ovat osoittautuneet riittämättömiksi, etenkin kun huomioidaan nettopäästöjen pysyminen pitkään lähes samalla tasolla. Ja kuten Valtioneuvoston selonteko kuvaa, luonnonvarojen kulutus on korkealla ja kiertotalouden edistyminen heikkoa.

Suomalaisen yhteiskunnan koheesio, kansainvälisesti katsoen korkea luottamus tieteeseen ja yhteistyön historia antavat myös mahdolliset tällaisen ekologisen siirtymän suunnitteluun ja koordinointiin niin, että hyvinvoinnista voidaan pitää kiinni samalla kun luonnonvarojen kulutusta ja negatiivisia ympäristövaikutuksia vähennetään. Tavoitellaan kokonaiskestävyyttä lopputuloksena, mutta tiedostetaan eri tavoitteiden välinen epäsuhtainen lähtötilanne.

Selonteon tapa luetella yksittäisiä toimia asettamatta niitä tärkeys- tai mittakaavasuhteisiin jättää myös näkymättömiin esimerkiksi luonnonsuojelun rahoituksen vähenemisen. Tämä on ekologiselle kestävyydelle vastakkainen kehityskulku. Yksittäisten toimien luetteleminen ilman tätä olennaista taustatietoa luo harhaanjohtavan tilannekuvan.

Sama koskee kehitysyhteistyön rahoituksen vähenemistä: raportti luettelee vaikuttavan joukon kehitysyhteistyötoimia eri kestävyystavoitteiden kohdalla, mutta rahoituksen väheneminen mainitaan vain kerran (s. 72). Asia kuitenkin koskee kehitysyhteistyötoimintaa lukuisten tavoitteiden kohdalla.

Suomen kehitysyhteistyöllä on pitkät perinteet ja erityisiä osaamisalueita, joita selonteossa hyvin kuvataan. Suomelle leimalliset edellytykset ja osaaminen on rakennettu pitkällä työllä, ja rahoituksen väheneminen vaarantaa nämä edellytykset. Globaalisti katsoen vauraana ja hyvinvoivana yhteiskunnalla Suomella on myös taloudellisesti epävarmoista ajoista huolimatta mahdollisuudet tukea sellaista kaikkia maita koskevaa kokonaiskestävyyttä, jota Agenda 2030 hakee. Jos tästä päämäärästä livetään vedoten vain oman yhteiskunnan kokonaiskestävyyteen, irtaannutaan Agenda 2030:n hengestä.

Ville Lähde

11.2.2025
Valtiovarainvaliokunnalle: Investointien verohyvitys Annoimme 11. helmikuuta 2025 pyynnöstä lausunnon eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaostolle. Asia: HE 207/2024 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi eräiden suurten ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksestä sekä laiksi Innovaatiorahoituskeskus Business Finlandista ja Business Finland -nimisestä osakeyhtiöstä annetun lain 3 §:n muuttamisesta https://www.eduskunta.fi/pdf/HE+207/2024 Lausunnon pääsanomat: Verohyvitys on linjassa tutkimuskirjallisuuden kanssa: teollisuuspolitiikan yhtenä tehtävänä on tehdä kestävyyssiirtymän vaatimista investoinneista […]

Annoimme 11. helmikuuta 2025 pyynnöstä lausunnon eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaostolle.

Asia: HE 207/2024 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi eräiden suurten
ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksestä sekä laiksi Innovaatiorahoituskeskus Business Finlandista ja Business Finland -nimisestä osakeyhtiöstä annetun lain 3 §:n muuttamisesta https://www.eduskunta.fi/pdf/HE+207/2024

Lausunnon pääsanomat:

  • Verohyvitys on linjassa tutkimuskirjallisuuden kanssa: teollisuuspolitiikan yhtenä tehtävänä on tehdä kestävyyssiirtymän vaatimista investoinneista kannattavia tilanteessa, jossa investoinnit eivät muuten riittävästi edisty.
  • Verohyvityksen rinnalla ja erityisesti jatkotoimenpiteitä ajatellen on tärkeää varmistua seuraavista seikoista:
    • Teollisten investointien täytyy olla pitkän aikavälin kestävyyssiirtymän mukaisia.
    • Teollisten investointien on tuettava turvallisuutta ja resilienssiä Suomessa.
    • Teollisiin investointeihin liittyvän kotimaisen osaamisen hyödyntämisen ja lisäämisen, omistuksen sekä tuotetun lisäarvon on oltava riittävän korkealla tasolla.

***

Hallituksen esittämä verohyvitys on osa kansallista teollisuuspolitiikkaa, joka pyrkii vauhdittamaan investointeja vähähiiliseen teollisuuteen Suomessa. Lähtökohtaisesti verohyvitys on linjassa tutkimuskirjallisuuden kanssa: teollisuuspolitiikan yhtenä tehtävänä on tehdä kestävyyssiirtymän vaatimista investoinneista kannattavia tilanteessa, jossa investoinnit eivät muuten riittävästi edisty.

Ehdotettu verohyvitys noudattaa EU:n tilapäisiä valtiontukisäädöksiä, jotka määrittelevät tarkasti jäsenmaiden myöntämien valtiontukien ehdot ja liikkumavaran. Jäsenmaat omaksuvat EU-säädöksistä myös investointien kestävyyskriteerit, vaikka toki Suomi voisi halutessaan rajata tukiehtojaan EU-säädöksiä tiukemmiksi. Käytännössä materiaalisen tason suunnittelu – eli mitä laadullisia muutoksia teollisuuteen kaavaillaan tuettujen investointien myötä – on verohyvityksessä ulkoistettu EU:lle.

Nähdäksemme verohyvitys edistää Suomessa sellaisia teollisia investointeja, jotka ovat kestävyyssiirtymän mukaisia. Näin on etenkin, koska tässä aikataulussa tuettavat investoinnit eivät vielä vie teollisuuden uudistumista erityisen pitkälle vaan ne voidaan nähdä pikemminkin alkusysäyksenä.

Kuitenkin verohyvityksen rinnalla ja erityisesti jatkotoimenpiteitä ajatellen on tärkeää varmistua seuraavista seikoista:

  • Teollisten investointien täytyy olla pitkän aikavälin kestävyyssiirtymän mukaisia. On huolehdittava, että mikään yksittäinen investointi tai investointien rypäs ei lukitse teollisuuden kehitystä väärille urille (esimerkiksi niin sanotut välivaiheen teknologiat, jotka eivät tarjoa riittäviä päästövähennyksiä mutta joiden kaavailtu käyttöikä on pitkä). Lisäksi investointeja on voitava priorisoida niin, että rajallista kestävästi tuotettavaa sähköä tai muita resursseja ei käytetä tuotantoon, joka syrjäyttää kestävyyssiirtymän kannalta oleellista tuotantoa (esimerkiksi sellaiset datakeskukset, jotka eivät tarjoa Suomelle juurikaan lisähyötyä tai muutoin edistä maailman suotuisaa kehitystä).
  • Teollisten investointien on tuettava turvallisuutta ja resilienssiä Suomessa, mukaan lukien alueelliset ulottuvuudet ja erilaisten ratkaisujen toimintakyky kriisiolosuhteissa.
  • Teollisiin investointeihin liittyvän kotimaisen osaamisen hyödyntämisen ja lisäämisen, omistuksen sekä tuotetun lisäarvon on oltava riittävän korkealla tasolla.

Verohyvityksestä on Suomessa säädettävä lailla, ja tästä johtuen hallituksen esityksessä todetaan, että verotuessa ei voi olla tapaus- tai verovelvolliskohtaista tuen myöntämisen tarkoituksenmukaisuusharkintaa. Sen sijaan valtion suora teollisten investointien tukiohjelma, jollaisesta hallitus päätti asetusmuotoisesti 9.1.2025, voi sisältää koordinoivaa ja kontekstiriippuvaista harkintaa. Edellä esittämämme seikat pätevät tähän tukiohjelmaan ja suomalaiseen teollisuuspolitiikkaan laajemmin.

7.1.2025
BIOS-tutkimusyksikön toiminta vuonna 2024 Kuluneen vuoden tärkeä yksittäinen BIOS-uutinen oli tutkijakolmikkomme Tiedekynä-voitto. Tero Toivasen, Paavo Järvensivun ja Ville Lähteen artikkeli “Ekologisen jälleenrakennuksen haaste” ilmestyi viime vuonna kirjassa Talouskuri tuli Suomeen (Vastapaino). Palkintoa juhlittiin Koneen säätiöllä 16.5. järjestetyssä luovutustilaisuudessa, ja Tero piti mainion puheen. Tero ja Ville kävivät puhumassa aiheesta myös Ylen Horisontti-ohjelmassa. Viime vuoden vahvaa kestävyysmurroksen suunnittelun teemaa jatkettiin […]

Kuluneen vuoden tärkeä yksittäinen BIOS-uutinen oli tutkijakolmikkomme Tiedekynä-voitto. Tero Toivasen, Paavo Järvensivun ja Ville Lähteen artikkeli “Ekologisen jälleenrakennuksen haaste” ilmestyi viime vuonna kirjassa Talouskuri tuli Suomeen (Vastapaino). Palkintoa juhlittiin Koneen säätiöllä 16.5. järjestetyssä luovutustilaisuudessa, ja Tero piti mainion puheen. Tero ja Ville kävivät puhumassa aiheesta myös Ylen Horisontti-ohjelmassa.

Viime vuoden vahvaa kestävyysmurroksen suunnittelun teemaa jatkettiin Ateneumin pilotin jäljiltä, kun tammikuussa julkaistiin tilannekuva “Suomen teollisuuden uudistumispolut”. Maaliskuussa julkaisimme myös englanninkielisen tekstin “uudesta” teollisuuspolitiikasta. Ateneumin pilotin pohjalta laadittiin myös loppuvuodesta vertaisarviointiin lähtenyt tutkimusartikkeli. Näihin aiheisiin liittyi myös Paavon syyskuinen blogiessee Draghin raportista. Ja syyskuun lopussa järjestettiin Helsingissä keskustelutilaisuus, jossa näytettiin ensimmäistä kertaa lyhytelokuvamme “Tiedevetoinen suunnittelu”. Yliopisto-lehti kirjoitti elokuvasta numerossa 9/2024.

Ville Lähteen ja Tere Vadénin podcast-sarja “12 käsitettä maailmasta” ilmestyi säännöllisesti läpi vuoden, yhden kuukauden kesätauolla tosin. Kahdestoista käsite, ekologinen jälleenrakennus, ilmestyi lokakuussa – blogisarjan pääsivulle kerätty lisälukemisto on mainio kokoelma BIOS-töitä aiheesta vuosien varrelta! Sen jälkeen siirryttiin ekstrajaksoihin, joissa haastatellaan muita tutkijoitamme. Paavo Järvensivu puhui teollisuuspolitiikasta, Jussi Ahokas talouskasvusta ja Emma Hakala ympäristöturvallisuudesta. Tammikuussa on luvassa Tellervo Ala-Lahti, aiheena ympäristöoikeus ja erityisesti varovaisuusperiaate. Villen johdolla aletaan myös kirjoittaa sarjaan pohjautuvaa kirjaa, jonka on tarkoitus ilmestyä BIOSin 10-vuotisjuhlan kunniaksi vuosien 2025–2026 taitteen tietämillä. Eivätkä podcastit hiljene erikoisjaksojen jälkeen: Ville ja Tere alkavat vetää uutta “BIOS tutkii” -sarjaa.

Vuoden varrelle mahtui paljon yhteistyötä eri tahojen kanssa. 

Pitkän opetus- ja kasvatusaiheiden juonteen jatkoksi Ville Lähde ja Karoliina Lummaa tarjosivat tukea Opinvirta-hankkeelle. Kestävä opinvirta -hanke on verkostoprojekti, jossa on mukana Turun lisäksi Oulu, Hämeenlinna, Lahti ja Lappeenranta. Projektin rahoittaja on Opetushallitus. Karoliina osallistui hankkeen tilaisuuksiin, Ville kirjoitti esseen Lukioiden kestävyystiekartastoon ja osallistui oululaisten “Korjataan pallo itse” -keskusteluun SuomiAreenalla (tallenne). Paneelin pohjalta Jussi Tombergille ja Villelle sukeutui vierailu Maikkarin aamussa sekä mielipidekirjoitus Kalevaan.

Karoliina oli mukana Kestävyyden kehittäjät -verkostossa, ja Musical Sustainabilities -symposiumin järjestelytoimikunnassa (pj Antti-Ville Villén, Taideyliopisto, Sibelius-Akatemia). Kansainvälinen symposium järjestettiin 18.-19.11.2024 Seinäjoella. Karoliina järjesti myös Veera Kinnusen kanssa Humanistisen ympäristötutkimuksen mielikuvitus -työryhmän YHYS-kollokviossa Lappeenrannassa 28.11.2024.

Tellervo Ala-Lahti oli päätutkija selvityksessä ympäristöministeriölle: “Oikeudellinen selvitys varovaisuusperiaatteesta ympäristönsuojeluoikeudessa​” (muita kirjoittajia Kai Kokko, Mari Pihalehto ja Johan Staffans). 

Ville Lähde oli edelleen mukana Tiina ja Antti Herlinin säätiön asiantuntijaryhmässä, taustahaastateltuna Lomonosovin maan postinumero -kuunnelmassa ja antamassa inspiraatiota IHME-festivaaleille järjestetyn Maaleipä-haasteen kehittäjille.

Paavo Järvensivu alusti Uuden energian aika -seminaarissa “teollisuuden uudistamisesta ja sen koordinaatiosta” ja osallistui samalla Meri-Porin teollisuusalueen ekskursioon. Paavo myös tarjosi taustoitusta “Yhden pallon visiot” -projektiin. Tero Toivanen oli mukana More than planet -projektissa, jonka pohjalta järjestettiin kansainvälinen Earth Gazes Back seminaari ja näyttely Kulttuuritalo Valvessa Oulussa. BIOS-tutkijat myös tukivat Topi-Matti Heikkolaa hänen opinnäytetyössään, joka käsitteli metsäteollisuuden tulevaisuutta. Taideyliopiston maisteriopiskelija Siew Ching Ang suoritti BIOS:ssa kuukauden mittaisen työharjoittelujakson perehtyen selluteollisuuden sivujakeen ligniinin jalostamiseen ja metsäteollisuuden kestävyyssiirtymään. BIOS-tutkijat tukivat monia muitakin tutkijoita opinnäytetöiden tai hankkeiden ohjausryhmissä tai vapaamuotoisissa keskusteluissa.

Vuoden mittaan BIOS-tutkijat virittelivät tulevaa yhteistyötä ruotsalaisten teollisuuspolitiikan tutkijoiden kanssa. Tukholman tapaamiseen osallistui tutkijoita IVL Svenska Miljöinstitutista ja Stockholm Environment Institutesta. Suunnittelu jatkuu heti ensi vuoden alusta.

Tieteellisiä artikkeleita

Kesäkuussa ilmestyi Tero Toivasen ja Ville Lähteen yhteisartikkeli “Reaalipoliittinen ilmastoasiantuntijuus ilmastotoimien estäjänä”. Artikkeli käsitteli Petteri Taalaksen ja Mika Anttosen problemaattista ilmastoviestintää ja ilmastoasiantuntijoiden roolia. Tiede & edistys järjesti Tekstin talolla julkaisutilaisuuden, jossa Teron ja Villen kanssa omasta artikkelistaan oli puhumassa Tuija Kokkonen. Keskustelua jatkettiin samalla porukalla Helsingin kirjamessuilla. Yliopisto-lehti kirjoitti aiheesta. Kesäkuun NESS-konferenssissa Ville ja Tero esittelivät artikkelin aiheita englanniksi – konferenssissa pidettiin kaikkiaan kolme BIOS-esitelmää, ja Paavo pyydettiin loppupaneeliin.

Jussi Ahokkaan, Paavo Järvensivun ja Tero Toivasen artikkeli “Ideas behind transformative innovation policy: Economists confronting missions and sustainability transition in Finland” ilmestyi marraskuussa. Artikkelin lopputulema on, että missiot ja kestävyyssiirtymä eivät oikein mahdu ekonomistien valtavirtaisen ajattelun rajoihin. Siispä kestävyystutkijat ja muut tahot eivät välttämättä saa taloustieteilijöiltä tukea, kun he yrittävät edistää kestävyyssiirtymän mukaista suuntaavaa innovaatio- ja teollisuuspolitiikkaa. Katso myös kolmikon essee Politiikasta-lehdessä. Samainen kolmikko piti kaksi teollisuuspolitiikkaan ja poliittisiin ideoihin liittyvää esitystä ympäristöhistorian maailmankongressissa (WCEH) Oulussa elokuussa.

Tellervo Ala-Lahdelta ilmestyi kolme artikkelia: “The awkward relations between EU innovation policies and environmental law“, “Navigating the Unknown: Novel Technologies in Finnish Environmental Adjudication” (Nordic Environmental Law Journal) sekä Tiina Paloniityn kanssa kirjoitettu yhteisartikkeli “The European Union and plastics” teoksessa Research Handbook on Plastics Regulation: Law, Policy and the Environment

Karoliina Lummaa oli mukana artikkelissa “Do you have a tree friend?—Human–tree relationships in Finland“. Artikkeli syntyi osana Puut lähellämme -tutkimushanketta. Jussi T. Eronen ja Tere Vadén osallistuivat yhteisartikkeliin “Early knowledge but delays in climate actions: An ecocide case against both transnational oil corporations and national governments“, minkä lisäksi Jussi oli mukana artikkeleissa “Policy documents considering biodiversity, land use, and climate in the European Arctic reveal visible, hidden, and imagined nexus approaches“ sekä “Measuring Beyond the Standard: Informal Measurement Systems as Cognitive Technologies“.

Muita kirjoituksia

Tere Vadénin ja Antti Salmisen niin & näin -kirjasarjassa ilmestynyt “energiatrilogia” sai päätöksensä, kun teos Merkitys ja ala-aine ilmestyi. Julkkarit järjestettiin Puistokatu 4:ssä, ja Pekka Torvinen haastatteli kirjoittajia Helsingin Sanomiin.

Kirjojen kansiin ilmestyi muutakin: Gaudemuksen julkaisemassa teoksessa Arvojen yhteisö oli Emma Hakalan luku kestävästä kehityksestä EU:ssa. SKS:n julkaisemassa teoksessa Lähestymistapoja kirjallisuuteen taas oli Karoliina Lummaan kirjoittama luku “Posthumanistinen kirjallisuudentutkimus”. Karoliina kirjoitti myös luvun “CO2, the poetic compound” teokseen Creative Responses to Environmental Crises in Nordic Art and Literature. Emma Hakala kirjoitti tiedekulmapokkariin Mitä ilmasto muuttaa? ilmastoturvallisuudesta.

Muita kirjoituksia ilmestyi useita. Tammikuussa Antti Majava kirjoitti Helsingin Sanomissa, miten markkinat eivät korjaa sähköjärjestelmää automaattisesti. Jussi Ahokas setvi maaliskuussa Kalevi Sorsa -säätiön blogissa talouskasvun käsitteellistä sotkua. Ville Lähteen kolumni “Ruokamaailman vanhat totuudet murentuvat” ilmestyi Kehittyvä elintarvike -lehdessä.

Toukokuussa ilmestyi Villen jo toinen kirjoitus Aeon-lehdessä. Tällä kertaa hän kävi läpi irtikytkentäkeskustelun sekavuuksia ja ongelmia. Loppuvuoden aikana ilmestyi Villen essee “Sivistys ekologisten kriisien maailmassa” (Futura 3/2024), essee “Toimintatarmoa optimismin ja pessimismin tuolta puolen” sekä ydinsotaa elokuvissa käsittelevä artikkeli “Kuoleman varjon laaksoon”. Ville myös käänsi niin & näin -lehten Geoff Mannin erinomaisen esseen “Juoksua tyhjän päällä – epävarmuudesta ja ilmastonmuutoksesta”.

Paavon kirja-arvio “Luova kestävyyssiirtymä vaatii leikkausten sijaan valtion toimintatapojen uudistuksia“ teoksesta Rainer Kattel ym., Kuinka luoda yrittäjähenkinen valtio (Vastapaino) ilmestyi Poliittinen talous -lehdessä. niin & näin julkaisi Paavon ja Karoliinan artikkelin “Ekologisen jälleenrakennuksen kulttuuri”.

BIOS-blogi ja uutiskirje

Edellä mainittujen BIOS-blogitekstien lisäksi ilmestyi seitsemän laajaa blogiartikkelia. Ville Lähde kirjoitti helmikuussa Atlantin merivirroista, ja maaliskuussa väestökeskustelun harhatiedosta. Väestötekstiä luettiin laajalti, ja se poiki jutut Turun Sanomiin ja Ylelle

Huhtikuussa Ville kirjoitti ilmastonmuokkauksesta, toukokuussa Hannah Ritchien teoksesta Not the End of the World, syyskuussa kiihtyvästä ilmaston lämpenemisestä, ja marraskuussa Andreas Malmin ja Wim Cartonin teoksesta Overshoot. Tellervo Ala-Lahti kirjoitti syyskuussa ilmasto-oikeudenkäynneistä.

Mitä enemmän sosiaalisen median kenttä mullistuu, sitä tärkeämmäksi kanavaksi BIOS-uutiskirje on muodostunut. Kuluneena vuonna uutiskirje ilmestyi kuusi kertaa. BIOS-toiminnan esittelyn ja lukuvinkkien ohella uutiskirjeissä on useimmiten asiaa ajankohtaisista tapahtumista ja uutisista – blogiesseitä lyhyempää muotoa mutta välillä hyvinkin syväänluotaavaa. Helmikuussa käsiteltiin arvioita vuosisadan lopun päästökehityksestä, maaliskuussa teollisuuspolitiikan demokraattista hallintaa, kesäkuussa Tiedekynä-juhlinnan ohella oli tekstiä ilmastonmuutoksen talousvaikutuksista ja Atlantin merivirroista, ja marraskuussa uutiskirjeen aloitti kooste ilmastoraporteista, minkä lisäksi oli keskustelua tutkijoiden “neutraaliuden” vaatimuksesta.

Valiokuntalausunnot

BIOS-tutkijat kävivät Eduskunnassa esittämässä lausuntoja suullisesti kaksi kertaa, ja kirjallisia lausuntoja tehtiin kahdeksan, minkä lisäksi Ville Lähteeltä pyydettiin vastaus erilliseen tulevaisuusvaliokunnan kysymykseen luonnon itseisarvosta suhteessa luonnon arvon taloudelliseen määrittämiseen. Lausunnot käsittelivät mm. autoilun verotusta, julkisen talouden suunnitelmaa, huoltovarmuutta, ennakkovaikuttamista EU:n monivuotiseen rahoituskehyksen, talousarviota ja ilmastovuosikertomusta. Paavo Järvensivu osallistui myös kansanedustaja Oras Tynkkysen järjestämään pyöreän pöydän keskusteluun ylikulutuksesta.

Podcasteja ja esiintymistallenteita

BIOS-podcastin lisäksi tutkijamme vierailivat useissa muissa ohjelmissa. Jo mainittujen lisäksi: helmikuussa Ville Lähde Ylen Pieleen mennyt historia -ohjelmassa, maaliskuussa Jussi Ahokas Poliittinen talous -podcastissa, huhtikuussa Tere Vadén Elonkehän podcastissa (Radio Fiskars), toukokuussa Paavo Järvensivu Työ nyt ja tulevaisuus: Eväitä ajatteluun -podcastissa, ja Tellervo Ala-Lahti Vanhan mantereen tulevaisuus -podcastissa.

Ville kutsuttiin myös TABLE:n Feed-podcastin vieraaksi puhumaan biodiversiteetin mittaamisen ongelmista.

BIOS-tutkijat pitivät vuoden mittaan luentoja, osallistuivat paneeleihin tai esiintyivät muuten noin 80 kertaa. Tallenteitakin kertyi jokunen. Toukokuussa Paavo piti kommenttipuheenvuoron Robert Constanzan vierailulla. Ville osallistui heinäkuussa Tampereella Elokapinan Toivo elossa -kesäfestarien paneeliin. Karoliina luennoi etänä Kestävyyden kehittäjät -verkoston tapaamisessa otsikolla “Kulttuurin rooli kestävyysmurroksessa”.

BIOS tiedotusvälineissä

Jo mainittujen lisäksi BIOS-tutkijoita haastateltiin tiedotusvälineissä taajaan. Tammikuussa Tere kommentoi Long Playlle puun riittävyyttä ja metsäteollisuuden tulevaisuutta. Villeä haastateltiin helmikuussa ilmestyneeseen Kotimaa-lehden juttuun “Maailman nälkä voitetaan yhteistyöllä”, ja Tere kommentoi Ylelle, miten vaikeaa tai helppoa Suomen on päästä irti fossiilisista. Maaliskuussa Paavo pohti Demokraatille vähäpäästöisen energian investointien tilannetta ja Suomen vaaraa jumiutua puhtaan sähkön bulkkituottajaksi.

Huhtikuussa Paavo kommentoi Helsingin Sanomissa Suomen haluttomuutta aktiiviseen teollisuuspolitiikkaan. Tere taas oli Mikko Pelttarin jutuilla Imagessa (kuuntele juttu Apu-lehden podcastissa). Toukokuussa “Mimmit sijoittaa” haastatteli Jussi Ahokasta siitä, millaista talouspoliittista keskustelua tarvitaan.

Kesäkuussa Paavo kertoi Ylelle, miksi ilmastoasiat olivat jääneet piiloon vaalien alla. Tere ja Tero taas purjehtivat Voiman sivuilla. Elokuussa Kansan Uutiset kysyi Jussi Ahokkaalta viisi kysymystä taloudesta. Iltalehti kysyi Jussilta leikkauspolitiikasta (maksumuuri). Kulttuurivihkot haastatteli Paavoa työelämän ekologisesta jälleenrakennuksesta (ei verkossa).

Loppuvuodesta BIOS-ekonomistimme Jussi kommentoi hallituksen saavutuksia ja saavuttamatta jättämisiä Kansan Uutisille ja vieraili A-Studiossa puhumassa Yhdysvaltain ja Euroopan erilaisesta talouskehityksestä.

Ville kävi Teeman elokuvafestivaalin vieraana puhumassa animaatioelokuvasta Ruohometsän kansa, ja Helsingin Sanomien Mikko-Pekka Heikkinen kanavoi marraskuisessa kolumnissaan Antti Majavaa.

26.11.2024
Uutiskirje 11/2024 Vuoden viimeisen uutiskirjeen alussa luodaan laaja katsaus viime aikoina ilmestyneisiin ilmastoraportteihin, joiden sanoma on karu. Tarvittua päästövähennysten kehitystä ei ole saatu alkuun. Tarkastelemme myös kriittistä keskustelua ympäristötutkijoiden “neutraaliuden” vaateesta. Viime aikojen BIOS-työssä taas on käsitelty mm. ekonomistisen ajattelun kapeutta ja ilmastokamppailun uusia rintamia “ylilyönnin aikakaudella”. Podcast-sarjamme “12 käsitettä maailmasta” jatkaa erikoisjaksoin. Ja joulunajaksi tarjoamme tuhdin […]

Vuoden viimeisen uutiskirjeen alussa luodaan laaja katsaus viime aikoina ilmestyneisiin ilmastoraportteihin, joiden sanoma on karu. Tarvittua päästövähennysten kehitystä ei ole saatu alkuun. Tarkastelemme myös kriittistä keskustelua ympäristötutkijoiden “neutraaliuden” vaateesta. Viime aikojen BIOS-työssä taas on käsitelty mm. ekonomistisen ajattelun kapeutta ja ilmastokamppailun uusia rintamia “ylilyönnin aikakaudella”. Podcast-sarjamme “12 käsitettä maailmasta” jatkaa erikoisjaksoin. Ja joulunajaksi tarjoamme tuhdin lukuvinkkipaketin.

Uutiskirjeen voit tilata täältä. BIOS-videoita ja podcasteja löytyy paljon, ja sosiaalisen median kanaviamme ovat mm. Bluesky, Facebook, Instagram, LinkedIn ja Mastodon.

Ateneumin piirustusluokka, henkilöitä selin katsomassa videoscreeniä.

Still-kuva videodokumentista Tiedevetoinen suunnittelu.

Maailmalta

Ilmastoraporttien synkeät viestit

COP29-ilmastokokous Azerbaizanissa päättyi, odotetusti, ristiriitaisissa tunnelmissa. Päätöksiä kehittyville maille annettavasta ilmastorahoituksesta tehtiin, mutta luvatut summat olivat monille pettymys. Kokouksen tuloksia on tarkasteltu kattavasti Carbon Briefissä, ks. myös Climate Home Newsin analyysi. Rahoitusasiat olivat kokouksessa pääasiana, ja päästövähennykset ja -tavoitteet jäivät vähemmälle huomiolle. Edellisessä ilmastokokouksessa julkilausuttua pyrkimystä siirtyä pois fossiilisista polttoaineista ei saatu konkretisoitua, ja asia sysättiin ensi vuoden Brasilian kokoukseen. Kokouksen alla julkaistujen ilmastoraporttien viestit eivät saaneet vahvaa vastakaikua. (Ilmastokokousten historiasta ks. myös alla käsitelty Overshoot-kirjan arvioessee.)

Lokakuussa ilmestyi YK:n ympäristöohjelma UNEP:in uusin Emissions Gap Report. Raportin perusteellinen analyysi ilmestyi Carbon Brief -sivustolla. Pääviesti on ankea: vuosittaiset globaalit kasvihuonekaasujen päästöt olivat edelleen kasvussa vuonna 2023, ja vuosikasvu oli voimakkaampaa kuin keskimäärin kymmeneen vuoteen – eikä tähän ole laskettu mukaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia luonnollisiin hiilinieluihin ja -varastoihin, esimerkiksi lisääntyneitä maasto- ja metsäpaloja. Koska valtioiden tekemiin vapaaehtoisiin ilmastositoumuksiin (NDC) ei ole tullut muutoksia sitten edellisen raportin, on kuilu kasvanut entisestään niiden ja ilmastotavoitteiden välillä – puhumattakaan todellisuudesta ja tavoitteista, sillä valtiot eivät ole toteuttaneet edes sitoumuksiaan. Uusia valtioiden sitoumuksia odotetaankin ensi vuoden helmikuussa hieman ristiriitaisissa tunnelmissa. 

Nykyisillä toimilla näkyvissä on 2,9°C lämpeneminen teollisen ajan alkuun verrattuna vuoteen 2100 mennessä. Mikäli valtiot noudattaisivat sitoumuksiaan, voitaisiin päästä 2,4°C tasolle. Päästökuilu näiden ja 2°C tavoitteen välillä on massiivinen – puhumattakaan 1,5°C tavoitteesta, joka on käytännössä mahdoton saavuttaa ainakaan ilman “ylilyöntiä” (siitä lisää alempana). UNEP:in arvio (2,9°C) nykytoimilla odottavasta lämpenemisestä on korkeampi kuin alempana käsitellyn Carbon Action Trackerin (2,7°C) ja kansainvälisen energiajärjestön (2,4°C). On myös muistettava, että lämpeneminen ei loppuisi tuohon, mikäli nettopäästöt eivät ole nollassa, kuten helmikuun uutiskirjeessä todettiin.

Raportti muistuttaa, että paremman kehityksen tiellä on ennen kaikkea puutteellinen politiikka, ei teknologian tai osaamisen puute. Se esittää myös, että tarvittavien päästövähennysten hinta ei olisi kohtuuton.

Azerbaidzanin COP29-kokouksen aikaan julkaistu Global Carbon Budget 2024 kertoo niin ikään, että globaalisti katsoen siirtymä laskevien päästöjen aikaan ei ole vieläkään käynnissä. Päästöjen ennakoidaan nousevan kuluvana vuonna 0,8%. (Katso myös Carbon Briefin kooste raportista.) Kaikkien kolmen tärkeimmän fossiilisen polttoaineen käytöstä syntyvät päästöt ovat nousussa, maakaasun voimakkaimmin, kun se toimii “siirtymäpolttoaineena”. Tästä johtuen esimerkiksi Yhdysvaltain päästövähennykset jäävät suhteellisen vähäisiksi. Myös Kiinan päästöt kasvavat edelleen hieman huolimatta merkittävästä uusiutuvan energiantuotannon kasvusta. Tässä kohdin onkin hyvä nostaa esiin tuore rajapyykki: Kiinan historiallisesti kertyneet päästöt ovat ylittäneet Euroopan “päästöperinnön”. Eurooppa on tosin edellä vielä, jos katsotaan kulutusperäisiä päästöjä ja/tai otetaan huomioon kolonialismin aikakauden taakka, mutta Kiinan vuosipäästöt ovat niin voimakkaat, että se on tällöinkin kiihdyttämässä Euroopan ohi.

Toisaalta 22 maata on saanut päästönsä vähenemään merkittävästi, mutta yksikään ei ilmastotavoitteiden vaatimassa tahdissa. Lasku johtuu ennen kaikkea muutoksista energiasektorilla ja liikenteessä: kivihiilestä kaasuun, fossiilisista polttoaineista sähköön. Maankäyttösektorin hiilidioksidipäästöt ovat olleet hienoisessa laskussa globaalisti katsoen, joten nettona päästöissä on saavutettu jo vakaa taso. Tämä ei tietenkään vielä riitä, ja raportti korostaa, että ei ole vielä merkkiäkään kunnon käänteestä. Lisäksi huolta herättää, että maan ja meren nielut ovat kääntyneet laskuun.

Climate Action Tracker -projektin raportti Warming Projections Global Update 2024 ilmestyi niin ikään marraskuussa. Nykytoimin lämpenemisen ennuste on 2,7°C vuosisadan loppuun mennessä, ja vain optimistisimmassa skenaariossa lämpeneminen pysähtyy siihen. Koska päästökäyrää ei ole saatu taipumaan, ilman merkittävää muutosta lämpeneminen jatkuisi ensi vuosisadalle. Nykyisillä valtioiden nettonollalupauksilla voitaisiin päästä 2,1°C lämpenemiseen, mutta näkyvissä ei ole minkäänlaisia konkreettisia suunnitelmia lupausten toteuttamiseksi. Raportissa arvioidaan myös Trumpin valinnan vaikutuksia. Koska Yhdysvallat edustaa enää 13% vuosittaisista päästöistä, Trumpin politiikan vaikutus globaaliin lämpenemiseen ennakoidaan suht pieneksi. Mutta jos Trumpin hallinto saa rohkaistua muita ilmastotoimien vastustajia ympäri maailman, vaikutukset voivat kasvaahyvin suuriksi.

Lokakuussa julkaistu The 2024 State of the Climate Report: Perilous Times on Planet Earth sai näkyvää huomiota maailman lehdistössä ja kiersi viraalisesti sosiaalisessa mediassa. Nimestään huolimatta raportti ei rajoitu ilmastoasioihin vaan pyrkii tarkastelemaan laajemmin “planetaarisia rajoja”. Sen taustalla ei ole mitään yhtä järjestöä tai instituutiota vaan joukko tutkijoita: se julkaistiin BioScience -lehdessä. Kirjoittajalistassa on nimekkäitä henkilöitä kuten veteraani-ilmastotutkija Michael E. Mann, Stockholm Resilience Centerin ja Potsdam Institute for Climate Impact Researchin Johan Rockström, AMOC-keskusteluista tuttu Stefan Rahmstorf sekä mm. teoksen Merchants of Doubt kirjoittaja Naomi Oreskes. Raportin taustalla on vuoden 2019 “tutkijoiden varoitus ilmastohätätilasta”. Tästä taustasta johtuen tämä ei ole kovin fokusoitu ja yhtenäinen raportti vaan hieman sekakoosteinen dokumentti, yhdistelmä planeetanlaajuisia aggregoituja tarkasteluja ja kapeampia fokusalueita. Kriittisellä silmällä luettuna se on kuitenkin hyödyllinen tutkimuskooste.

Raportti korostaa useiden samaan aikaan ylittyvien kriittisten rajojen vaaraa ja sitä, miten elonkehän järjestelmien kyky pitää planeettaa ihmisyhteiskunnille soveliaana on heikkenemässä. Vuosisadan lopulla kolmasosa ihmiskunnasta voi joutua elämään “ihmiselle sopivan ilmastolokeron ulkopuolella”. Myös erilaisten keikahduspisteiden vaara nousee näkyvästi esiin – odotetusti, kun kirjoittajajoukkoa katsoo. Tutkijoiden peräänkuuluttamat toimet vaihtelevat lihansyönnin vähentämisestä vauraiden kulutuksen karsimiseen ja väestönkasvun hillintään. Väestöasioita sivutaan vain ohimennen, ja silloin puhutaan väestömäärän vakiinnuttamisesta ja vaiheittaisesta vähentymisestä, ja raportin suosittelemat toimet noudattavat laajaa konsensusta: naisten ja tyttöjen oikeuksien edistäminen ja koulutus. Muutosta hidastavana tekijänä mainitaan “fossiilisesta järjestyksestä hyötyvien tiukka vastarinta”.

Haaste ilmastotutkimuksen “neutraalisuuden” vaatimukselle

Lokakuisessa Naturessa julkaistussa kommenttikirjoituksessa “Challenging the neutrality myth in climate science and activism” kolme tutkijaa kyseenalaistaa ajatuksen, että tutkijoiden olisi tehtävä tiukka pesäero tutkimustyön ja yhteiskunnallisen aktiivisuuden välillä. Kirjoitus on vastakritiikki aiemmalle artikkelille. Kirjoittajat nojaavat pitkään jatkuneeseen kriittiseen keskusteluun, jossa klassinen täydellisen tieteellisen neutraaliuden ihanne on kyseenalaistettu. Tieteellinen prosessi ja tieteen tekeminen on väistämättä monenlaisten arvoarvostelmien läpitunkemaa, eikä niitä voi siististi erotella “tieteen sisäisiin ja ulkoisiin”.

Ajatus täysin neutraalista ja arvovapaasta tieteestä ei siis ole mikään vaikeasti tavoiteltava ihanne, tai “graalin malja”, kuten kirjoittajat kuvaavat, vaan se on mahdoton ajatus ja lopulta huono ihanne. Itse asiassa täydellisen neutraaliuden tavoittelu itsessään voi johtaa erilaisiin ongelmallisiin asenteisiin, koska silloin tutkijat eivät enää tarkastele omaa monisyistä inhimillisyyttään. Kirjoittajat kyllä tunnistavat tilanteet, joissa arvostukset ja oletukset voivat johtaa tiedettä vääristäviin käytäntöihin, ja sellaisia vastaan on jatkuvasti kamppailtava. Mutta se ei onnistu mahdottomasta ihanteesta käsiin vaan vaatii päin vastoin tieteen sosiaalisen ja inhimillisen luonteen ymmärtämistä (tästä aiheesta ks. lisää syyskuun uutiskirjeessä mainitut Koskisen ja Syrjämäen tekstit). Tiede vääristyy, jos sen käytännöistä ei pidetä huolta.

Usein toisteltu ajatus, että tutkijoilla ei saisi olla mitään intressiä tutkimustensa lopputulosta kohtaan, on absurdi, koska usein tai jopa useimmiten tieteellinen tutkimus motivoituu nimen omaan siitä, että se vaikuttaisi maailmaan. Näin esimerkiksi silloin, kun tieteen halutaan tarjoavan konkreettisia ratkaisuja nykyajan ongelmiin ja toimivan innovaatioiden pohjana. Ilman tätä motiivia tiedettä tuskin olisikaan. Tutkijoilla on ollut ja on jatkossakin keskeinen rooli monimutkaisissa yhteiskunnallisissa kriiseissä.

Tieteen vääristyminen on mahdollista, mutta se ei mitenkään automaattisesti juonnu tutkijoiden arvojen vaikutuksesta tai siitä, että he haluavat vaikuttaa maailmaan. Tuollainen ajatus kuitenkin löytyy yhä uudelleen tieteen “neutraaliuden” vaatimusten takaa – ja puhetapa on yleistynyt äärioikeiston suunnalta. Tällaisissa tieteen “politisoitumisen” syytöksissä ei määritellä, mitkä asiat ovat haitallista “aktivismia”, vaan kritiikin kohde on tarkoituksellisen sumea, kätevä lyömäase. Tämä synnyttää pelkoa ja arkailua tutkijoiden piirissä. Kirjoittajat muistuttavat, että sivullinen ja “neutraali” hiljaisuus voidaan hyvin nähdä myös osallisena status quon luonnollistamisessa ja sen pönkittämisessä. 

On kuvaavaa, että erilaisia ympäristödenialisteja ei tavata syyttää “aktivismista”. Denialismin kritiikki ei ole nojannut epämääräisiin neutraalisuusvaatimuksiin vaan siihen, miten nimen omaan tieteellisiä käytäntöjä on rikottu tai evidenssiä on sivuutettu. Asetelmaa ei siksi voi lukea “erilaisina mutta samanlaisina ääripäinä”.

BIOS

Tiedevetoinen suunnittelu -lyhytelokuvan näytös ja keskustelu syyskuussa

BIOS on jo pitkään puhunut tiedevetoisen suunnittelun tarpeesta. Ilman sitä Suomen harjoittama teollisuuspolitiikka ei perustu parhaaseen mahdolliseen tietopohjaan eikä siitä voida käydä kriittistä julkista ja tieteellistä keskustelua. Riskinä on, että Suomi ei riittävän aktiivisesti uudista teollisuuttaan tai lähtee perusteettomasti mukaan erilaisiin hype-hankkeisiin.

Tuotimme tiedevetoisesta suunnittelusta lyhytelokuvan, jonka ensiesitys oli 30. syyskuuta Oodi-kirjastossa Helsingissä. Elokuvanäytöksen jälkeen pidetyssä paneelikeskustelussa myös teollisuudesta ja sijoitusmaailmasta tulevat osallistujat näkivät tarpeen yksittäiset organisaatiot ja toimialat ylittävälle koordinaatiolle, kun tehdään harppauksenomaisia järjestelmätason uudistuksia – esimerkiksi kun sähköistetään perusteollisuutta.

12 minuutin lyhytelokuva on nyt vapaasti katsottavissa Vimeossa. Kokeile videota myös opetuskäytössä!

Tieteellisiä julkaisuja

Mahtuvatko missiot ja kestävyyssiirtymä ekonomistien valtavirtaisen ajattelun rajoihin? Jussi Ahokkaan, Paavo Järvensivun ja Tero Toivasen tutkimusartikkeli “Ideas behind transformative innovation policy: Economists confronting missions and sustainability transition in Finland” pureutuu tähän kysymykseen. Lyhyt vastaus on: eivät oikein mahdu. Siispä kestävyystutkijat ja muut tahot eivät välttämättä saa taloustieteilijöiltä tukea, kun he yrittävät edistää kestävyyssiirtymän mukaista innovaatio- ja teollisuuspolitiikkaa. Tämä on tärkeä havainto, koska politiikkaideat määrittävät millaiseksi käytännön politiikka muodostuu ja koska ekonomistit ovat ideoiden vartijoina usein tärkeässä roolissa. Uusia strategioita tarvitaan, jotta kestävyyssiirtymää tukevat politiikkaideat voivat menestyä.

BIOS-tutkija ja professori Jussi T. Eronen, WISE-hankkeesta tuttu Roope Kaaronen sekä HELSUS:in tutkija Mikael A. Manninen kirjoittavat TopiCS-lehden artikkelissaan “Measuring Beyond the Standard: Informal Measurement Systems as Cognitive Technologies” mittaamisen tapojen historiasta. Virallisten mittajärjestelmien historia tunnetaan hyvin, mutta artikkeli syventyy ennen kaikkea epävirallisiin arkisiin mittaamisen tapoihin.

Blogiessee tuoreesta teoksesta Overshoot

Ilmastokeskustelussa termi “overshoot” eli suomalaisittain “ylilyönti” viittaa tilanteeseen, jossa kertyneet ilmastopäästöt ylittävät jonkin vaaralliseksi määritellyn rajan. Sen johdosta ilmaston lämpeneminen ylittää tieteellisesti määritellyn turvarajan kuten 1,5°C tai 2°C. Tähän nivoutuu kyseenalainen ajatus, että ylilyönti ei olisi tuhoisaa, jos lämpenemistä voitaisiin “peruuttaa” kaappaamalla hiiltä myöhemmin talteen ilmasta. Andreas Malmin ja Wim Cartonin tuore teos Overshoot – How the World Surrendered to Climate Breakdown esittää, että ylilyönnistä on muodostunut ilmastopolitiikkaa hallitseva ja päästöleikkauksia tukahduttava ideologia. Ilmastonmuutoksen hillinnän epäonnistuminen voidaan ymmärtää juuri tämän idean voittokulun kautta. BIOS-tutkija Ville Lähde arvioi teosta laajassa esseessään.

Malm ja Carton kuvaavat yksityiskohtaisesti globaalin ilmastopolitiikan historiaa ja sen nivoutumista fossiilipääoman kehitykseen. Tässä kertomuksessa kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja “turvarajat” omaksuttiin ilmastopolitiikan valtavirtaan sillä hinnalla, että ilmastosopimuksista vietiin vähäinenkin velvoittavuus. Ylilyönnin lupaus on mahdollistanut perustavanlaatuisemman yhteiskunnallisen muutoksen unohtamisen ja päästövähennysten sysimisen yhä kauemmas tulevaisuuteen. Edessä on ilmastokamppailun uusia rintamia:

“Kritiikin ytimessä on elintärkeä ajatus: aivan kuten hiilen talteenotto on muodostunut ylilyönnin konjunktuurissa päästövähennysten korvikkeeksi, ei niiden täydennykseksi, tässä historiallisessa tilanteessa myös sopeutumista ja ilmastonmuokkausta edistetään yhä enemmän vaihtoehtona merkittävillä päästövähennyksille. Kuitenkin ainoa kuviteltavissa oleva historiallinen tilanne, jossa noille keinoille voi kuvitella mielekkään ympäristön, edellyttää lähtemistä voimakkaiden ja johdonmukaisten päästövähennysten tielle. Mikäli nuo keinot päästöleikkausten täydentämisen sijaan ovat “vaihtoehtoja”, niiden lupaukset vääjäämättä osoittautuvat valheellisiksi, ja maailma jatkaa kulkuaan yhä kaameampaan suuntaan.”

Podcast-sarja “12 käsitettä maailmasta” jatkui erikoisjaksoin

Ville Lähteen ja Tere Vadénin podcast-sarja “12 käsitettä maailmasta” ehti viimeiseen varsinaiseen jaksoonsa “Ekologinen jälleenrakennus” lokakuussa. Mutta ei huolta, sarja jatkuu erikoisjaksoin, joista marraskuussa ilmestyi kaksi ensimmäistä. Ville ja Tere jututtavat BIOS-kollegoita heille tärkeistä käsitteistä. Paavo Järvensivu puhui teollisuuspolitiikasta ja Jussi Ahokas talouskasvusta. Joulukuussa vuorossa on Emma Hakala, jonka kanssa jutellaan ympäristöturvallisuudesta, ja tammikuussa Tellervo Ala-Lahti selittää mikä on varovaisuusperiaate ympäristöoikeudessa. 

Emman ajatuksiin muuten voi tutustua vuodelta 2023 peräisin olevassa kirjoituksessa “Turvallisuuspolitiikka ympäristökriisin aikakaudella”, jonka Ydin-lehti laittoi nyt lokakuussa avoimeksi verkkoon.

Muuta

BIOS-ekonomisti Jussi Ahokas vieraili lokakuun lopulla Kansan Uutisissa ja kertoi, miksi hallitus ei ole saanut velkaantumista loppumaan. Jussi kuitenkin muistuttaa, että velkaantuminen ei välttämättä ole kovin “kurittomassa” tilassa, kun oikein silmin katsotaan. Monien muiden aiheiden ohella Jussi pohtii myös sitä, miksi ympäristökriisi ei saa aikaan samanlaisia vaatimuksia lisäpanostuksista kuin esimerkiksi sota.

“Jotenkin tässäkin uhkien erilaiset aikajänteet tuntuvat selittävän sitä, miten niihin vastaamiseen talouspolitiikalla suhtaudutaan. Koronakriisi ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa olivat välittömiä uhkia, joiden edessä oltiin valmiita tekemään lähes mitä vaan ja oltiin valmiita poikkeamaan myös sellaisesta ideologisesta talouspolitiikasta, jota viime vuosikymmeninä on kaikkiin yhteiskunnan rakenteisiin juurrutettu. Mutta ilmastonmuutos ja luontokato kaikkine seurauksineen tulee kuitenkin liian hitaasti, että vastaavaa poliittista reaktiota syntyisi ja talouspolitiikkaa oltaisiin valmiita ajattelemaan radikaalisti uusiksi. Siksi monenlaiset hitaat toimet, kuten hiilen hinnoittelu, maltillinen päästökauppa, teknologianeutraali innovaatiopolitiikka ja monet muut markkina-ajattelusta nousevat ratkaisut edelleen dominoivat ilmastonmuutoksen ja luontokadon talouspolitiikkaa.”

Antti Majava inspiroi Mikko-Pekka Heikkisen marraskuista Helsingin Sanomien kolumnia, joka käsittelee nykyelämän arkista keinotodellisuutta. Ei siis vetäytymistä virtuaaliseen vaan sitä, miten myös fyysinen ympäristö yhä enemmän etäännyttää todellisesta asiain tilasta:

““Keinomaailmassa ei tarvitse olla rationaalinen”, Majava kuvailee. Kuljemme reippaina ikiomissa todellisuuksissamme. Ikävät tosiasiat kuten tuotantoeläinten teollinen tappaminen tai luontokato eivät tunkeudu tietoisuuteemme. Muurin suojissa voi Majavan mukaan keksiä itselleen millaisen roolin tahansa. Voi vaikka päättää, että ilmastokriisi ei minua koske.”

Lopuksi

Joululomia varten tarjolla on tavallista tuhdimpi lukuvinkkipaketti.

Suomi sai kyseenalaista mainetta Guardian-lehden kahdessa artikkelissa lokakuussa. Artikkelit käsittelivät metsien ja maaperän hiilinielujen heikkenemistä, ja Suomi nostettiin esimerkkitapaukseksi. Teemaan liittyen suosittelemme myös Mikko Pelttarin Long Play -artikkelia, joka käsittelee metsätuhojen lisääntymistä Suomessa. Otto Snellman taas kolumnoi tiededenialismista suomalaisessa metsäkeskustelussa.

Kun taloustieteen Nobel-palkinto julkistettiin lokakuussa, Yle nosti asian esiin yllättävällä kärjellä “ei tarvita jatkuvaa kasvua”. Eri maiden menestyksen ja köyhyyden syitä luotaavasta Nobel-palkittujen työstä nostettiin muutenkin esiin lähinnä yhteiskunnallinen demokraattisuus. Palkitut tutkijat olivat kuitenkin tarkastelleet siirtomaaherrojen rakentamia järjestelmiä, kuten Guardianin juttu korostaa. Heidän peräänkuuluttamansa “inklusiivisuus” menestyksen selityksenä oli siis siirtokuntalaisten inklusiivisuutta, jonka rinnalla saattoi varsin hyvin kansanmurhata. Adam Tooze tarkasteli uutiskirjeessään, millaisia ajatuksia näistä tutkimuksista oikeastaan on luettavissa. Financial Timesin Brendan Greeley kirjoitti aiheesta myös kriittisesti otsikolla “The Nobel for Econsplaining”. On hämmentävää, että mitään tällaista ei suomalaisessa julkisuudessa tullut eteen.

Tilastokeskuksen uusi väestöennuste herätti melkoista debattia suomalaisessa valtajulkisuudessa, ja poliitikot kiirehtivät tekemään siitä johtopäätöksiä, joihin Tilastokeskus vastasi nopeasti. Kiinnostavimman puheenvuoron esitti kuitenkin kolme alan tutkijaa, jotka peräänkuuluttivat tarkempien ennustusmenetelmien resurssointia.

Lukemisen arvoinen on myös tuore raportti “Kasviproteiini kasvun tiellä”. Se nimittäin esittää, että liki kaikki Suomessa kulutettava proteiini (siis ihmisten syömä) olisi tuotettavissa nykyisin käytössä olevalla kasvintuotantoalalla. Tämä siis puuttumatta eläintuotantoon – jonka rajoittaminen tietysti tekisi urakasta vielä paljon helpomman.

Tutkimusartikkeli “Laitaoikeiston koulutuspoliittisen ideologian jäljillä” joutui Facebookin roskapostialgoritmin hampaisiin – mitä todennäköisimmin toistuvista ilmiannoista johtuen. 

Lopuksi muistutamme uutiskirjeen lukijoita Teeman elokuvafestivaalista. Ohjelmistossa on muun muassa kaksi elokuvaa, jotka käsittelevät siirtolaisuutta Euroopan rajoilla – sekä animaatioelokuva Ruohometsän kansa, jonka esittelijöiden joukossa on myös BIOS-tutkija Ville Lähde.

20.11.2024
Miten maailma ajettiin ilmastokatastrofiin – Andreas Malmin ja Wim Cartonin teos “Overshoot” Ilmastokeskustelussa termi “overshoot” eli suomalaisittain “ylilyönti” viittaa tilanteeseen, jossa kertyneet ilmastopäästöt ylittävät jonkin vaaralliseksi määritellyn rajan. Sen johdosta ilmaston lämpeneminen ylittää tieteellisesti määritellyn turvarajan kuten 1,5°C tai 2°C. Tähän nivoutuu kyseenalainen ajatus, että ylilyönti ei olisi tuhoisaa, jos lämpenemistä voitaisiin “peruuttaa” kaappaamalla hiiltä myöhemmin talteen ilmasta. Andreas Malmin ja Wim Cartonin tuore teos Overshoot – […]

Ilmastokeskustelussa termi “overshoot” eli suomalaisittain “ylilyönti” viittaa tilanteeseen, jossa kertyneet ilmastopäästöt ylittävät jonkin vaaralliseksi määritellyn rajan. Sen johdosta ilmaston lämpeneminen ylittää tieteellisesti määritellyn turvarajan kuten 1,5°C tai 2°C. Tähän nivoutuu kyseenalainen ajatus, että ylilyönti ei olisi tuhoisaa, jos lämpenemistä voitaisiin “peruuttaa” kaappaamalla hiiltä myöhemmin talteen ilmasta. Andreas Malmin ja Wim Cartonin tuore teos Overshoot – How the World Surrendered to Climate Breakdown esittää, että ylilyönnistä on muodostunut ilmastopolitiikkaa hallitseva ja päästöleikkauksia tukahduttava ideologia. Ilmastonmuutoksen hillinnän epäonnistuminen voidaan ymmärtää juuri tämän idean voittokulun kautta.

Andreas Malm & Wim Carton, Overshoot – How the World Surrendered to Climate Breakdown. Verso, London & New York 2024.

Kun kirjan alaotsikko on How the World Surrendered to Climate Breakdown, oli etukäteen selvää, että edessä ei olisi iloista luettavaa. Lukukokemusta väritti myös se, että samaan aikaan Donald Trump valittiin uudelleen Yhdysvaltain presidentiksi. Toisaalta niin masentava tapahtuma kuin tuo olikin, teos Overshoot muistuttaa, ettei se ole ilmastopolitiikan kannalta mikään kaikenkattava mullistus, jos katsotaan vuosikymmeniä jatkunutta päästöjen hillinnän vastustusta ja hidastelua. Lukukokemukselle antoikin kitkerää lisämaustetta COP29-ilmastoneuvotteluiden alku Azerbaidžanissaihmisoikeusrikkomuksia rikkovassa maassa, joka näyttää käyttävän neuvotteluja hyväksi öljykauppojen edistämiseen.

Teoksen pääväite on, että ilmastopäästöjen ylilyönti (overshoot), josta puhutaan usein ikään kuin välttämättömänä pahana ja dekarbonisaation välivaiheena, on pikemminkin muodostunut hallitsevaksi pyrkimykseksi.1 Kun tiukemmat ilmastotavoitteet saatiin kamppailtua voimaan ilmastopolitiikassa, etenkin globaalin etelän painostuksesta, ylilyönti tarjosi pakotien kunnioittaa tavoitteiden kirjainta mutta rikkoa systemaattisesti niiden henkeä vastaan. Ylilyönti ei siksi ole Malmin ja Cartonin mukaan vain tekninen käsite vaan nykyisyyttä hallitseva asiain tila – elämme “ylilyönnin konjunktuuria” (overshoot conjuncture). 

Overshoot onkin äärimmäisen tärkeää luettavaa tälle ajalle. Se rakentaa yksityiskohtaisen ja piinaavan kertomuksen viime vuosikymmenten kehityksestä. Vaikka teos tarkastelee myös ilmastotiedon ja ilmastopoliitikan tasoja, se ei jää siihen vaan sukeltaa ennen kaikkea syvemmälle tuotantovoimien ja taloudellisen vallan kehitykseen. Liike näiden tasojen välillä on sujuvaa läpi kirjan, ja vaikka kirjoittajat tarkastelevat niitä marxilaisen perustan ja päällysrakenteen käsitteiden kautta, luenta ei ole missään nimessä yksioikoinen. Vaikka esimerkiksi ilmastopoliitikan integroitujen arviointimallien (IAM) roolia ylilyönnin konjunktuurin rakentumisessa esitellään ankaran kriittisesti, ei niitä kuitenkaan lueta vain naiivin ideologisesti “vallan välineinä” vaan pikemminkin ajatuksina, jotka ovat saaneet hedelmällisen maaperän tässä historiallisessa tilanteessa. Ne ovat istuneet vallitsevaa kehitystä ylläpitäviin intresseihin ja päätyneet tukemaan niitä.

Kirjan käsitteistö on vahvan vasemmistolaista, mikä on etenkin Malmilta pelkästään odotettavissa. Lenin, Trotski, Luxemburg ja monet muut hahmot vilahtavat toistuvasti kirjan käsittelyssä. Samoin Malmin viimeaikainen Freud-kiinnostus näkyy siellä täällä, mikä ei tuota aina vakuuttavinta argumentaatiota. Nämä hahmot eivät kuitenkaan hallitse kirjan käsittelyä, eikä argumentaatio seiso heidän varassaan. Välillä lopputulos on suorastaan hauska, kun esimerkiksi keskustelussa “käyttökelvottomaksi muuttuvasta omaisuudesta” (asset stranding) kohtaavat Lenin ja Lincoln. 

Vaikka kaikkia kirjoittajien näkemyksiä ei hyväksyisikään, kirja on ihailtavan perusteellisesti lähteistetty. Lähteistö muodostuu etenkin vankasta ja laaja-alaisesta tieteellisestä tutkimuksesta, mutta kirjoittajat seuraavat myös vuosikymmenien ajalta yksityiskohtaisesti julkisen ilmastokeskustelun ja ilmastopolitiikan kehitystä. Jo kirjallisuuden koontina teos on arvokas, mutta varsinaiset ansiot ovat kuitenkin kuluvan historiallisen vaiheen analyysissä.

Ensimmäinen osa: Ilmastopolitiikan tappio ja ylilyönnin ideologian nousu

Kirja lähtee liikkeelle kuvaamalla globaalin ilmastokamppailun ja -politiikan kehitystä, jossa yllättäen Kioton sopimus (hyväksyminen 1997, voimaantulo 2005) nousee eräänlaiseksi huippuhetkeksi. Tämä voi yllättää monen nykylukijan, jolle Pariisin ilmastosopimus (2015) edustaa valon pilkahdusta ja Kioto pikemmin epäonnistumista. Malm ja Carton kuitenkin kuvaavat “Kioton aikakautta” ennen kaikkea vaiheena, jolloin globaalilla etelällä ja sen postkoloniaalisilla kamppailuilla oli vielä jonkinlaista voimaa ilmastopolitiikassa. Vaikka varsinaisen sopimuksen saavutukset olivat vaatimattomat ja Yhdysvallat kieltäytyi 2001 vahvistamasta sitä, sopimuksessa oli kuitenkin edes hitunen velvoittavuutta. 

Kirjoittajat nostavat esiin globaalin etelän pyrkimykset tuoda ilmastopolitiikkaan mukaan vahvempia pyrkimyksiä globaaliin tasa-arvoon 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. COP15 Kööpenhaminassa vuonna 2009 kuitenkin mursi nämä rintamat, ja ilmastopolitiikassa siirryttiin uudenlaiseen vaiheeseen, jota alkoi hallita syvä ristiriita. Yhtäältä ajatus lämpenemisen turvarajoista saatiin kamppailtua ilmastopolitiikan kentälle – ensin 2°C, sitten 1,5°C. Samaan aikaan kuitenkin ilmastotavoitteiden velvoittavuus tai sitovuus hävisi agendalta käytännössä täysin.

“Niinpä Etelä voitti taistelun ilmastotavoitteista mutta hävisi sodan sitovuudesta, Pohjoiselle edellinen myönnytys ei ollut kovinkaan kivulias jälkimmäisen voiton valossa.” (39)

Juhlittua Pariisin ilmastosopimusta kirjoittajat kutsuvat ilmastopolitiikan “todellisuuspakoiseksi käänteeksi” (91), jossa 1,5°C asteen tavoite kytkettiin syntyhetkestään lähtien ylilyönnin ideologiaan. Tämän jälkeen “rajat eivät olleet rajoja” (92), sillä ylilyönnin avulla mikä tahansa raja voitaisiin ylittää lupailemalla, että rajan alle palattaisiin sitten joskus, jollain keinolla.

Nimenomaan tämä ristiriita kunnianhimoisten ilmastotavoitteiden ja velvoittamattomuuden välillä raivasi maaston sille, että ylilyönnistä muodostui ilmastokamppailua hallitseva idea. Kuten Wim Carton on aiemmissa kirjoituksissaan hyvin osoittanut, ilmastoskenaarioilla oli merkittävä rooli ylilyönnin idean vakiinnuttamisessa. Erityisesti esille nostetaan integroiva arviointimallinnus (Integrated Assessment Models, IAM), josta on käyty laajaa kriittistä keskustelua viime vuosina. Nuo päästöskenaarioita ja yhteiskuntien spekulatiivista kehitystä yhteen tuovat mallit käytännössä sulkivat pois perinjuurisemman yhteiskunnallisen muutoksen mahdollisuuden ja eriarvoisuuden näkökulman (76). Ne olivat tieteellistä teknologiaa, jonka käyttö istui mainiosti vallitsevan kehityksen intresseihin.

“Niiden tehtävänä oli saattaa sopusointuun keskenään ristiriitaiset lojaalius business-as-usualille ja nimellinen uskollisuus lämpenemisen rajoille, ensin 2°C, sitten 1,5°C. Ne tekivät mitä niiden käskettiin tehdä.” (83)

Tiukkoihin lämpenemisen rajoihin pyrkiminen tosissaan olisi edellyttänyt käytännössä vallankumouksellista muutosta yhteiskunnallisessa järjestyksessä. Tällaista muutosta kuitenkin vastustettiin voimalla, eikä tämä tarkoittanut pelkästään disinformaation levittämisen kaltaista toimintaa vaan perinjuurisempaa taloudellista vallankäyttöä. Vallitsevassa järjestyksessä päästöjen nopea leikkaaminen nähtiin lähtökohtaisesti mahdottomaksi, ja ilmastomallit ja skenaariot tarjosivat ylilyönnin pelastukseksi. Näin päästöleikkausten vastainen valta ujuttautui IPCC:n raporttien ytimeen asti – Malm ja Carton katsovat tästä kulmasta esimerkiksi kuuluisaa “puolentoista asteen raporttia” hyvin kriittisellä silmällä. Raportti samanaikaisesti osoitti, miten vaarallista 1,5°C rajan rikkominen olisi ja “pyhitti ylilyönnin” (67). Ylilyönti saavutti ideologisen valta-aseman.

Ylilyönnin ideologian perustava ongelma on, että se vääristää ymmärrystä ilmastonmuutoksesta ja ajasta. Se sivuuttaa koko ilmiön kannalta olennaisen kertyvyyden ajatuksen ja luo illuusion, että päästöt nyt ja kaappaaminen joskus myöhemmin olisivat samanarvoisia (87). (Suomessa samaa harhakäsitystä on toistanut Petteri Taalas.) Tämän ajallisen silmänkääntötempun ohella tarvittiin kuitenkin jotain konkreettista, tai sellaiselta näyttävää. Unelma hiilen talteenotosta antoi pakotien.

Esimerkiksi vahvaa kritiikkiä saanut taloustieteilijä William Nordhaus oli jo vuonna 1975 puhunut “hiilidioksidin kontrollista”, jonka avulla voitaisiin estää päästöleikkausten tuhoisa hinta fossiilitaloudelle, mutta tuolloin ajatus oli puhdasta spekulaatiota (80). Miten hiili kaapattaisiin ihan oikeasti? Bioenergia yhdistettynä hiilen talteenottoon ja varastointiin (BECCS) muodostui ylilyönnin ideologian kuningasideaksi, vaikka idean läpilyönnin aikaan yhtään toimivaa laitosta ei ollut – fiktiivinen teknologia sai vahvan otteen reaalimaailmasta (79). Wim Cartonin termein tällä “hiilen yksisarvisella” torjuttiin vaatimus kumouksellisesta muutoksesta. Yhteiskunnan transformaatio leimattiin haihatteluksi, ja vaadittiin realismia, jonka kivijalkana oli olematon teknologia.

Näin on päädytty tilanteeseen, jossa puolentoista asteen turvaraja on rikkoutumassa, ja jossa se käytännössä väistämättä rikkoutuu. Malm ja Carton tunnistavat ja tunnustavat tilanteen luonnontieteellisen puolen, mutta kiintoisalla tavalla he suomivat oikeastaan kaikkia osapuolia, jotka ovat toitottaneet puolentoista asteen mahdottomuutta. “Puolitoista astetta on kuollut” muuttuu jossain vaiheessa luonnontieteelliseksi faktaksi, mutta tämä retorinen “pyyhkeen heittäminen kehään” (37) on palvellut, tahallisesti ja tahattomasti, jo vuosikausia sitä tarkoitusta, että ei pystytä ajattelemaan yhteiskuntien perustavanlaatuista muutosta. Aivan samalla tavalla “kaksi astetta on kuollut” jo monien äänten julistamana, ja siitä on vain lyhyt askel siihen, että “kaksi ja puoli astetta on kuollut”. Ei ole kiveen hakattua rajaa vaan tappiomielialan jatkumo (52–53). Kritiikillään Malm ja Carton eivät siis halua kiistää asian nykytilaa, päinvastoin, mutta he peräänkuuluttavat ymmärrystä lausumien poliittisista vaikutuksista. Ylilyönnin historiallisessa konjunktuurissa tällainen puhetapa päätyy palvelemaan päästövähennyksiä tukahduttavia tarkoituksia, olkoon puhujan oma intentio mikä tahansa. Puhe asettuu osaksi käynnissä olevaa poliittista kamppailua: se ei ole vain puhujan oma viesti. Näin myös ilmastoliikkeissä ne, jotka peräänkuuluttavat “realismia” ja puolentoista asteen kuolemaa, tulevat asettuneeksi outoon seuraan. Tämä siis siitä huolimatta, että väite näyttää yhä pahemmin paikkansa pitävältä.

“Ja jos sanomalla ‘liian myöhään’ me tarkoitamme absoluuttista, objektiivista, teknis-fysikaalista mahdottomuutta estää tilannetta menemästä yhä huonommaksi, ei ilmaston kannalta ole ehkä koskaan liian myöhään, niin kauan kuin jonkinlainen merkittävä ihmispopulaatio ja biosfäärin jäänteet ovat jäljellä.” (53)

Tämä nivoutuu vahvasti Malmin ja Cartonin seuraavan kirjan, ensi vuonna ilmestyvän teoksen The Long Heat – Climate Politics When it is Too Late teemoihin. Sen teemoja pohjustetaan jo tässä teoksessa. Ylilyönnin perustana oleva hiilen talteenotto saa “liian myöhäistä” -ilmastossa yhä vankemman aseman, samoin ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ilmastonmuokkaus. Malm ja Carton eivät tietenkään kritisoi kaikkia hiilen talteenoton muotoja sellaisenaan – nehän ovat tulevaisuudessa joka tapauksessa välttämättömiä, jotta kertynyt hiilidioksidin pitoisuus saadaan turvallisemmalle tasolle. Eivätkä he kritisoi kaikkia sopeutumisen muotoja, koska jo nykytilanteessa sopeutuminen on elämän ja kuoleman asia miljoonille maailman haavoittuvimmille. Ilmastonmuokkaus on myös niin kirjava toimien joukko, ettei siitä kannata yhtenä asiana puhua (tässä kirjassa näitä keinoja ei kuitenkaan käsitellä).

Kritiikin ytimessä on elintärkeä ajatus: aivan kuten hiilen talteenotto on muodostunut ylilyönnin konjunktuurissa päästövähennysten korvikkeeksi, ei niiden täydennykseksi, tässä historiallisessa tilanteessa myös sopeutumista ja ilmastonmuokkausta edistetään yhä enemmän vaihtoehtona merkittävillä päästövähennyksille. Kuitenkin ainoa kuviteltavissa oleva historiallinen tilanne, jossa noille keinoille voi kuvitella mielekkään ympäristön, edellyttää lähtemistä voimakkaiden ja johdonmukaisten päästövähennysten tielle. Mikäli nuo keinot päästöleikkausten täydentämisen sijaan ovat “vaihtoehtoja”, niiden lupaukset vääjäämättä osoittautuvat valheellisiksi, ja maailma jatkaa kulkuaan yhä kaameampaan suuntaan. Keinot ovat ikään kuin väliaikainen tulppa vuotavassa padossa, mutta kun paine kasvaa liian suureksi, pato murtuu katastrofaalisin seurauksin. Jos hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä jatkaa kasvuaan, tuhoisat vaikutukset tulevat joka tapauksessa. On osattava ajatella myös vuosisadan loppupuolen ja ensi vuosisadan maailmaa, ei vain ilmastokeskustelusta tuttuja tavoitevuosia (2035, 2050). Näiden keinojen illuusio nimen omaan vaihtoehtoina perustuu paitsi tieteellisen tiedon hämärtämiseen myös aikaperspektiivin kutistamiseen.

Tämä on kiistämätöntä tieteellisesti, mutta tieto siitä ei riitä – on kamppailtava jatkuvasti siitä, että nämä valheelliset lupaukset eivät saa valta-asemaa ja vahvista entisestään ylilyönnin ideologiaa.

Toinen osa: Fossilipääoman lonkerot

Mistä ylilyöntiin ajava voima kumpuaa? Abstraktin “business-as-usualin” sijaan Malm ja Carton pureutuvat fossiilipääomaan (fossil capital) nykyisen maailmanjärjestyksen kivijalkana. Mikäli dekarbonisaatio otettaisiin tosissaan, se vaatisi fossiilipääoman taloudellista tuhoa, sen arvonmenetystä: “arvon tuhoaminen on välttämätön osa ilmastotoimien määritelmää” (113). Fossiilipääoma on kuitenkin osoittautunut äärimmäisen sitkeäksi, ja itse asiassa mitä lähemmäs puolentoista asteen rajan murtumista tullaan, sitä mehevämpiä voittoja fossiilitalouden toimijat ovat keränneet.

Tiukkojen ilmastotavoitteiden noudattaminen tarkoittaisi, että suuri osa fossiiliomaisuuksista muuttuisi käyttökelvottomaksi (asset stranding). Kirjoittajat kuitenkin varoittavat, että tätä asiaa ei pidä tulkita pintapuolisesti. Tietynlainen omaisuuksien häviö on osa kapitalismin normaalia kehityskulkua, sen “luovaa tuhoa” uudempien teknologioiden korvatessa vanhoja tai uudenlaisten elämänkäytäntöjen korvatessa edeltäviä (109–110). Fossiilinen omaisuuksien muuttuminen käyttökelvottomaksi ei kuitenkaan olisi seurausta tällaisista “sisäsyntyisistä” tekijöistä vaan poliittisten päätösten seuraus. Täysin ainutlaatuista tällainen poliittinen asset stranding ei historiassa olisi – mainittu Lincoln tulee käsittelyyn orjuuden lakkauttamisen kohdalla, jolloin poliittisten päätösten ohella tarvittiin sota, ja silti orjien omistajat saivat taloudellisia kompensaatioita. Fossiilisten polttoaineiden syvällinen rooli yhteiskuntien aineenvaihdunnassa tekisi kuitenkin tapahtumasta historiallisesti täysin ainutkertaisen. Sitä ei voisi verrata mihinkään aiempaan historian “energiasiirtymään”. Juuri tätä torjumaan fossiilipääoma on mobilisoitunut ilmastokamppailujen alusta lähtien (140).

Fossiilipääoman sitkaus kumpuaa monista lähteistä, joihin kirjan toinen pääosa syventyy perusteellisesti. Mainittakoon esimerkiksi fossiilipääoman tiiviit yhteydet rahoitusmarkkinoihin (133) ja maailmankauppaan. Todellinen “hiilikuplan poksahtaminen” muodostaisi siis laajemman vaaran kapitalistiselle järjestykselle – ja toisin kuin ilmastonmuutoksen vaikutukset, tappiot osuisivat erityisen kipeästi globaaliin Pohjoiseen (142). Tietysti mikä tahansa taloudellinen mullistus iskee myös maailman köyhimpiin ja haavoittuvimpiin, ja tämän traagisen tosiseikan kirjoittavat myös tunnistavat. Valinta on elinkelvottomaan tulevaisuuteen johtavan kehityksen ja väistämättä vaikean siirtymän välillä. Ajatus sujuvasta ja kriisittömästä siirtymästä ei näytä mahdolliselta tämän teoksen näkökulmasta.

Lisäksi fossiilisten polttoaineiden ekstraktion hankaloituessa siihen upotetaan yhä lisää pääomia, ja sijoitusten on ensin maksettava itsensä takaisin ja sitten tuotettua voittoa. Mitä työläämmäksi ekstraktio käy, sitä kovemmiksi nämä vaatimukset käyvät (120). Ja mitä nuorempaa tämä sijoitettu pääoma on eli mitä myöhemmin ylilyönnin historiallisessa konjunktuurissa rakennetaan uutta fossiili-infrastruktuuria, sitä vahvemmin se kamppailee muutosta vastaan. Kirjoittajat kutsuvat tätä “viimeisen hetken ristiriidaksi” (164–165). Mitä lähemmäksi ilmastonmuutoksen kalmanlinjat tulevat, sitä vaikeampi on pysäyttää niiden yli jyrääviä voimia. (Tämä käsittely tulee hyvin lähelle “perityn tilanteen” teemaa, jota käsittelimme Tere Vadénin kanssa taannoin podcastissamme.) Fossiilitaloudella on äärimmäistä hitausvoimaa.

Mutta eikö kuitenkin ole olemassa nimen omaan sellainen vauhdilla kehittyvä teknologia, joka lopulta ajaa fossiilitalouden “luovaan tuhoon”, eli uusiutuvat energianlähteet? Nehän muuttuvat koko ajan tehokkaammiksi ja edullisemmiksi? Kirjan kuudennessa luvussa Malm ja Carton käyvät läpi uusiutuvien energianlähteiden teknologista kehitystä ja monipuolistuvia teknologisia mahdollisuuksia sekä torjuvat joukon yleisempiä kritiikkejä uusiutuvia kohtaan. Historiallinen tilanne on jännitteinen: mitä lähemmäksi 1,5°C rajan rikkomista tullaan, sitä kehittyneemmät materiaaliset tuotantovoimien edellytykset fossiilisten alasajoon ovat, siitä huolimatta, että niihin on sijoitettu suhteellisesti katsoen naurettavan vähän. IAM-mallit ovat systemaattisesti aliarvioineet niiden mahdollisuuksia (195). Sähkön tuotannossa uusiutuvat ovatkin muuttuneet fossiilisia halvemmaksi tuotantomuodoksi.

Miksi tämä ei ole johtanut laajamittaiseen energiasiirtymään? Päästöt ovat kyllä laskeneet joissain maissa merkittävästi, mutta tämä on edelleen johtunut pääosin kivihiilestä luopumisesta ja siirtymisestä maakaasuun (tai esimerkiksi biopolttoaineisiin, joiden pitämisessä vähäpäästöisinä on tutut ongelmansa). Aurinko- ja tuulivoimaa on kyllä rakennettu ja rakennetaan yhä enemmän, mutta globaalisti katsoen ja esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Kiinaan fokusoiden tämä on ollut lisäystä fossiilituotannon oheen, ei sen korvaamista (191). Tässä kohtaa on hyvä mainita, että tästä seikasta on tullut myös osa ilmastoestämisen hämärtävää retoriikkaa. “Lisäystä, ei korvaamista” kuvataan usein kaikkien historiallisten energiasiirtymien lainomaiseksi piirteeksi – ja sitä se on ollutkin – jättäen samalla sanomatta (tai pikemmin ymmärtämättä) edellä mainitun seikan, että dekarbonisaation pitäisikin olla historiallisesti täysin ainutlaatuinen. Se ei voi syntyä osana “normaalia” teknologisten kehitysaskelten jatkumoa vaan poliittisena vaatimuksena, seurauksena fossiilisten polttoaineiden sisäsyntyisestä ongelmasta. Lisäyksen muuttuminen korvaavuudeksi vaatisi aktiivista toimintaa, poliittista painetta. Kirjoittajien mukaan kuitenkin syy sille, että uusiutuvat eivät ole korvanneet fossiilisia merkittävästi, on paitsi poliittinen myös taloudellinen – syvällä kapitalistisen arvontuotannon perusluonteessa.

Kuudennessa luvussa käsitellyt arvontuotannon kysymykset ovat kirjan kiinnostavimpia osuuksia. Uusiutuvaa energiaa “keräävien” laitteiden halventuminen ei ole johtanut niiden hurjaan kannattavuuteen. Hinta (price) ei olekaan tässä historiallisessa tilanteessa olennaisin metriikka, vaan oikea metriikka on voitto, tuotto (profit) (202). Uusiutuvilla energianlähteillä ei ole saatu aikaan läheskään saman mittaluokan voittoja kuin fossiilitaloudesta. Jos hinta olisi ratkaiseva tekijä, olisi mahdoton ymmärtää, miksi useat fossiiliyhtiöt luopuivat aiemmin mainostamistaan puhtaamman energian hankkeistaan juuri siinä historiallisessa tilanteessa, kun uusiutuvista tuli yhtä halpoja ja pian halvempia tuotantomuotoja (201).

Malmin ja Cartonin selitys kulkee pääpiirteissään näin: fossiilisten polttoaineiden ekstraktio synnyttää konkreettisen esinemuodon saavia, helposti varastoitavia, kuljetettavia ja kaupattavia hyödykkeitä, kauppatavaraa, ja hyödykkeiden ekstraktiota voidaan tehostaa työllä ja teknologialla (205–208). “Öljyhuipun” ennustukset ovat osoittautuneet ennenaikaisiksi juuri siksi, että on aliarvioitu paitsi ekstraktioon liittyvä teknis-organisatorinen kekseliäisyys myös kyky saada edelleen valtaisia voittoja ekstraktion vaikeutuessa. Yksi kuvaava esimerkki on, että fossiilituotannossa on kyllä varsin auliisti otettu käyttöön tuuli- ja aurinkovoimaa, jotta fossiilisten ekstraktiosta saataisiin edullisempaa (198–199). (Adam Tooze mainitsi taannoisessa uutiskirjeessään hupaisan esimerkin: barbecue-ateriat innostamassa liuskeöljykenttien työntekijöitä.) Eli sijoittamalla enemmän työvoimaa ja kiinteää pääomaa (laitteistoja yms.) voidaan saada kaivettua/pumpattua enemmän fossiilisia polttoaineita, mistä syntyy väliaikaista kilpailuetua. Vaikka ekstraktio kallistuu koko ajan, siitä saa edelleen massiivisia voittoja – etenkin hintaheilahtelun windfall-hetkinä, kuten Venäjän hyökkäys Ukrainaan on hyvin osoittanut.

Fossiiliset polttoaineet ovat varantoja (stock), kun taas uusiutuvat perustuvat virtoihin (flow). Uusiutuvan energian laitteistojen tuottamisen taustalla on tietysti mineraalien ekstraktiota, jota kirjassa käsitellään lyhyesti, mutta itse energiantuotanto on pikemmin “keräämistä” kuin ekstraktiota – metaforana on sadeveden kerääminen, jota voi tehostaa vaikkapa ränneillä, mutta sateen määrään ei voi vaikuttaa. Aurinkoa ei saa paistamaan enemmän, tuulta ei saa puhaltamaan lujempaa (208–209) – mitä nyt sään ääri-ilmiöitä voi vahingossa lisätä. Sen jälkeen, kun uusiutuvan energian laitteisto on pystyssä, työllä ei voi tehostaa keruuta samalla tavalla kuin fossiilisten polttoaineiden ekstraktiota. Kirjoittajat esittävät, että pohjimmiltaan tämän vuoksi uusiutuva energia ei kapitalistisessa arvontuotannossa kykene samanlaisiin megaluokan voittoihin (212). 

Hyödykemuodon puuttumisen ohella uusiutuvan energian tuotanto kärsii omasta tehokkuudestaan, mitä pidemmälle se etenee, kuten on usein kuvattu. Se tulee sitä lähemmäksi “luonnon ilmaisia lahjoja” (212) mitä paremmiksi sen välineet kehittyvät ja mitä enemmän tuotantoa on. Toisin ilmaisten, uusiutuvat energianlähteet eivät istu hyvin kapitalistisen arvontuotannon kehykseen eivätkä siksi pysty kamppailemaan fossiilisten polttoaineiden kanssa jälkimmäisten sanelemilla ehdoilla.

“Talouden kierroissa kulkevien fossiilisten polttoaineiden määrä on riippuvainen niiden kannattavuudesta; vastaavasti kannattamattomuus kuristaa aurinko- ja tuulivoiman kehitystä niin pitkään kuin energiantuotannon keinoihin tehtävistä investoinneista päättäviä ohjaa liikevoitto eikä jokin muu periaate tai päämäärä. Ja jälkimmäinen mahdollisuus vaikuttaa mahdottomalta kuvitella.” (218)

Toisin sanoen todellinen energiasiirtymä edellyttäisi fossiilisten omistusten arvonmenetystä. Se ei koskaan tapahdu pelkästään siitä syystä, että “virran energian” keruun teknologia paranee ja halpenee suhteessa “varannon energian” ekstraktioon. Käy itse asiassa toisin päin, ja fossiilipääoman tuottavuus ja siten vaikutusvalta vankkenee, mitä kauemmaksi ekstraktion kalleuden ja keruun halpuuden käyrät erkaantuvat toisistaan. Tämä on epäintuitiivinen ajatus, mutta se selittää hyvin paljon. Poliittiset juhlapuheet siitä, että olemme juuri energiasiirtymän kynnyksellä, että aivan pian teknologian kehitys saa aikaan käänteen pois fossiilisista, on sokeaa näille taloudellisille ulottuvuuksille. Siirtymä ei koskaan tapahdu tällä tavalla, “itsestään” markkinoiden näkymättömien käsien ohjaamana. 

Tämän vuoksi dekarbonisaatio edellyttää vahvaa poliittista interventiota: pakkoja, kieltoja, ohjausta ja suunnittelua. Se on kohtalokkaasti riippuvainen poliittisesta ja taloudellisesta kamppailusta. Teknologinen kehitys luo tuotantovälineiden antaman mahdollisuuden siirtymään, mutta tuotantovälineet itsessään eivät pysty saamaan aikaan hyppäyksellistä muutosta pois fossiiliselta uralta. Mikäli muita periaatteita ja päämääriä ei saada poliittisesti luotua voitontavoittelun tilalle tai rinnalle, uusiutuvien teknologinen kehitys ei muodostu fossiilisia suuressa mitassa korvaavaksi vaihtoehdoksi.

Lisähuomio: Tämä koskee ennen kaikkea energiantuotantoa liiketoimintana. Silloin kun energiantuotannolle etusijalla on käyttöarvo, uusiutuvien edullisuus muuttuu eduksi. Kun yritys (olkoon se terästehdas tai öljylautta) tai kotitalous haluaa halvempaa käyttöenergiaa, aurinko- tai tuulivoima muuttuu koko ajan houkuttelevammaksi. Kiinnostusta syntyy myös, kun on asiakkaita, jotka haluavat maksaa enemmän, “preemioita”, vähäpäästöisellä energialla tuotetuista tuotteista. Sama koskee sähköautojen käyttövoimaa. Tällainen energiankulutus koskee kuitenkin vain osaa koko yhteiskunnan kokonaisenergiankulutuksesta, ja olennainen kysymys on, pääsevätkö uusiutuvat murtautumaan marginaalisesta asemastaan hallitseviksi energiantuotantosektorilla. Kirjoittajat käsittelevät tätä näkökulmaa varsin hyvin, mutta sen sijaan valtioiden ja kansantalouksien väliset erot eivät tässä globaalissa näkymässä tahdo nousta esille. Fossiilisten polttoaineiden tuonnista riippuvaisten maiden intressi parantaa kauppatasettaan, jonka luulisi olevan merkittävä motiivi, ei noussut nähdäkseni esiin missään.

Lopuksi: edessä on enemmän kamppailtavaa, ei vähemmän

Vaikka puolentoista asteen tavoite olisi “kuollut”, tämä ei tarkoita ilmastokamppailun loppua vaan sen kiihtymistä. Kirjoittajat eivät puhu pelkästään siitä, että jokaisen asteen kymmenyksen puolesta on kamppailtava, vaikka se onkin äärimmäisen tärkeä ja pohjimmiltaan ensisijainen näkökulma. Kuten edellä kuvattiin, ilman voimakkaita päästövähennyksiä kaikki muut toimet ovat lopulta turhia.

Malm ja Carton kuitenkin haluavat tällä ja seuraavalla kirjallaan muistuttaa kaikkia ilmastonmuutoksen hillinnän eteen kamppailevia, että nyt on avautumassa uusia “rintamia”. Mitä laajemmin yhteiskunnissa omaksutaan tappiomielialaa ilmastotavoitteiden suhteen, sitä todennäköisemmäksi käy edellä kuvattu skenaario, että hiilen talteenotosta, sopeutumisesta ja ilmastonmuokkauksesta yritetään tehdä päästövähennysten vaihtoehtoja. Sitä todennäköisempää on, että kaapattu hiili laitetaan “kiertoon” uusina lyhytikäisinä kauppatavaroina pysyvän varastoinnin sijaan. Sitä todennäköisemmäksi käy, että turvaudutaan niiden valheelliseen lupaukseen ratkaisusta maailmassa, joka luopui päästötavoitteista. Tämä on mahdoton mutta houkutteleva lupaus. Kirja on siksi ennen kaikkea puheenvuoro ilmastoliikkeille.

Tässä kohtaa suhtautumiseni kirjan lopputulemiin on hyvin ristiriitainen. Kaikki ne kammottavat vaikeudet, joita on käsillä ja edessä fossiilipääoman haastamisessa, on kivuliasta mutta helppo ymmärtää ja hyväksyä. On niin ikään uskottavaa ja synkeää, että nykyisen kaltainen COP-prosessi ei tule saamaan aikaan läheskään tarpeeksi nopeaa dekarbonisaatiota vaan jää ylilyönnin konjunktuurin uralle. Rajoja siirrellään yhä kauemmaksi, ja ylilyönnin lupauksella rajoja voidaan silti rikkoa. Myös vaatimus fossiiliomaisuuden taloudellisen arvon tuhoamisesta on tärkeä viesti, jota ilmastokeskustelussa ei ole otettu läheskään tarpeeksi tosissaan.

Malmille ja Cartonille tämä kuitenkin tarkoittaa kamppailun yksinäisyyttä. “Meillä ei ole luotettavia ystäviä kapitalistisissa luokissa.” (236) Tästä viestistä on vaikea saada irti mielekästä toimintalinjaa. Jos Malm aiemmassa kirjassaan How to Blow Up a Pipeline (2021) keskittyi “paikkakohtaiseen” vastarintaan fossiilisten polttoaineiden tuotantoa vastaan ja peräänkuulutti sabotaasia toimintatapana, tässä kirjassa tulevaisuuden mahdollisuuksia haetaan toimista, jotka ovat selvän valtiollisia: fossiilitukiaisten lakkauttaminen, ekstraktion voimakas verotus, valtion omistamien maiden sulkeminen ekstraktiolta ja niin edelleen (242–243). Jos pääoma mielletään näin totaalisesti – jos kenelläkään sen piirissä ei ole muka intressiä kulkea dekarbonisaation tiellä – millaiset poliittiset kamppailut voisivat edes johtaa moisiin valtiollisiin toimiin laajemmassa mitassa? Kirjoittajat kyllä auliisti myöntävät, ettei heillä ole vastauksia, että kenelläkään ei ole valmista strategiaa fossiilipääoman arvonmenetyksen aikaansaamiseksi, mutta ehkä vastauksille voisi myös raivata tilaa omassa ajattelussa.

Toinen ärtymystä herättävä osio on kirjoittajien yksinkertaistava vastakkainasettelu fossiilisten tuotannon ja kysynnän/kulutuksen välillä. Kirjan ydinviestejä on, että kamppailua on käytävä nimen omaan tuotannon suitsimiseksi. “Kysyntäpuolen ratkaisujen” merkitystä kirjoittajat kyseenalaistavat kummallisesti tukeutumalla tutkimuksiin, joissa osoitetaan maailman vauraimpien väestönosien suhteellisesti valtavasti suuremmat päästöt. Kuten Tere Vadenin kanssa podcastissamme esitimme, “vaurauden ongelma” on kiistämätön, mutta se ei kiistä asian toista puolta – fossiilisten lonkeroimista koko nykyiseen yhteiskunnalliseen aineenvaihduntaan. On mahdollista ajatella kahta totuutta yhtaikaa.  Sillä jos yhteiskuntien “putkistot ja piuhat on uusittava” (217), tarkoittaa se myös nimen omaan “kysyntäpuolen” toimia. Se tarkoittaa uudenlaisia liikennejärjestelmiä, uudenlaisia taloja, uudenlaista ruoantuotantoa. Mobilisoiva kutsuhuuto fossiilipääomaa vastaan jyrää yli tämän välttämättömän ulottuvuuden. Ja jälleen, jos ja kun puhutaan tällaisen ekologisen purkutyön ja jälleenrakentamisen kahtalaisuudesta, ajatus “yksinäisestä kamppailusta” tuntuu reseptiltä totaaliseen epätoivoon. 

Samaten Malm ja Carton astuvat tarpeettomasti sudenkuoppaan kiistäessään vauraustutkimusten pohjalta väitteen, että fossiilisilla polttoaineilla olisi eliminoitu köyhyyttä. Tai ainakin he sanovat, ettei köyhyyden torjunnalla ole ollut merkittävää roolia ilmastokriisin synnyssä (220–227). Kaikkea ei voi hahmottaa vain fossiilikapitalismin linssien läpi. Adam Tooze on viimeaikaisissa kirjoituksissaan käsitellyt laajasti Kiinan päästökehityksen omaleimaisuutta ja koko maan lähihistorian ainutlaatuisuutta (tässä podcastissa hän kritisoi Malmia suoraan, joskin hyvin ohimennen – sisällökkäämpää väittelyä syntyy toivottavasti joskus). Vaikka Kiinan kumuloituneet historialliset päästöt ovat edelleen alempana kuin Yhdysvaltain ja EU:n, sen nykyinen vuosittainen päästömäärä on niin huima, että se kirii tuota ilmastovastuun kuilua vauhdilla umpeen. 

Tätä ei enää voi laskea vain “ulkoistamisen” kontolle eli sen seuraukseksi, että Kiina on “maailman työpaja”, ja että saastuttavaa tuotantoa on siirtynyt pois vauraammista maista. Tämä on osa kuvaa, mutta jo pitkään voimakkain Kiinan päästöjä ajanut tekijä on maan sisäinen kehitys. Kiina on sekatalous, ja tämän vuoksi kehitystä ei voi ymmärtää vain osana globaalia fossiilikapitalismia – vaikkei se olekaan siitä eristyksissä. Kiinassa on tuettu ja pidetty yllä taloudellisessa mielessä järjetöntä kivihiilen tuotantoa ja käyttöä nimen omaan sementin ja teräksen tuotantoon ja uuden infrastruktuurin rakentamiseen. Ja vaikka tätä ei voi lukea ainoastaan “köyhyyden torjunnaksi”, on akuutin köyhyyden vähentyminen yksi kiistämätön pyrkimys ja seuraus, ja sillä on ollut kammottava ekologinen hinta. Kiinan tapauksessa valtion toimintaa, ei vain pääoman palvelijana vaan omien pyrkimysten ajajana, on hahmotettava kehityksen ymmärtämiseksi. Tämä koskee paitsi sitä, miksi päästöt ovat kasvaneet niin huimasti, myös sitä, miten etenkin kansalaisten terveysongelmat saastumisen vuoksi käynnistivät jonkinlaista ekologista käännettä politiikassa – riittämätöntä, mutta kuitenkin.

Siksi on kyettävä hahmottamaan fossiilitalouden erilaiset toimintaympäristöt ja se, että sen eri manifestaatiot edellyttävät radikaalisti erilaista poliittista toiminta, erilaisia liittolaisuuksia ja toiminnan tapoja. Suomi yhtäältä fossiilisia polttoaineita jalostavana mutta niitä tuottamattomana ja niiden tuonnista riippuvaisena maana ja toisaalta voimakkaasti metsiin nojaavana taloutena on tästä hyvä esimerkki. Jos kamppailun toimintatapoja tarkastellaan vain fossiilipääoman ja kapitalistisen arvontuotannon läpi, voidaan kyetä kehittämään strategioita varmasti moniinkin oloihin, mutta ilmastokatastrofin hillintä vaatii strategioita kaikkialla. 

Ville Lähde

1 Sana “overshoot” voi olla myös tuttu niin sanotusta maailman ylikulutuspäivästä (Global Overshoot Day), mutta tämä on ihan eri käsite, vaikka sana onkin sama.

18.11.2024
Maa- ja metsätalousvaliokunnalle: Ilmastovuosikertomus 2024 Annoimme 18. marraskuuta 2024 pyynnöstä lausunnon eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle. Asia: K 16/2024 vp Valtioneuvoston ilmastovuosikertomus 2024 https://www.eduskunta.fi/pdf/K+16/2024 Lausunnon pääsanomat: Päästötavoitteisiin ei nykytoimin olla pääsemässä. Päätöksiä tehokkaista ja nopeista lisätoimista tarvitaan välittömästi. Taakanjako- ja maankäyttösektoreilla on kasautumassa lisäpaineita ja -riskejä hallituksen toimien vuoksi. Lisätoimia on tarkasteltava kansantalouden kokonaisuuden näkökulmasta, ei vain toimija- tai sektorikohtaisin kustannuslaskelmin. […]

Annoimme 18. marraskuuta 2024 pyynnöstä lausunnon eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle.

Asia: K 16/2024 vp Valtioneuvoston ilmastovuosikertomus 2024 https://www.eduskunta.fi/pdf/K+16/2024

Lausunnon pääsanomat:

  • Päästötavoitteisiin ei nykytoimin olla pääsemässä. Päätöksiä tehokkaista ja nopeista lisätoimista tarvitaan välittömästi.
  • Taakanjako- ja maankäyttösektoreilla on kasautumassa lisäpaineita ja -riskejä hallituksen toimien vuoksi.
  • Lisätoimia on tarkasteltava kansantalouden kokonaisuuden näkökulmasta, ei vain toimija- tai sektorikohtaisin kustannuslaskelmin.
  • Hiilen talteenoton ja varastoinnin tai käytön näkymiä (CCUS) on arvioitava kokonaisvaltaisesti suhteessa metsien hiilinieluihin tai -varastoihin. On riski, että tavoiteltuja nettopäästövähennyksiä ei saavuteta ja kasvatetaan samalla liikaa sähkön tarvetta.
  • Ilmastonmuutoksen hillitseminen osana muihin ekologisiin kriiseihin vastaamista vaatii laajaa, ylisektoraalista tietopohjaa. Tiedevetoinen suunnittelu vahvistaa tietopohjaa, tukee avointa päätöksentekoa ja demokraattista legitimiteettiä.

***

Kiitämme mahdollisuudesta lausua eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnalle valtioneuvoston vuoden 2024 ilmastovuosikertomuksesta.

Ilmastovuosikertomuksen pääviesti on selkeä. Nykytoimin Suomi ei saavuta vuoden 2030 taakanjakosektorin ilmastotavoitettaan eikä ilmastolakiin kirjattua vuoden 2035 hiilineutraaliutta. Arvioitu päästökuilu (n. 19 Mt) on erityisen huomattava vuoden 2035 tavoitteen kohdalla.

Tämän tilannekuvan lisäksi kertomuksesta käy ilmi, että näköpiirissä on lisärasitteita, jotka entisestään vaikeuttavat tavoitteiden saavuttamista.

Ensinnäkin on todennäköistä, että Suomi ei saavuta LULUCF-sektorin velvoitteita vaan joutuu joko hankkimaan korvaavia yksiköitä markkinoilta tai vyöryttämään lisävelvoitteita taakanjakosektorille.

Toiseksi kertomuksesta selviää, että useat pääministeri Orpon hallituksen toimet (polttoaineveron kevennys, keski­- ja suuripäästöisten ajo­neuvojen ajoneuvoveron kevennys, jakeluvelvoitteen alentaminen, liikennesähkön sisällyttäminen jakeluvalvoitteeseen) ovat edelleen lisäämässä erityisesti taakanjakosektorille sijoittuvan liikenteen päästöjä.

Lisäksi kertomuksen valmistumisen jälkeen on uutisoitu, että Raahen terästuotannon puhdistumisen viivästymisen lisäksi myös Nesteen Kilpilahden toimintojen siirtymäinvestointeja on lykätty. Kyseisten investointien lykkääntyminen tekee päästövähennykset yhä epävarmemmiksi.

Tilannekuvan ja näköpiirissä olevien riskien vuoksi on erityisen tärkeää, että valtioneuvosto päättää tehokkaista lisätoimista ilmastovuosikertomuksen perusteella. Kertomuksesta on myös johdettavissa suuntaviivoja lisätoimille.

Ilmastolain 8§:n 2 momentin 4 kohdan mukaan ilmastosuunnitelmien valmistelussa on otettava huomioon ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista koskevien toimien kustannustehokkuus. Useiden tutkimusten mukaan kustannustehokkaimpia päästövähennystoimia on luotavissa maankäyttösektorille. Tämän sektorin priorisointia tukee myös tarve vähentää sektorin nieluvajetta ja siten veronmaksajille tai muille sektoreille lankeavaa taakkaa. Kuten kertomuksessa todetaan, rahoitus maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman (MISU:n) toimien toteuttamiseksi on löydyttävä. Kertomuksessa myös mainitaan pääministeri Orpon hallituksen toimia (esim. kosteikkoviljelyn budjettirahoituksen lopettaminen), jotka ovat vaikeuttaneet maankäyttösektorin päästöjen vähentämistä.

Ilmastolain 8§:n 2 momentissa määrätään myös, että ilmastosuunnitelmien avulla on osaltaan varmistettava Suomea sitovista kansainvälisistä sopimuksista ja Euroopan unionin lainsäädännöstä johtuvien velvoitteiden täyttyminen. Maankäyttösektorilla syntyviä päästöjä ja poistumia tarkastellaan EU:ssa LULUCF-asetusten (land use, land use change and forestry) mukaisesti. On erityisesti huomioitava, että Suomen ympäristökeskus on tuottanut tiivistetysti tietoa maankäyttösektorin nielujen vahvistamisen keinoista, joita voidaan heti ottaa käyttöön, myös niin, että LULUCF-tavoitteisiin päästään esimerkiksi hakkuutasoihin vaikuttamalla.[1] Edelleen tutkimuksessa on arvioitu, jos EU:n biodiversiteettistrategian tavoite 10 prosentin tiukasta suojelusta toteutettaisiin Suomessa maakuntatasolla, se yksin riittäisi lähes koko vuoden 2035 nieluvajeen kattamiseen.[2] Tässä siis luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja ilmastotoimet olisivat tehtävissä samojen toimien kautta, kohottaen myös molempien välttämättömien toimien kustannustehokkuutta.

Ylipäätään on kiinnitettävä huomiota lisätoimien kansantalouden mittakaavan kokonaistaloudellisuuteen ja aikatauluun. Tutkimuksesta tiedetään, että mitä myöhempään päästövähennykset jäävät, sitä korkeampia ovat ilmastonmuutoksen kustannukset.

Esimerkiksi juuri (vanhojen) metsien suojelua lisäkeinona tukee Johanna Kankaan ja Markku Ollikaisen kustannus-hyöty-laskelma, jonka mukaan noin 100 000 hehtaarin valtion vanhojen metsien suojelu “on kaikilla monimuotoisuuden arvottamisparametreilla positiivinen, kun suojelusta koituvaa hiilinielua arvotetaan EU:n LULUCF-sektorin nieluyksiköiden arvioidulla hinnalla.“[3]

Esipuheessa ympäristö- ja ilmastoministeri Mykkänen mainitsee, että “mittakaavaltaan suurin” mahdollisuus on hiilidioksidin talteenotto tehtaiden piipuista. On vaikea hahmottaa, mitä tämä mittakaavaväite tarkoittaa etenkin suhteessa edellä mainittuihin kustannustehokkaisiin, hiilinieluja kasvattaviin ja realistisiin toimiin maankäyttösektorilla. BIOS huomauttaa, että tarvitaan kokonaisnäkemystä, kun hiilidioksidin talteenoton näkymiä visioidaan. Ilmastovuosikertomuksen sivulla 30 nostetaan esiin biogeenisen hiilidioksidin talteenotto ja pysyvä varastointi, ja juuri tämä on ollut Suomessa eniten keskustelussa. Suomessa visioidaan nykyään myös talteenotetun hiilidioksidin käyttöä esimerkiksi polttoaineiden tuotantoon. Kaikkea ei voi saada yhtaikaa. Kokonaisnäkemystä tarvitaan, jotta voidaan suhteuttaa keskenään metsämaan hiilinielujen ja -varastojen turvaaminen. Molempien turvaaminen vaikuttaisi käytännössä hakkuumääriin ja näin myös suunnitelmiin biogeenisen hiilen käytöstä tai varastoinnista. Metsäpuun polton vähentäminen ja pitkäikäisempien ja moninaisempien puutuotteiden lisääminen (ja esimerkiksi ligniinin hyötykäyttö) vähentäisivät biogeenisen hiilidioksidin päästöjä. Samoin jos talteenotettua hiilidioksidia halutaan varastoida ja luoda teknisiä hiilinieluja (CCS), ei hiilidioksidia ole tarjolla niin paljon käyttöön (CCU).

Mikäli näiden toimien keskinäisiä suhteita ja mittakaavoja ei käsitellä kokonaisvaltaisesti tieteelliseen tietoon pohjautuen, riskinä on, että pysytään puun polttamisen polulla eikä saada edes aikaan tavoiteltua teknistä nielua. Lisäksi hiilidioksidin talteenotto on hyvin energiaintensiivistä toimintaa. Talteenoton merkittävä lisäys kasvattaisi tulevaisuuden sähköntarpeita huomattavasti, ja sähköä käytettäisiin ilmastopäästöjen hillinnän kannalta kustannus- ja energiatehottomasti.

Ilmastonmuutos aiheuttaa kasvavia epävarmuuksia boreaalisen metsän hiilivarastoille. Jos hiilivarastoja menetetään ilmastonmuutoksen myötä, ei tämä kuitenkaan tarkoita metsäteollisuuden puunsaannin pysyvää lisääntymistä, vaan kasvavaa epävarmuutta. Tässä tilanteessa myös biogeenisen hiilen talteenottoon liittyvä investointikyvykkyys voi joutua uudelleenarvioitavaksi. Hiilivarastojen mahdollinen heikkeneminen korostaa edelleen hiilen pysyvää varastointia talteenoton jälkeen (CCS), jota on priorisoitava hiilinegatiivisuutta tavoiteltaessa.

Kertomuksen sopeutumissuunnitelmassa on erillinen osio liittyen sopeutumisen tietopohjaan. Edellä mainitut kokonaisvaltaisen tarkastelun tarpeet osoittavat, että myös ilmastonmuutoksen seuranta ja hillintä kaipaavat systemaattista ylisektoraalista tietopohjaa. Samaa kertovat puutteet teollisuuden vähähiilitiekarttojen ylisektoraalisuudessa[4] ja ilmeinen tarve koordinoida toimia maankäyttösektorin, taakanjaon ja päästökaupan välillä.[5] Myös ripeään kestävyyssiirtymään tarvittava teollisuuspoliittinen uudelleenorientoituminen hyötyy järjestelmällisestä tietopohjan ja tilannekuvan luomisesta. Olemme ehdottaneet tiedevetoista suunnittelua tietopohjan vahvistamiseksi ja avoimen päätöksenteon ja demokraattisen legitimaation lisäämiseksi.[6] Ilmastovuosikertomuksen havainnot rohkaisevat meidät toistamaan ehdotuksemme.

 

[1] “Metsänielujen kehityssuunnat vuosina 2021–2025 ja suhde EU-velvoitteisiin sekä

ohjauskeinot nielujen vahvistamiseksi”, SYKE raportteja 9, 2023 https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/d2d9d79b-bc6c-489a-9d9c-54cc88faf104/content

[2] Forsius et al. 2023,” Modelling the regional potential for reaching carbon neutrality in Finland: Sustainable forestry, energy use and biodiversity protection,” Ambio 2023,  https://link.springer.com/article/10.1007/s13280-023-01860-1

[3] Kangas & Ollikainen, “Valtion vanhojen metsien suojelu. Hyödyt ja kustannukset, epävarmuudet ja riskit” Keskustelualoite, Koneen säätiö 2024, https://koneensaatio.fi/wp-content/uploads/2024/09/Kangas_Ollikainen_Valtion-vanhojen-metsien-suojelu-Hyodyt-ja-kustannukset-epasuorat-vaikutukset-ja-riskit-2024-09-03.pdf

[4] Majava et al. 2022, “Sectoral low-carbon roadmaps and the role of forest biomass in Finland’s carbon neutrality 2035 target”, Energy Strategy Reviews, https://doi.org/10.1016/j.esr.2022.100836

[5] ”Laskentaoletuksia kuvataan tyypillisesti melko puutteellisesti. Tämä hankaloittaa eri laskentojen lopputulosten vertailua ja laskennan kehittymistä. Avoimuuden lisääminen mahdollistaisi laajemman keskustelun menetelmistä ja edesauttaisi niiden edelleen kehittämistä. Lisäksi Suomen tulisi systematisoida päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavien päästövähennystoimien ja ohjauskeinojen suunnittelua. Myös toimilla saavutettuja hyötyjä ja toimien kustannustehokkuutta tulisi seurata järjestelmällisesti.” Päästövähennystoimenpiteiden kustannustehokkuusarvioinnin menetelmät ja kehityskohteet, Valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoiminta, Policy Brief 23/2019, https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161907/Policy%20Brief_P%c3%a4%c3%a4st%c3%b6v%c3%a4hennystoimenpiteiden%20kustannustehokkuusarvioinnin%20menetelm%c3%a4t%20ja%20kehityskohteet.pdf?sequence=4&isAllowed=y

[6] Järvensivu et al. 2023, “Teollisen kestävyyssiirtymän tiedevetoinen suunnittelu”, Poliittinen talous, 11(1): https://doi.org/10.51810/pt.124766 ja BIOS-ideapaperi 2022, Teollisen murroksen suunnittelu tekee näkyväksi mahdolliset ja houkuttelevat tulevaisuuspolut Suomessa: https://bios.fi/wp-content/uploads/2022/09/BIOS-Ideapaperi-010922.pdf

3.10.2024
Valtiovarainvaliokunnalle: Valtion talousarvio 2025 Annoimme 3. lokakuuta 2024 pyynnöstä lausunnon eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle. Asia: HE 109/2024 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2025 https://www.eduskunta.fi/pdf/HE+109/2024 Lausunnon pääsanomat: Geopoliittiset jännitteet, sodat Euroopassa ja Lähi-idässä, energiakriisi ja hitaammin päälle vyöryvä ekologinen kriisi määrittävät yhteiskuntapolitiikan tavoitteita ja mahdollisuuksia Suomessa. Valtion talousarviolla pitäisi mahdollistaa sellaista yhteiskuntapolitiikkaa, jolla aikamme haastaviin kriiseihin vastataan määrätietoisesti ja tehokkaasti. […]

Annoimme 3. lokakuuta 2024 pyynnöstä lausunnon eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle.

Asia: HE 109/2024 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2025 https://www.eduskunta.fi/pdf/HE+109/2024

Lausunnon pääsanomat:

  • Geopoliittiset jännitteet, sodat Euroopassa ja Lähi-idässä, energiakriisi ja hitaammin päälle vyöryvä ekologinen kriisi määrittävät yhteiskuntapolitiikan tavoitteita ja mahdollisuuksia Suomessa. Valtion talousarviolla pitäisi mahdollistaa sellaista yhteiskuntapolitiikkaa, jolla aikamme haastaviin kriiseihin vastataan määrätietoisesti ja tehokkaasti.
  • Talousarvion pohjana toimiva VM:n suhdanne-ennuste nojaa ennen kaikkea kotimaisten investointien nopeaan kasvuun vuonna 2025. Tämä skenaario saattaa toteutua, mikäli korot maailmassa ja Euroopassa laskevat nopeasti, eikä viilentyvä kansainvälinen suhdanne samalla syö suomalaisten yritysten – erityisesti rakennusalan ja energia-alan – investointihalukkuutta.
  • Hallituksen talousarvioesitys hiilineutraalisuuden ja vihreän siirtymän näkökulmasta on varovainen. Se jatkaa hallituskauden aikana toteutettua painopisteen muutosta, joka muovaa ympäristöpolitiikasta enemmän ilmastopolitiikkaa luonnon monimuotoisuutta säilyttämään pyrkivän politiikan kustannuksella – toisaalta esimerkiksi liikenteen sektorilla päästöjen vähentämisen tavoitetasoa alentaen.
  • Rakenteellinen ongelma valtion talousarviossa on, että siitä puuttuvat tieto ja perusteelliset arvioinnit esitettyjen toimenpiteiden ekologisesta kestävyydestä. Vastuullinen julkinen taloudenpito edellyttää tietopohjan ja ohjauskyvyn harppauksenomaista parantamista.
  • Ekologinen kokonaisnäkemys tarvitaan perustaksi aktiiviselle ja suunnitelmalliselle finanssi-, innovaatio- ja teollisuuspolitiikalle, jonka tehtävänä on tuottaa tavoiteltu talouden rakennemuutos nopeasti, hallitusti ja yhtä aikaa moninaisiin haasteisiin vastaten.

***

Vuoden 2025 valtion talousarvio

Talouden näkymät ja finanssipolitiikan linja

Geopoliittiset jännitteet, sodat Euroopassa ja Lähi-idässä, edelleen jatkuva energiakriisi ja hitaammin päälle vyöryvä ekologinen kriisi määrittävät yhteiskuntapolitiikan tavoitteita ja mahdollisuuksia myös Suomessa. Julkisen talouden suunnittelu tapahtuu näiden tekijöiden puitteissa ja valtion talousarviolla pitäisi mahdollistaa sellaista yhteiskuntapolitiikkaa, jolla aikamme haastaviin kriiseihin vastataan määrätietoisesti ja tehokkaasti.

Talousarvion yhteydessä esitetty valtiovarainministeriön talousennuste povaa Suomeen kaksi vuotta kestäneen taantuman päättymistä. Parantuva suhdanne rakentuu ennusteen mukaan vahvan investointikysynnän kasvun varaan. Kasvusykähdyksen myötä työmarkkinoiden tilannekin kohentuu ministeriön ennusteen mukaan vuosina 2025 ja 2026. Koska ennuste nojaa niin vahvasti nopeasti elpyvään investointikysyntään, jatkossa toteutuvat investoinnit määrittävät sen, osuuko valtiovarainministeriö tällä kertaa oikeaan, vai yliarvioiko se jälleen Suomen talouden kyvyn työllistää ja kasvaa lyhyellä aikavälillä. Viimeisten vuosien aikana VM:n ennusteet ovat toistuvasti osoittautuneet optimistisiksi havaittuun talouskehitykseen peilattuna.

Keskeinen muuttuja ennusteessa on Euroopan tulevien kuukausien korkokehitys, jonka määrittelee niin EKP:n rahapolitiikka kuin myös yleisemmät globaalit rahoitukselliset olosuhteet – ennen kaikkea Yhdysvaltojen keskuspankin tulevat päätökset. Ennuste nojaa siihen, että Euroopassa korot laskevat tulevina kuukausina nopeasti, mikä poistaa sitten Suomessakin investointipadot. Tätä kautta yksityinen investointikysyntä alkaa ruokkia nopeasti kokonaiskysyntää ja sitä kautta talouden kasvu käynnistyy, työllisyyttä vahvistaen. Investointitarpeita on kasautunut sekä asuinrakentamisen että teollisuuden toimialoilla. Ei kuitenkaan ole varmaa, tulevatko korot Euroopassa alenemaan sitä tahtia kuin miltä nyt näyttää. Mikäli Euroopan työmarkkinatilanne säilyy yleisesti hyvänä ja mikäli Yhdysvaltojen talouden vahvahko veto jatkuu, keskuspankeilla ei ole kiirettä keventää rahapolitiikkaa nyt vallitsevien odotusten mukaisesti. Toisaalta mikäli Yhdysvaltojen työmarkkinatilanne heikentyy tulevina kuukausina merkittävästi ja Euroopan taloussuhdanne jäähtyy kääntäen työttömyyden kasvuun, ennustettu korkopolku voi toteutua. Tällöin Suomen talouden haasteeksi muodostuu kuitenkin kansainvälisen suhdanteen viileneminen, joka näkyy viennin hiipumisena ja sitä kautta kokonaiskysynnän alenemisena. Jotta VM:n ennuste toteutuu, kotimaisten investointien pitääkin todennäköisesti nousta heikkenevää kansainvälistä suhdannetta vastaan, mikä erityisesti vientivetoisilla toimialoilla ei useinkaan ole realistista. Tällöin entistä suurempi taakka Suomen talouden kannattelusta on asuinrakentamisen investointien ja energiainvestointien harteilla.

Valtion vuoden 2025 talousarvion määrittämä finanssipolitiikan linja näyttää ministeriön ennusteeseen peilattuna neutraalilta tai hieman kiristävältä. Vaikka hallitus on tehnyt rakenteellisia leikkauksia ja veronkorotuksia, vuonna 2025 valtion menot kasvavat ennen kaikkea julkisten palveluiden rahoituksen seurauksena. Jos taloussuhdanne parantuu VM:n ennusteen mukaisesti, kasvavat verotulot ja vähentyvä etuuksien tarve alkaa kiristää finanssipolitiikan linjaa. Mikäli taas taloussuhdanne yllättää negatiivisesti, kyseessä olevat automaattiset vakauttajat osaltaan elvyttävät taloutta. Mikäli investointien kehitys jää selvästi heikommaksi kuin VM:n ennusteessa on povattu ja työttömyyden kasvu Suomessa jatkuu, tarvitaan vuonna 2025 myös päätösperäisiä elvytystoimia, joilla tämä jo kolmatta vuotta jatkuva negatiivinen työmarkkinakehitys saataisiin viimein poikki.

Koska suhdannetilanne näyttää edelleen epävarmalta, olisi päätösperäisiä elvytyshankkeita syytä valmistella jo tässä vaiheessa, jotta ne saataisiin tarpeen tullen nopeasti liikkeelle. Julkisten elvytyshankkeiden tulee olla sellaisia, että ne edistävät kokonaisuutena suomalaisen yhteiskunnan siirtymää kohti ekologista ja sosiaalista kestävyyttä. Tiedevetoinen suunnittelu, investointien kokonaiskoordinointi ja haitallisten polkuriippuvuuksien välttäminen ovat perusperiaatteet, joihin mahdollisesti tarvittavan finanssipoliittisen elvytyksen on syytä nojata.

Vihreän siirtymän toimenpiteet

Valtion talousarviossa on viime vuosina koottu yhteen tieto sellaisista määrärahoista, joilla pyritään edistämään Suomen hiilineutraaliutta ja vihreää siirtymää. Tämä koonti on tervetullut lisä valtion budjettikirjaan. Tarkasteluun poimitut määrärahat liittyvät ympäristön ja vesistöjen suojeluun, energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian edistämiseen, kehitysyhteistyön kautta tapahtuvaan ilmastotyöhön, tutkimukseen ja kehittämiseen, liikenteen ilmastotoimiin sekä maa- ja metsätalouteen ja maankäyttösektorin toimiin.

Vuoden 2025 talousarvioesityksessä hiilineutraalisuuteen liittyviä tavoitteita edistetään yhteensä 2,2 miljardilla eurolla, mikä on hieman vähemmän kuin vuoden 2023 panostukset yhteensä (lisätalousarviot huomioiden), mutta enemmän kuin vuoden 2024 noin 2 miljardin euron panostukset. Orpon hallituksen kaudella toimien painopiste on muuttunut aiemmasta linjasta niin, että kaikkien muiden toimien paitsi uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden edistämisen määrärahat laskevat. Suhteellisesti eniten ovat laskeneet suojelumäärärahat (n. 35 prosenttia) ja kansainvälisen yhteistyön määrärahat (n. 40 prosenttia). Uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden edistämisen määrärahat ovat lähes tuplaantuneet, mitä selittää ennen kaikkea energian tuotantotukien merkittävä nousu.

Lisäksi veropuolella tehdään ympäristöohjaukseen liittyviä toimia. Vuonna 2025 verotuksessa tapahtuu muutoksia, jotka todennäköisesti vaikuttavat negatiivisesti kykyymme alentaa liikennesektorin päästöjä. Tällaisia ratkaisuja ovat muun muassa vanhojen polttomoottoriautojen ajoneuvoveron alennus sekä sähköautojen ja lataushybridien ajoneuvoveron korotukset. Sen sijaan päästöjä alentavia vaikutuksia voi olla energiaintensiivisten yritysten veronpalautuksen supistamisella, mutta kuten VM:nkin arvioi, tämän toimen vaikutus energiaverotuksen päästöohjauksen kokonaistasoon jäänee todennäköisesti varsin vähäiseksi.

Kokonaisuudessaan hallituksen talousarvioesitys hiilineutraalisuuden ja vihreän siirtymän näkökulmasta on varovainen. Kun tiedetään, että 2020-luvun lopulla ekologiseen kriisiin vastaamiseksi tarvitaan koko ajan vaikuttavampia ja laajempia toimia – myös valtioilta – voidaan kysyä, ovatko edelliset toimenpiteet ja niiden laajuus riittäviä tukemaan kiireellistä siirtymää hiilineutraaliin ja luonnon monimuotoisuutta turvaavaan yhteiskuntaan? Onko todellakin niin, että julkisia varoja ja niiden kautta reaalisia resursseja tämän laajan ongelmavyyhdin ratkaisemiseen ei ole löydettävissä tämän enempää? Liika varovaisuus ympäristö- ja siirtymäpolitiikassa voi muodostua pidemmän päälle omaksi ongelmakseen. Tutkimus on nimittäin osoittanut, että esimerkiksi sopeutuminen ilmastonmuutokseen aiheuttaa sitä enemmän kustannuksia, mitä myöhemmin toimet tehdään. On syytä muistaa, että valtioneuvoston tutkimustoiminnan kesällä 2024 julkaistu raportti “Perusskenaariot energia- ja ilmastotoimien kokonaisuudelle kohti päästöttömyyttä (PEIKKO)” toteaa, että “Suomi ei saavuta nykytoimin hiilineutraalisuustavoitetta vuoteen 2035 mennessä.”[1]

Vaikka budjettikirjassa edellä tarkasteltuja määrärahoja onkin kiitettävällä tavalla koottu yhteen, julkisen talouden suunnittelun näkökulmasta ongelmallista on, ettei samalla esitetä minkäänlaisia arvioita toimien tai päätösten jälkeen tekemättä jäävien toimien laadullisista vaikutuksista suhteessa Suomen asettamiin ilmasto- ja luontotavoitteisiin. Tämä on osa laajempaa yhteiskuntapolitiikan ja julkisten varojen käytön ohjaamisen ongelmaa, jota käsitellään kattavammin tämän lausunnon viimeisessä osiossa.

Valtion talousarvio välineenä nopean ja hallitun ekologisen kestävyyssiirtymän toteuttamiseksi Suomessa

Tässä lausuntomme osiossa kiinnitämme huomion siihen, minkälaisia edellytyksiä valtion talousarvio ja julkisen talouden suunnitelma politiikan ohjauksen välineenä antavat nopean ja hallitun ekologisen kestävyyssiirtymän toteuttamiseksi Suomessa. Suomi on ottanut tavoitteekseen hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä ja hiilinegatiivisuuden pian sen jälkeen. Lisäksi Suomi on sitoutunut pysäyttämään luontokadon mahdollisimman pian.

Jotta talouspolitiikka kykenisi ohjaamaan taloutta kohti ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää talouskasvua, sen tulisi kyetä tekemään erottelu kestävän ja ei-kestävän taloudellisen toiminnan välillä. Vain kestävän taloudellisen toiminnan tulisi kasvaa, ja ei-kestävän taloudellisen toiminnan tulisi supistua. Talouspoliittinen kasvustrategia, jossa ekologinen kestävyys on vasta toissijainen tavoite taloudellisen toimeliaisuuden ja sisällöltään minkä tahansa työllisyyden kasvun jälkeen, ei riitä nopean ja hallitun kestävyyssiirtymän toteuttamiseksi. Tällaisen kasvustrategian sijaan tarvitaan siirtymäpolitiikkaa, joka aktiivisesti ja tavoitteellisesti tähtää sisällöllisiin muutoksiin taloudessa[2].

Valtion talousarviossa monet keskeiset talouspolitiikkaa ohjaavat suureet, kuten BKT:n kasvu, työllisyysaste ja velkasuhde eivät kerro mitään talouden ekologisesta kestävyydestä. Nämä suureet ovat ekologisesti “sokeita”, toisin sanoen ne eivät sisällä tietoa ekologisesta kestävyydestä tai järjestelmällisesti ohjaa politiikkaa sen suuntaan. Historiallisesti BKT:n kasvu on johtanut luonnonvarojen kulutuksen kasvuun, eikä tutkimuksessa ole viitteitä tämän yhteyden katkeamisesta Suomessa. BKT-kasvun vahvistaminen ilman tiukkaa kriteeristöä taloudelle, joka kasvaa BKT:n kanssa, on ekologisen kestävyyden kannalta vahingollista. Työllisyystavoitetta koskee samanlainen huomio, johon palaamme alempana.

Ekologisen kestävyyden kannalta kielteisten tai ekologista kestävyyttä sattumanvaraisesti tai välillisesti edistävien toimien sijaan ekologisesti kestävää taloutta tulee tavoitella tietoisesti ja suoraan, tavoittein ja indikaattorein, jotka ohjaavat julkista taloutta poliittisesti vähintään yhtä määräävästi kuin julkisen talouden suunnittelussa tähän asti priorisoidut talouskasvu, työllisyysaste ja velkasuhde. Alle 15 vuoden päässä oleva hiilineutraalisuustavoite ja vielä haastavammat tehtävät luontokadon pysäyttämisessä ja luonnonvarojen kulutuksen saattamisessa laskuun vaativat julkiselta vallalta ennennäkemättömiä, laaja-alaisia ja nopeita toimia. Kasaantuvat geopoliittiset haasteet ja yhteiskuntarauhan horjuminen tekevät haasteesta entistä vaikeamman. Tässä ajassa tarvittavat politiikkatoimet eivät missään mielessä ole mahdollisia satunnaisina taloudellisen kestävyyden sivutuotteina. Kaikkea julkisen talouden suunnittelua tulee ohjata näkemys talouden todellisista aineellisista ja ekologisista rajoitteista ja konkreettisista sektorikohtaisista ja sektorirajat ylittävistä toimista, joita ekologisen kestävyyden saavuttaminen edellyttää muut poliittiset reunaehdot vielä huomioiden.

Ekologisena tavoitteena valtion talousarvio kiinnittää jonkin verran huomiota nykyisiin ilmastopäästöihin ja päästöjen tavoitetasoon (ks. talousarvion kohta Hiilineutraaliutta ja vihreää siirtymää edistävät talousarvioesityksen määrärahat), mutta hyvin vähän ekologisen kestävyyden ulottuvuuksiin – erityisesti luontokatoon ja luonnonvarojen kestävään käyttöön[3]. Ekologisen kestävyyden kokonaisarviointi on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan hahmottaa, minkälaisen teollisuuden ja työllisyyden varaan Suomea voidaan lähivuosina ja vuosikymmeninä rakentaa. Ilmastotavoitteiden lisäksi luonnon monimuotoisuuden edistäminen ja luonnonvarojen kulutuksen vähentäminen asettavat ehtoja sille, millainen taloudellinen toiminta ylipäätään on mahdollista. Samalla siirtymäpolitiikan toteuttaminen energiajärjestelmien, asumisen, liikenteen ja maa- ja metsätalouden sektoreilla antaa mittavasti mahdollisuuksia uusien työpaikkojen muodostumiselle. Kestävän ja ei-kestävän talouden mukaan erottuvat myös kestävät ja ei-kestävät työpaikat. Ekologista kokonaistarkastelua tarvitaan erityisen painokkaasti juuri poistuvan ja lisääntyvän työn hahmottamiseen.

Konkreettisena esimerkkinä ilmastopäästönäkökulman riittämättömyydestä voidaan ajatella liikennettä. Jos tarkastellaan vain ilmastopäästöjä, esimerkiksi koko nykyisen ja kasvavan autokannan sähköistäminen voi vaikuttaa kestävältä. Sen sijaan luonnonvarojen kestävän kulutuksen kannalta ei ole mahdollista rakentaa liikkumista kasvavan autokannan sähköistämisen varaan. Nykyisillä tai kasvavilla ajosuoritteilla ja nykyisillä teknologioilla liikenteen sähköistymisessä tarvittavien luonnonvarojen kestävän käytön rajat tulevat pian vastaan. Lisäksi tarvittava kokonaisvaltainen murros vaikeutuu, jos infrastruktuuriratkaisut lukitsevat Suomen tiheän autokannan käyttöön vuosikymmeniksi tai jos liikenteen energiankulutus vie kohtuuttoman suuren osan puhtaasta sähköntuotannosta.

Onnistunut siirtymäpolitiikka edellyttää sekä tietopohjaa kestävyydestä että keinoja ohjata taloutta. Valtion talousarvio on vaillinainen molempien suhteen, vaikka esimerkiksi vihreän siirtymän määrärahat on budjettikirjassa alettu käsitellä omana kokonaisuutenaan. Ongelma on tällä hetkellä, että ilmastopäästöjen ja luontokadon näkökulmasta talousarvion yhteydessä tehtävät vaikuttavuusarviot ovat varsin kevyitä tai ne puuttuvat kokonaan. Tämän vuoksi määrärahojen muutokset ja niiden kokonaistaso jää siirtymäpoliittisesti ilmaan – saavutetaanko niillä aidosti kehitystä, joka vie Suomea kohti asetettuja ilmasto- ja luontotavoitteita.

Tietopohjan ja siihen perustuvan tilannekuvan luomiseksi BIOS-tutkimusyksikkö on ehdottanut käynnistettäväksi teollisen kestävyyssiirtymän tiedevetoista suunnittelua. Strateginen monialainen suunnittelu hahmottelee mahdollisia ja tavoiteltavia polkuja teollisuuden (ja laajemmin yhteiskunnan) rakennemuutokselle Suomessa. Uskottava tietopohja on välttämätön askel sekä ekologisten reunaehtojen huomioimiseksi talouspolitiikassa että viitoittamaan tietä elinvoimaiselle teollisuudelle ja muulle taloudelle. Se myös mahdollistaa määrätietoisen missiolähtöisen innovaatiopolitiikan. Teollisen rakenteen uudistaminen ekologisesti kestäväksi on ratkaisevaa myös työllisyyskehityksen kannalta. Vain ekologisesti kestävällä tuotantorakenteella on mahdollista luoda työpaikkoja pitkäjänteisesti.

Tällä hetkellä valtion talousarvio ja talouspoliittinen arviointi keskittyvät Suomessa vielä liikaa julkiseen velkaan ja väestön ikääntymiskehitykseen. Suomi on ottanut varovaisia mutta toistaiseksi riittämättömiä askelia ekologisen kestävyystiedon sisällyttämiseksi taloudelliseen suunnitteluun. Suomi on samoin ottanut ensimmäisiä askelia talouden ohjaamiseksi vihreän siirtymän mukaisesti, mutta tieto ekologisesta kestävyydestä ei tavoita julkisen talouden suunnittelua ja Suomen kyky ohjata taloutta aktiivisesti ekologisen kestävyyden ja tulevaisuudessakin elinvoimaisen yhteiskunta- ja teollisuusrakenteen saavuttamiseksi on edelleen varsin vajavainen. Vastuullinen taloudenpito edellyttää tietopohjan ja ohjauskyvyn harppauksenomaista parantamista.

 

[1] Lainaus sivulta 142: “WEM-P- ja WEM-H-skenaarioissa Suomi ei saavuta nykytoimin hiilineutraalisuustavoitetta vuoteen 2035 mennessä. Näissä skenaarioissa päästökuilu, eli lisätoimien tarve on 16–19 Mt CO2-ekv.” http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-219-0

[2] Olemme hahmotelleet viisi indikaattoria sisältävän Siirtymäpolitiikan kojelaudan siirtymäpolitiikan suunnitteluun ja arviointiin: https://kojelauta.bios.fi

[3] Kokonaistarkastelun puute vaivaa myös sektorikohtaisia vähähiilitiekarttoja, jotka ovat toistaiseksi yksityiskohtaisin esitys teollisuuden tuotantorakenteen muutoksesta hiilineutraalisuustavoitteen mukaisesti, ks. https://bios.fi/tiekartoista/ sekä Majava, A., Vadén, T., Toivanen, T., Järvensivu, P., Lähde, V., & Eronen, J. T. (2022). Sectoral low-carbon roadmaps and the role of forest biomass in Finland’s carbon neutrality 2035 target. Energy Strategy Reviews, 41, 100836.