17.6.2025
Uutiskirje 6/2025: Joko Kiina-kortti vanheni? Kesäkuun uutiskirjeessä syvennytään tuoreisiin tietoihin Kiinan päästökehityksestä: maan kasvihuonekaasupäästöt ovat ehkä kääntymässä laskuun, mutta mitä tästä pitäisi ajatella? Esittelemme tavalliseen tapaan uusimmat BIOS-tuotokset ja tarjoamme tuhdin paketin lukuvinkkejä kesäksi. Uutiskirje kolahtaa sähköisiin postiluukkuihin taas elo-syyskuussa. Siihen asti hyvää kesää lukijoille! Uutiskirjeen voit tilata täältä. BIOS-videoita ja podcasteja löytyy paljon, ja sosiaalisen median kanaviamme ovat mm. […]

Kesäkuun uutiskirjeessä syvennytään tuoreisiin tietoihin Kiinan päästökehityksestä: maan kasvihuonekaasupäästöt ovat ehkä kääntymässä laskuun, mutta mitä tästä pitäisi ajatella? Esittelemme tavalliseen tapaan uusimmat BIOS-tuotokset ja tarjoamme tuhdin paketin lukuvinkkejä kesäksi. Uutiskirje kolahtaa sähköisiin postiluukkuihin taas elo-syyskuussa. Siihen asti hyvää kesää lukijoille!

Uutiskirjeen voit tilata täältä. BIOS-videoita ja podcasteja löytyy paljon, ja sosiaalisen median kanaviamme ovat mm. Bluesky, Facebook, Instagram, LinkedIn ja Mastodon.

 

Satelliittikuvia Bhadla Solar Park-voimalan (Rajasthan, Intia) rakentumisesta.

Satelliittikuvia Bhadla Solar Park-voimalan (Rajasthan, Intia) rakentumisesta. Wikimedia Commons.

Maailmalta

Kääntyvätkö Kiinan kasvihuonekaasupäästöt vihdoin laskuun?

Kiinan kasvihuonekaasujen päästöt ovat olleet ratkaisevassa asemassa viime vuosikymmeninä. Vuosittaisissa hiilidioksidipäästöissä maa nousi ajat sitten suurimmaksi, noin 30 prosentin osuuteen globaaleista päästöistä, joskin per capita -päästöt ovat edelleen reilusti vähäisempiä kuin Yhdysvalloissa tai Kanadassa – mutta jo merkittävästi EU:n keskitasoa suuremmat, jos kaupankäynnin vaikutuksia ei huomioida. Näiden “ulkoistettujen päästöjen” eli viennin ja tuonnin laskeminen mukaan tuo EU:n ja Kiinan suunnilleen samaan mittaluokkaan per capita -päästöissä. Tämä kertoo siitä, että nykyään Kiinan päästöjen kasvua ei enää aja ensisijaisesti vientitavaroiden tuotanto vaan energiantuotanto ja rakentaminen maan omalle väestölle, mutta nuo “ulkoistetut päästöt” ovat edelleen merkittävä siivu maan päästöistä. Niiden osuus kuitenkin tällä hetkellä pienenee, ja kehitys jatkuu sitä mukaan mitä vähemmän päästöintensiivisiä vientituotteet ovat.

Jopa historiallisesti kertyneissä päästöissä Kiina ohitti taannoin EU-maat. Tämä johtuu siitä, että kun vuosittaiset päästöt ovat niin valtavat, historiallista “takamatkaa” on kurottu umpeen yhä nopeammin. (Yhdysvallat on tässä historiallisen vastuun laskentatavassa edelleen reilusti ykkösenä, ja EU-maat myös hieman Kiinaa edellä, jos suurten siirtomaavaltojen historiallinen painolasti otetaan mukaan laskuihin).

Mitä Kiinassa tapahtuu, on kriittisen tärkeää maailman ilmastotulevaisuudelle. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että muulla maailmalla ei ole väliä, sillä kolmekymmentä prosenttia on kolmekymmentä prosenttia, ja 70% on yli kaksi kertaa enemmän. Koska päästöt pitää lopulta saada nollaan aiemmin tai myöhemmin, kaikkien on onnistuttava, eikä pienemmillä mailla ole mitään takaporttia. Tosin kaikkein köyhimpien maiden lähtötaso on niin alhainen, että niillä olisi alkuun varaa nostaakin päästöjään, mikäli vauraammat maat leikkaavat omiaan, kuten reilua on. Toiselta kantilta se kuitenkin tarkoittaa, että katastrofaalisten muutosten estäminen vaatii isoa muutosta Kiinassa. Ilman sitä ei voida onnistua.

Ympäristöretoriikassa “ihan turhaa koska Kiina” -argumentaatio on surullisen yleistä. Se on vanhastaan tuttua väestönkasvusta puhuttaessa, mutta Kiinan väestökehitys on jo kääntynyt kohti vanhenemista ja vähentymistä. Argumentaatiota on käytetty ahkerasti myös Kiinan ilmastopäästöjen kohdalla väheksymään, vähättelemään tai hidastelemaan toimien merkitystä muualla maailmassa tai ruokkimaan yleistä fatalismia.

Kiinan päästöjen kasvun taittumista on kuitenkin odotettu jo pitkään, ja nyt käänne saattaa olla käsillä. Vuoden sisällä nimittäin Kiinan kasvihuonepäästöt ovat laskeneet ensimmäistä kertaa niin, että syynä eivät ole talousvaikeudet tai pandemian kaltainen poikkeustilanne. Tämä näkyy ennen kaikkea sähköntuotannon puolella: sähkön kysyntä on kasvanut, mutta sähköntuotannon päästöt ovat laskeneet. Toisin sanoen vähäpäästöistä energiaa on tullut peliin enemmän kuin kysyntä on kasvanut, jolloin fossiiliset ovat vähentyneet sähköntuotannossa paitsi suhteellisesti myös absoluuttisesti. Kansainvälisesti tunnustettu Kiinan ilmasto- ja energiakysymysten asiantuntija Lauri Myllyvirta kirjoitti aiheesta pitkästi Carbon Briefin vieraskirjoituksessa toukokuussa. Helsingin Sanomat käsitteli aihetta myös.

Sähköntuotannon päästöjen vähentäminen on helpompaa kuin millään muulla sektorilla, ja toisaalta runsaasti vähäpäästöistä sähköä tarvitaan liki kaikkien muiden sektorien dekarbonisaatiossa. Adam Tooze muistutti Kiinan tilannetta käsittelevässä uutiskirjeessään, että viime vuonna globaalisti 90 prosenttia uudesta sähköntuotantokapasiteetista tuli uusiutuvista lähteistä. Tämä ei kuitenkaan ole globaali tarina, vaan sähköntuotannon kehitys on hyvin erilaista eri alueilla. Kiina vastaa valtaosasta tuosta prosenttiluvusta.

Tooze tarkastelee uutiskirjeessään sekä Kiinan historiallista mullistusta että sen tilanteen eroa Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Jälkimmäisissä päästöjen kokonaismäärä on ollut jo jonkin aikaa laskussa – Yhdysvalloissa tosin isosti särötyksellä tuotetun maakaasun varassa. Kummallakin alueella myös sähkön kulutus on pysynyt jo jonkin aikaa kutakuinkin samalla tasolla, mikä tuo energiamurroksen valintatilanteiden ja kiistojen maastoon. Likaista on purettava ja puhtaampaa rakennettava. Kiinassa taas koko kuviota luonnehtii edelleen sähkön kulutuksen kasvu – toisin sanoen siellä ollaan vasta vaiheessa, jossa kasvu pitäisi kattaa vähäpäästöisillä (ks. myös tämä Toozen uutiskirje).

Kiinan oman sähköntuotannon muutoksen ohella maa vaikuttaa energiajärjestelmien muutokseen ympäri maailman viemällä halpoja aurinkopaneeleita, akkuja ja muuta energiateknologiaa. Päästövähennykset monissa maissa tuskin olisivat mahdollisia ilman sitä, ainakaan nykyisellä kehitysuralla, jossa merkittävä aineellisen ja energeettisen kulutuksen vähentäminen ei ole poliittisella kartalla ja oma uusiutuvan energian teknologiateollisuus on pitkälti menetetty Kiinalle.

Sähköntuotannon alalla Kiinassa siis voi olla käynnistynyt vihdoin rakenteellinen muutos: ei enää puhdasta ja likaista tuotantoa toistensa rinnalle, vaan puhtaampaa likaisen sijaan. 

Kokonaiskuvassa hyvät merkit ovat kuitenkin vielä vaatimattomia: noin yhden prosentin lasku vuosittaisissa kokonaispäästöissä. Fossiilisten polttoaineiden käyttö lisääntyy nimittäin joillain sektoreilla edelleen, etenkin kemian teollisuudessa ja metallurgiassa – nyt sähköpuolen lasku vain on ollut näiden kasvua suurempaa. Teollisuus vastaa 60–70 prosentista maan päästöistä, joten sen kehityskulku on avainasemassa. Uusia fossiilisia voimaloita rakennetaan edelleen paljon, joskin on hyvin kyseenalaista, tullaanko kaikkia käyttämään niiden elinkaaren päähän. 

Sen sijaan todella merkittävä tekijä on, että sementin tuotannosta aiheutuneet päästöt ovat olleet jo jonkin aikaa laskussa. Rakentamisen huippu näyttää olevan takana: nimen omaan talouskasvun pumppaaminen osin keinotekoisella rakentamisella, osin voimallisella aluekehityksellä, on ollut yksi Kiinan päästökehityksen keskeisistä ajureista viime vuosikymmeninä.

Kiinan ilmastopäästöjen orastava käänne kertoo siis ensisijaisesti sähköntuotannon muutoksesta ja vähäisemmässä määrin rakentamisen kuuman vaiheen hiipumisesta, mutta mitään syvempää yhteiskunnallisen aineenvaihdunnan muutosta ei ole vielä käynnissä. Maalla ei ole johdonmukaista kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, ja teollisuutta koskeva politiikka vie myös päinvastaiseen suuntaan. Myllyvirta muistuttaa Carbon Briefin analyysissään, että nykytahdilla Kiinan kuilu sen omiin melko vaatimattomiin ilmastotavoitteisiin vain kasvaa. Hän myös toteaa, että suunta voi helposti kääntyä, jolloin edessä olisi ennätysvuosi päästöissä vähenemisen sijaan.

Olisi siis virhe sanoa, että lupaava käänne tekisi Kiinasta saman tien ilmastojohtajan. Hyviä merkkejä nähdään yleisemmin synkeässä tilanteessa. On muistettava, että päästöjen lasku on saatu jo käyntiin monissa maissa: EU:n ja Yhdysvaltain käyrät ovat kulkeneet alas jo vuosikausia. Yksikään merkittävien ilmastopäästöjen maa ei ole edellyt vähennyksissä riittävän nopeasti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi “turvarajoihin”, mutta Kiina on joka tapauksessa (ehkä) alussa. Kiinan rooli vähäpäästöisen energiantuotannon edistämisessä on kuitenkin sen omia päästölukuja suurempi, ja sen johtoasema alalla säilyy varmasti huolimatta monien maiden pyrkimyksestä “strategiseen autonomiaan”. Siksi voi perustellusti sanoa, että Kiina on ratkaisevassa asemassa tulevien vuosien ilmastotoimissa, minkä vuoksi nykyiset geopoliittiset jännitteet ja kauppasodat ovat sitäkin huolestuttavampia. Kiinan kurja ihmisoikeustilanne tuo oman synkeän sivuvärinsä tähän perittyyn tilanteeseen, mutta se ei muuta Kiinan teknologisen etumatkan mittasuhteita.

Geopolitiikan ja kauppapolitiikan lisäksi Kiinan kehitykseen vaikuttavat vahvasti taloudelliset suhdanteet ja maan sisäinen “kehityspolitiikka”. Maa on pumpannut taloutta kasvuun toistuvasti energiaintensiivisellä rakentamisella ja tuotannolla. Aiheeseen antaa taustoitusta Lauri Myllyvirran kirjoitus Kiinan teollisuustuotannon roolista viime vuoden toukokuussa sekä hänen Carbon Briefin kirjoituksensa, jossa hän tutkailee mm. koronapandemian jälkeisiä elvytystoimia ja niiden päästövaikutusta. Jatkaako Kiina vanhaa mallia vai pyrkiikö se enemmän sisämarkkinoihin ja paikalliseen kulutukseen, jonka voi olettaa olevan vähemmän energiaintensiivistä – vaikka sekin tietysti edellyttää mittavaa luonnonvarojen kulutusta.

Mikäli Kiinan moderni ympäristöhistoria ja kansalaisliikehdinnän rooli kiinnostaa, suosittelemme tätä Land & Climate Review -podcastin jaksoa. Mielenilmausten merkitys Kiinan suunnanmuutoksissa unohtuu helposti täkäläisestä näkökulmasta.

BIOS

BIOS-podcastissa kysyttiin, miten fossiilivaltaa pönkitetään

Toukokuun jaksossa Ville Lähde ja Tere Vadén juttelivat Tero Toivasen kanssa fossiilivallan historiasta, nykypäivästä ja tulevaisuudesta. Onko käynnissä energiasiirtymä, vai onko fossiilivalta yhä tiukassa – vai ovatko molemmat totta yhtaikaa? Keskustelun taustana olivat teokset Overshoot ja More and More and More, joita on käsitelty blogissamme. Tero tekee keskustelussa opettavaisia ekskursioita esimerkiksi kasvun rajoja koskevan keskustelun historiaan ja ilmastoestämisen taustoihin.

BIOS-ekonomisti kommentoi varallisuusveroa

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta esitti toukokuussa varallisuusveroa puolustushankintojen rahoittamiseksi. Jussi Ahokas kommentoi asiaa Kauppalehdelle

“Työmarkkinajärjestö SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan esitys varallisuusverosta voisi olla moraalisesti oikeutettu keino rahoittaa puolustushankinnat. Näin sanoo Bios-tutkimusyksikön ekonomisti Jussi Ahokas […] Ekonomisti Jussi Ahokkaan mukaan ehdotus on siinä mielessä looginen, että veronmaksukykyisimmät suomalaiset löytyvät juuri suurimmista tuloluokista. ”Myös he, joilla on taloudellisesti eniten hävittävää sodan syttyessä, ovat varmaan rikkaimmat henkilöt. Heidän puoleensa kääntymisellä on ihan perusteet”, Ahokas sanoo.”

Degrowth ei ole talouskasvun vaihtoehto vaan uusi näkökulma maailmaan

Paavo Järvensivu selvensi Loimu-verkkolehden haastattelussa, mitä degrowth oikeastaan tarkoittaa. Liian helposti se asetetaan yksioikoiseksi nykymenon vaihtoehdoksi. Kuten Paavo kuvaa: “Se ei ollut mikään toimenpidesuositus, vaan pyrkimys purkaa vallitsevaa ajattelua ja avata tilaa muunlaisille ajatteluille.”

“Talouskasvun vaihtoehto ei ole talouslasku. Sen sijaan pitäisi tarkastella talouden sisältöä, eikä hyväksyä kasvuksi mitä tahansa talouden aktiviteettia. Kun katsotaan määrän sijasta laatua, se johdattaa meidän ihan erilaiseen poliittiseen maailmaan eli siihen, mikä degrowth oikein ymmärrettynä on […] Samalla on määriteltävä hyvään elämään tarvittavat sosiaaliset tavoitteet, kuten turvallisuus ja hyvinvointi. Ja on myös pohdittava, millä laadullisilla tavoilla luonnonvarojen kulutus ja päästöt saadaan alas, kun samanaikaisesti pidetään huolta hyvinvoinnin riittävästä tasosta ja turvallisuudesta.”

Degrowthista jatkettiin myös Voima-lehden haastatellessa Tero Toivasta. Tero korostaa, että talouskasvu on melko uusi, toisen maailmansodan jälkeinen ajatus, ja että talouden tarkastelussa pitäisi mennä sitä syvemmälle, kapitalismin rakenteisiin kuten voiton tavoitteluun. Voitto yritysten ensisijaisena päämääränä sitoo työntekijät ja kuluttajat. Sen sijaan nykytilanteessa olisi yhdessä, kollektiivisesti muotoiltava taloudellisenkin toiminnan tavoitteet:

”Uusliberalismin keskeinen ongelma on tosiaan se, että taloudelle ei ole saanut kunnolla määritellä kollektiivista suuntaa. Ja nyt niin pitäisi käytännössä tehdä.”

Yhdeksi keinoksi suunnan hahmottelemiseen Tero esittää kestävyysmurroksen suunnittelua:

”Suunnittelusta hyötyviä tahoja olisivat sekä poliitikot että kestävyysmurroksen kanssa kipuilevat yksityisen sektorin olemassa olevat isot teollisuustoimijat, mutta erityisesti uudet ja nousevat teolliset toimijat.”

Lopuksi

Suosittelemme lämpimästi Rosie Collingtonin kirjoitusta ympäristörahoituksesta. MIT Technology Review’n jutussa lasketaan tekoälyn energiataloutta laajemmasta näkövinkkelistä kuin tavallisesti. Guardianissa on käsitelty kiertotalouden takapakkia sekä merten happamoitumista. ScienceFeedback sukeltaa Espanjan sähkökatkoksen taustoihin ja sitä koskevaan harhatietoon. Climeworksin islantilainen hiilenkaappauslaitos ei toiminut kuten toivottiin. Riikka Suominen kirjoittaa Long Playssa siitä, miten eri tavoin avohakkuuta tai kesämökin muutostöitä käsitellään. Jaakko Belt kirjoittaa niin & näin -lehdessä toisinajattelusta. Opettaja-lehden jutussa käsitellään opettamista ja oppimista ekokriisissä. Mikko Pelttari syventyy Suomen Kuvalehdessä kirjanpainajaan

Kesäkuuntelemiseksi suosittelemme Guardianin uutta podcast-minisarjaa Missing in the Amazon, joka käsittelee toimittaja Dom Phillipsin ja alkuperäiskansojen tukijärjestön aktiivi Bruno Pereiran katoamista ja murhaa. Vuonna 2022 kaksikon jäljillä kulkea toimittaja Domin kollega Tom Phillips. Tapahtuneen taustoista voi lukea lisää tästä artikkelista.

20.5.2025
Uutiskirje 5/2025 Toukokuun uutiskirjeessä kerrotaan pitkän podcast-sarjamme päätösjaksosta ja esitellään hyödyllinen vetytaloutta käsittelevä uusi artikkeli. Esittelemme myös BIOS-toimintaa: artikkelin ympäristölupien sujuvoittamisesta, blogiesseet energiahistoriasta ja ilmastovitkuttelusta sekä monia BIOS-tutkijoiden esiintymisiä. Uutiskirjeen voit tilata täältä. BIOS-videoita ja podcasteja löytyy paljon, ja sosiaalisen median kanaviamme ovat mm. Bluesky, Facebook, Instagram, LinkedIn ja Mastodon. Maailmalta Mitä olemme lukeneet? Huhtikuinen artikkeli “Realistic roles for hydrogen in […]

Toukokuun uutiskirjeessä kerrotaan pitkän podcast-sarjamme päätösjaksosta ja esitellään hyödyllinen vetytaloutta käsittelevä uusi artikkeli. Esittelemme myös BIOS-toimintaa: artikkelin ympäristölupien sujuvoittamisesta, blogiesseet energiahistoriasta ja ilmastovitkuttelusta sekä monia BIOS-tutkijoiden esiintymisiä.

Uutiskirjeen voit tilata täältä. BIOS-videoita ja podcasteja löytyy paljon, ja sosiaalisen median kanaviamme ovat mm. Bluesky, Facebook, Instagram, LinkedIn ja Mastodon.

Hubble-teleskoopin kuva galaktisesta kohteesta NGC 604, joka koostuu suurelta osin vedystä. Wikimedia Commons.

Hubble-teleskoopin kuva galaktisesta kohteesta NGC 604, joka koostuu suurelta osin vedystä. Wikimedia Commons.

Maailmalta

Mitä olemme lukeneet?

Huhtikuinen artikkeli “Realistic roles for hydrogen in the future energy transition” luo laajan systeemitason katsauksen vedyn mahdollisuuksiin ja rajoituksiin energiajärjestelmien muutoksessa. Elokuussa 2023 BIOS julkaisi aiheesta samankaltaisen kirjoituksen “Mitä on vetytalous?”, joka on hyvä johdatus aiheeseen. Tämä kuuden tutkijan näkökulma-artikkeli kokoaa yhteen tutkimustietoa kuitenkin huomattavasti laajemmin. Artikkeli on ehdottoman tärkeää luettavaa kenelle tahansa, jota vetytalouden suunta kiinnostaa.

Artikkeli lienee ensimmäinen systemaattinen tarkastelu siitä, millaiset ovat vedyn realistiset ja parhaat potentiaalit tulevissa energiajärjestelmissä. Siinä käsitellään vedyn tuotantoa, käyttöä ja kysyntää, kuljetusta ja varastointia, ympäristövaikutuksia sekä erilaisia talousnäkökohtia. Tarkoituksena on erityisesti pohtia, missä käyttökohteissa vihreä vety voisi paitsi olla kilpailukykyistä myös saada aikaan mahdollisimman suuria päästövähennyksiä. Toisaalta artikkeli varoittaa mahdollisista virheliikkeistä, joita vetyinnostuksen vallassa voidaan tehdä.

Vedyn käyttöä tulisi aina verrata vaihtoehtoihin, ennen kaikkea sähköistämiseen, joka on useissa tai jopa useimmissa tapauksissa taloudellisempaa, energiatehokkaampaa sekä tuottaa enemmän päästövähennyksiä – varsinkin kun koko vedyn tuotanto-, varastointi- ja kuljetusketju huomioidaan. Etenkin kuljetuksessa ja varastoinnissa ratkaistavana on edelleen myös merkittäviä teknisiä ongelmia. Sähköistämisen edut ovat selvät esimerkiksi liikenteessä tai asuntokohtaisessa lämmityksessä, kun taas vedyn edut ovat merkittäviä lähinnä tietyillä teollisuuden aloilla. 

Artikkeli vahvistaa käsitystä siitä, että rajallista vihreää vetyä tulisi kohdentaa käyttöihin, joissa sille ei ole vaihtoehtoja (esim. lannoiteteollisuus) tai joissa sillä on selviä teknisiä etuja (esim. terästuotanto). On kuitenkin muistettava, että ilman taloudellista tukea tai fossiilisten vaihtoehtojen sanktiointia nämä vaihtoehdot eivät ole tällä hetkellä houkuttelevia. Vihreä vety on toistaiseksi kalliimpaa kuin fossiilisilla tuotettu vety tai esimerkiksi fossiilipohjaiset prosessit terästuotannossa. 

Olennainen huomio artikkelissa on, että vetytaloudessa ei ole näköpiirissä samanlaista teknologisen tehostumisen ja halpenemisen kehitystä kuin esimerkiksi aurinko- ja tuulivoimalla, sillä vetytalous koostuu paljon laajemmasta teknologioiden joukosta, jossa osa ongelmista on vanhoja visaisia insinööritaidon pulmia ja osassa tulee vastaan termodynaamisia rajoja. Toisin kuin esimerkiksi tuuli- ja auringonsähkön tuotannon kasvua, jota on johdonmukaisesti aliarvioitu, vetytalouden kasvua onkin systemaattisesti yliarvioitu.

Nykyään valtaosa käytössä olevasta vedystä on fossiilista, maakaasusta tai kivihiilestä tuotettua, ja valtaosa kuluu teollisissa prosesseissa. Pelkästään tämän määrän tuottaminen elekrolyysillä vähäpäästöisen sähkön avulla, eli “vihreänä vetynä”, vaatisi 1,25 kertaa enemmän sähköä kuin globaalisti nykyään tuotetaan tuulella ja auringolla. Veden käytöstä puhutaan vetytalouden kohdalla harvemmin, mutta yllä mainittu vihreän veden tuotanto lisäisi makean veden kulutusta prosentilla globaalisti – lisäksi monet sähköntuotannon kannalta parhaat alueet kärsivät veden niukkuudesta. Onkin tärkeää kehittää elektrolyysitekniikoita, jotka sallivat suolaisen veden käyttöä eivätkä edellytä suolanpoistoa sitä ennen (se lisää merkittävästi energiantarvetta).

Edellä sanottu kertoo vihreän vedyn tuotannon kasvattamisen vaatimasta mittakaavasta, jos nykyisten käyttötapojen ohella tavoiteltaisiin laajempaa roolia energiajärjestelmissä. Artikkelissa arvioidaan vihreän vedyn saatavuuden olevan vähäistä ainakin vuoteen 2040 asti, mahdollisesti pidemmälle, joten käyttötapojen priorisointi on kriittisen tärkeä kysymys.

BIOS

Podcast-sarjamme “12 käsitettä maailmasta” tuli päätökseen

Huhtikuussa ilmestyi podcast-sarjamme “12 käsitettä maailmasta” viimeinen erikoisjakso “Taantumus”, jossa Villen ja Teren haastateltavana oli Tero Toivanen. Taantumuksen käsitteen kautta käsiteltiin autoritaaristen liikkeiden nousua ja ilmastopolitiikan takapakkia sekä pohdittiin, miten nämä asiat liittyvät yhteen. Millä tavalla muukalaisvihamieliset, rasistiset ja autoritaariset liikkeet ovat pyrkineet ottamaan ympäristökysymyksiä haltuun? On tärkeää ymmärtää, että ympäristökysymyksen yhteys perinteisiin edistyksellisiin teemoihin kuten tasa-arvoon, vapauteen ja solidaarisuuteen ei ole väistämätön, vaan sitä on rakennettava ja pidettävä yllä.

Kahdentoista varsinaisen jakson ohella sarjassa ilmestyi kahdeksan erikoisjaksoa – eli kaksikymmentä käsitettä, ja koko BIOS-tutkijajoukko oli äänessä. Jaksoista kertyy yhteensä kolmisenkymmentä tuntia kuunneltavaa: perusteellinen ilmainen luentokurssi siis, johdatus ympäristökysymyksen perusteisiin sekä sen uudelleenymmärtämiseen mullistuvassa maailmassamme.

Mikäli podcastien kuuntelu ei ole se juttu, luvassa on samaa kirjallisessa muodossa. Ville ja Tere työstävät parhaillaan teosta 12 käsitettä maailmasta, joka ilmestyy vuoden 2026 alkupuolella, sopivasti BIOS-tutkimusyksikön 10-vuotisjuhlan kunniaksi.

Artikkeli ympäristölupien sujuvoittamisesta

Tellervo Ala-Lahden ja Topi Turusen artikkeli “Ympäristölupamenettelyn sujuvoittamisen ulottuvuudet – Stretegiset hankkeet osana vihreää siirtymää” ilmestyi vuoden ensimmäisessä Ympäristöjuridiikka-lehden numerossa. Kirjoittajat tarkastelevat, millaisia riskejä EU:n vuoden 2024 asetukseen kriittisistä mineraaleista ja nettonollateollisuusasetukseen sisältyy.

Artikkelissa tunnistetaan, että asetusten mukaiseen sujuvoittamiseen liittyy riski siitä, että sujuvoittamistoimet (erityisesti hankkeiden priorisointi) huonontavat paikallisen ympäristönsuojelun tasoa. Lisäksi on epäselvää, missä tilanteessa sujuvoitetut hankkeet oikeasti pystyvät saavuttamaan vihreän siirtymän kannalta merkityksellisiä vaikutuksia. Sujuvoittamistoimiin liittyy myös riski siitä, että EU-asetuksia toimeenpannessaan jäsenmaat keskittyvät pääosin niissä asetettuihin menettelyitä koskeviin reunaehtoin ympäristöllisten seikkojen sijasta.

BIOS-blogissa energiasiirtymästä ja ilmastovitkastelusta

Huhtikuussa ilmestyi Ville Lähteen kriittinen arvio Jean-Baptiste Fressoz’n teoksesta More and More and More, An all-consuming history of energy. Teos on herättänyt paljon huomiota, ja sitä on tulkittu usein virheellisesti. Fressoz käy teoksessa läpi energiajärjestelmien historiaa ja pyrkii osoittamaan, että sellaista “energiasiirtymää”, josta on paljon puhuttu, ei ole oikeastaan koskaan tapahtunut. Energiahistoria ei jakaannut siististi puun, hiilen ja öljyn aikakausiin, eivätkä uudet energianlähteet ole hävittäneet vanhoja, vaan niiden suhde on ollut “symbioottinen”. Esimerkiksi vaikka puun merkitys varsinaisena energianlähteenä on vähentynyt, sillä oli todella pitkään kriittinen materiaalinen rooli kivihiilen ja öljyn tuotannossa. Samalla tavalla kivihiilen tärkeä rooli esimerkiksi teräksen tuotannossa pitää sen sitkeästi osana energiajärjestelmää, joka on teräksestä riippuvainen.

Fressozin on tulkittu väittävän, että energiasiirtymä olisi mahdoton myös tulevaisuudessa, mutta tämä on väärintulkinta. Sen sijaan teos korostaa, että ilmastonmuutoksen aikakaudella on tapahduttava jotain historiallisesti ainutlaatuista. On ajettava tietoisesti alas vakiintuneita ja taloudellisesti kannattavia energianlähteitä. Hän kritisoi sellaista “siirtymäajattelua”, joka sivuuttaa tämän poliittisen haasteen ja perustaa optimisminsa pelkästään teknologiseen kehitykseen, ikään kuin teknologian omat ominaisuudet ajaisivat muutosta. Siirtymäajattelu on saanutkin Friessozin mukaan ideologisen, jopa ilmastotoimia hidastavan roolin, kun se houkuttaa väheksymään poliittisten toimien tarvetta.

Toukokuun lopulla ilmestyvässä BIOS-podcastissa jatketaan keskustelua tästä teoksesta sekä aiemmin Villen tarkastelemasta kirjasta Overshoot.

Ville kirjoitti ilmastoasioista myös toukokuisessa blogiesseessä “Ilmastonmuutos ja aika – eli miksi ilmastovitkastelu ei toimi”, jossa hän pureutuu toistuviin ilmastonmuutosta ja sen ajallista luonnetta koskeviin harhakäsityksiin. Ville muistuttaa siitä, miten ilmastonmuutos kertyvänä ongelmana muuttuu koko ajan pahemmaksi ja miten jokainen viivyttelyn vuosi paitsi tekee urakkaa vaikeammaksi myös pahentaa parhaimpiakin lopputuloksia.

“Jos ilmastonmuutos otetaan tosissaan, on opittava ajattelemaan asiat uusiksi. On ymmärrettävä, että mahdollisimman aikaisin toimiminen on aina parempi kuin myöhemmin. On hahmotettava, että viivyttely sulkee pois hyviä tulevaisuuksia. Ilmastonmuutoksen seuraukset pahenevat jokaisen menetetyn vuoden myötä. Eli mikäli on tosissaan ilmastonmuutoksen kanssa, on hylättävä “ilmastorealismin” kaltaiset puheet, on lakattava valehtelemasta itselleen. Jos ei ole tosissaan, voisi edes olla avoimesti ilmastotoimia vastaan, olla piittaamatta tulevaisuudesta, eikä piilotella moisten valheiden taakse.”

Essee on erityisen ajankohtainen nyt, kun Suomessakin on puhetta ilmastotavoitteiden viivyttämisestä tai alentamisesta. Suosittelemme Mikko Pelttarin kirjoittamaa Suomen Kuvalehdessä ilmestynyttä juttua tästä aiheesta. Kansainvälisestikin on kuultu lisää huolestuttavia ääniä: Iso-Britanniassa Tony Blair on hyökännyt ilmastotavoitteita vastaan, Ranskassa laaditaan ennakkosuunnitelmia jopa tyystin katastrofaalista neljän asteen lämpenemistä varten, ja ajatuspaja Council of Foreign Relations teki “ilmastorealismin” aloitteen.

Muuta

Ville Lähde kävi keskustelemassa Vilma Sandströmin ja Olli Puumalaisen kanssa The Ulkopolitist -podcastissa siitä, miten maailma ruokitaan ilmastonmuutoksen aikakaudella

Villeä myös haastateltiin Voima-lehteen. Mika Pekkola kyseli BIOS-työstä sekä Villen pitkästä urasta ruokakirjoittajana Hyvä kurkku -blogissa.

”Meille on syötetty 1990-luvulta alkaen ajatusta siitä, että ihminen voi vaikuttaa maailmaan lähinnä kuluttajana ja erillisenä yksilönä”, Lähde sanoo. Samalla toiminta järjestöissä, puolueissa, ammattiliitoissa ja kansanliikkeissä on alettu käsittää toissijaisena.Yksilöllisillä elämäntapamuutoksilla on kuitenkin rajoituksensa, Lähde sanoo.“Kollektiiviset pyrkimykset muuttaa elämää ylläpitäviä järjestelmiä, kuten liikennejärjestelmää, energiajärjestelmää ja koulutusjärjestelmää, ovat monisatakertaisesti tehokkaampia kuin yksilön pyrkimykset mestaroida omaa elämäänsä.”

BIOS-ekonomisti Jussi Ahokas on ollut tietysti säännöllisesti äänessä Raha, talous ja politiikka -podcastissa.

Kannattaa kuunnella myös Ylen Metsä-Suomen jakso, jossa palataan vuoteen 2017 ja tutkijoiden metsäjulkilausumaan, jota BIOS oli fasilitoimassa. Alkuperäisistä allekirjoittajista Panu Halme ja Sampo Soimakallio muistelevat julkilausuman saamaa vastaanottoa.

Antti Majava haastateltiin HS Vision juttuun “Nälkämaan talousihme”:

“”Kainuuta on kautta aikojen riivannut asema resurssiaittana”, Majava sanoo.

”Vaikka sen talous nyt kasvaa, on huolehdittava, että kasvu tapahtuu maakunnan kannalta kestävällä tavalla.”

Hän soisi, ettei historia enää toistaisi itseään. Maakunnan täytyisi olla tarkkana, että myös se hyötyy, kun yhtiöt louhivat metalleja Kainuun uumenista, hakkaavat puita sen metsistä ja ostavat hehtaari­kaupalla sen maata.”

BIOS-ekonomisti Jussi Ahokasta haastateltiin Ylelle Trump-kriisistä ja Ilta-Sanomiin puolustusmäärärahoja koskevasta poikkeusluvasta. Puheeksi tulivat myös kysymykset yhteisvelasta ja “tarkkailuluokasta”.

Lopuksi

Kesän korvalle joitain lukusuosituksia: Kuntaliitto selvitti suomalaisten kuntapäättäjien näkemyseroja kestävyydestä, Luonnonvarakeskuksen uusi julkaisu syventyi vaihtoehtoisiin talousnäkökulmiin ja Koneen Säätiö rahoitti uutta ympäristöasioita ajavaa lakitoimistoa.

Nature esitteli tuoretta tutkimusta, joka käsittelee tuoreiden sukupolvien elämää ilmastonmuutoksen keskellä. Guardianin jutussa taas käsiteltiin laajaa kokoavaa tutkimuskatsausta, joka pureutuu luontokadon syihin.

7.5.2025
Ilmastonmuutos ja aika – eli miksi ilmastovitkastelu ei toimi Ilmastonmuutos on kertyvä ongelma, eli se muuttuu pahemmaksi ajan myötä. Jokainen ilmakehän kasvihuonekaasupäästöjen pitoisuutta kasvattava vuosi muokkaa tulevaisuuttamme vaikeammaksi. Siksi ilmastovitkastelu ei toimi. Kertyvän ongelman äärellä ei voida odotella ja tarttua toimeen myöhemmin, sillä urakka muuttuu koko ajan hankalammaksi ja seuraukset pahemmiksi. Ilmastonmuutoksen ajallisuus kuitenkin ymmärretään helposti väärin. Suomalaisessa ilmastokeskustelussa on vastatuulen aika, kun eri […]

Ilmastonmuutos on kertyvä ongelma, eli se muuttuu pahemmaksi ajan myötä. Jokainen ilmakehän kasvihuonekaasupäästöjen pitoisuutta kasvattava vuosi muokkaa tulevaisuuttamme vaikeammaksi. Siksi ilmastovitkastelu ei toimi. Kertyvän ongelman äärellä ei voida odotella ja tarttua toimeen myöhemmin, sillä urakka muuttuu koko ajan hankalammaksi ja seuraukset pahemmiksi. Ilmastonmuutoksen ajallisuus kuitenkin ymmärretään helposti väärin.

Kylpyammeen emalointi meneillään Högfors Oy:n tehtaalla KarkkilassaPietinen, Aarne, kuvaaja 1930–1939. Museovirasto

Kylpyammeen emalointi meneillään Högfors Oy:n tehtaalla Karkkilassa
Pietinen, Aarne, kuvaaja 1930–1939. Museovirasto.

Suomalaisessa ilmastokeskustelussa on vastatuulen aika, kun eri tahoilla vaaditaan ilmastotavoitteiden alentamista tai jopa niistä luopumista. Koska suoranainen ilmastonmuutoksen kieltäminen ei ole Euroopassa enää niin salonkikelpoista, tätä perustellaan yhä enemmän kansallisella itsekkyydellä tai “ilmastorealismilla”. 

Vitkastelulle haetaan arkijärkiseltä kuulostavia perusteluita: fossiilisten alasajo nopeasti on mahdotonta; meidän ei kannata vähentää päästöjämme vaan keskittyä kehittämään ja viemään maailmalle hyviä teknologisia ratkaisuja; kenenkään ei kannata etuilla, koska kukaan muukaan ei kiirehdi; olemme kovin pieni kansakunta, joten meillä ei ole väliä. Ja aina voidaan rauhoitella toteamalla, että “olemme kuitenkin matkalla oikeaan suuntaan”. 

Osa ilmastotoimien himmailusta on varmasti tietoista “ilmastoestämistä”, mutta osa perustuu myös siihen, että ilmastonmuutoksen luonne ymmärretään perustavanlaatuisesti väärin. Vitkasteluun voi päätyä, vaikka ottaisikin asian vakavasti, jos nojaa virheelliseen ymmärrykseen. Jälkimmäiseen vaivaan onneksi tieto auttaa. 

Ilmastonmuutos on kertyvä ongelma

Hyvin yleinen tapa hahmottaa ilmastonmuutos pieleen on sekoittaa keskenään kasvihuonekaasujen vuosittaiset päästöt ja ilmakehään kertyneet pitoisuudet. Ilmastonmuutos etenee nimen omaan pitoisuuksien mukaan: niin kauan kuin pitoisuudet kasvavat, ongelma pahenee. (Keskityn tässä merkittävimpään kasvihuonekaasuun, hiilidioksidiin, jonka vaikutus ilmakehässä on myös pitkäikäinen. Metaani on myös tärkeä kasvihuonekaasu, mutta se on lyhytikäisempi, ja sen nielut toimivat hyvin eri tavalla.)

Olen selittänyt tätä usein vertauskuvalla täyttyvästä ammeesta. Kuvittele amme, johon valutetaan koko ajan vettä. Tulppa on otettu irti ammeen pohjasta, mutta koska hana on käännetty tappiin asti, veden pinta nousee koko ajan, vaikka ammeesta valuu vettä myös pois. 

Hana kuvaa hiilidioksidin päästölähteitä – voimaloita, tehtaita, poltettuja metsiä, autoja ja niin edelleen. Tulpan reikä kuvaa erilaisia nieluja, jotka poistavat hiilidioksidia ilmakehästä – ennen kaikkea yhteyttäviä kasveja sekä valtameriä. Lähteiden ja nielujen erotuksesta syntyvät nettopäästöt, eli se määrä, joka nostaa ammeen vedenpintaa. 

Amme kuvaa ilmakehää, johon päätyy kaikki se hiilidioksidi, jota nielut eivät pysty ottamaan vastaan. Eli niin kauan kuin päästöt ja nielut ovat epätasapainossa, hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä kasvaa, ja ilmastonmuutos pahenee. Veden pinta nousee.

Tällä hetkellä vuosittaisten päästöjen määrä kasvaa edelleen globaalisti, eli hanaa väännetään isommalle. Samaan aikaan tulpan aukkoon kertyy kaikenlaista karstaa tukkimaan sitä: biologiset nielut heikkenevät esimerkiksi metsätuhojen tai liiallisten hakkuiden takia, ja merten lämpenemisen oletetaan heikentävän myös niiden nielua. Meret ikään kuin alkavat kyllästyä hiilidioksidin ahmimiseen. Tämä muutos on mahdollisesti jo käynnissä.

Globaalisti siis päästöjen kasvu ei ole vielä edes taittunut. Joissain maissa päästöt on kyllä saatu laskuun, mutta mikään maa ei ole vähentänyt niitä tarpeeksi ilmastonmuutoksen hillinnän tavoitteisiin nähden. Vesihanat ovat liian lujalla kaikkialla. 

Vuosittaisten päästöjen kääntyminen laskuun ei vielä tarkoittaisi, että tilanne helpottaa. Tilanne pahenee niin kauan kuin päästöissä ollaan yli nettonollan, niin kauan kuin hanasta tulee enemmän vettä kuin tulpan aukko valuttaa. Jos maailma saa päästöt laskuun, ei vielä olla vähentämässä vettä ammeesta: kuljetaan vasta hitaammin pahempaan suuntaan.

Nettonolla on vain ensimmäinen etappi

Vuosittaisten päästöjen kääntäminen laskuun on siis vasta ensimmäinen askel. Seuraavaksi on päästävä nettonollaan eli tilanteeseen, jossa päästölähteet ja nielut ovat yhtä suuria. Silloin hiilidioksidia ei enää kerry lisää ilmakehään – ammeessa olevan veden pinta ei enää nouse.

On äärimmäisen tärkeää ymmärtää, että jos globaalisti ei päästä nettonollaan, kaikki ilmastonmuutoksen hillintätoimet valuvat lopulta tyhjiin. Jos pysytään “nettoplussalla”, katastrofaaliset vaikutukset tulevat joka tapauksessa: ne vain tulevat myöhemmin. Vaikka hiilidioksidia kertyisi ilmakehään hitaammin, sitä kertyisi edelleen, ja katastrofaaliset rajat ylitettäisiin lopulta. Ei siis auta, että päästöjä vähennetään jonkin verran, vaan nettonollan on oltava päämäärä. Ilmastonmuutoksen hillinnässä puoliksi tehty on epäonnistumista.

Nettonollaan täytyy myös pyrkiä kaikkialla. Nopeimmat ja isoimmat toimet täytyy tehdä siellä, missä päästellään eniten, sekä absoluuttisesti että päätä kohti, niin Kiinassa ja Intiassa kuin Yhdysvalloissa tai Euroopassa. Sen sijaan väkirikkaissa köyhemmissä maissa päästöjen lähtötaso on niin alhainen, että siellä on jopa varaa hetkeksi nostaa päästöjä köyhyyden, nälän ja muiden ongelmien torjumiseksi. Mutta lopulta kaikkien ja kaikkialla on päästävä nettonollaan, isojen ja pienten.

Tämä koskee siis myös Suomea. Ei ole sellaista ilmastonmuutoksen onnistuneesti hillinnyttä tulevaisuuden maailmaa, jossa Suomi on voinut vapaamatkustaa tai jättää osan päästöistä ennalleen sillä perusteella, että se saa aikaan hyvää “kädenjälkeä” viemillään tuotteilla tai teknologioilla. On mitä mainiointa, jos tuota vaikutusta myös saadaan aikaan, mutta sen perusteella ei voi välttää vastuuta omista päästöistä.

Tähän etappiin on päästävä myös mahdollisimman nopeasti, jotta se pitoisuuksien taso, johon nettonollassa vakiinnutaan, olisi mahdollisimman alhainen. Mitä alempi pitoisuuksien taso, sitä vähemmän ilmasto lämpenee, ja sitä vähäisempiä ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat. Tähän perustuvat ajatukset ilmastonmuutoksen “turvarajoista” (1,5°C tai 2°C). Tämän pohjalta nettonollalle on määritelty myös tavoitevuosia, esim. globaalisti 2050, joskaan siihen pääseminen ei lupaavalta näytä.

Vuosiaikataulu ei kuitenkaan yksin riitä. Tavoitevuoden lisäksi tarvitaan myös polut, joita pitkin sinne kuljetaan. Mitä aikaisemmin päästövähennykset saadaan käyntiin, sitä alemmaksi hiilidioksidin pitoisuus nettonollassa jää. Eli: jos päästövähennyksiin ryhdytään myöhemmin, urakka on vaikeampi, ja joka tapauksessa ilmakehään ehtii kertyä enemmän hiilidioksidia, joka vaikuttaa ilmastoon. 

Ilmastonmuutoksen aika on epäsymmetristä: on aina parempi toimia aiemmin kuin myöhemmin. Sen sijaan monet arvovaltaiset taloustieteelliset ilmastotoimia koskeva suositukset tahtovat esittää asian toisin päin: on kallista ja “tehotonta” toimia “liian aikaisin”. (Tästä karkein esimerkki on Nobel-palkittu William Nordhaus.) Mutta tämä perustuu ilmastonmuutoksen ajallisuuden perustavaan väärinymmärrykseen tai ilmastonmuutoksen haitallisten vaikutusten vähättelyyn.

Nettonolla ei vielä riitä

Mutta globaali nettonolla ei vielä tarkoittaisi, että oltaisiin turvassa. Sille tasolle jääminen olisi itse asiassa tuhoisaa pidemmällä aikavälillä. Miksi?

Nettonollassa yhteiskunnat päästelisivät edelleen hiilidioksidia ilmoille, ja osa siitä imeytyisi valtameriin, jotka imevät noin 25–30% päästöistä tällä hetkellä. Meret siis ikään kuin auttavat hillitsemään ilmastonmuutosta, mutta samalla hiilidioksidin imeytyminen meriin happamoittaa niitä. Tämä on hyvin vaarallista planeettamme laajimmille ekosysteemeille. Monissa planeetan historian joukkosukupuutoissa merten happamoitumisella oli merkittävä rooli.

Ammeen tulpan aukko ikään kuin falskaa ja päästää vettä talon rakenteisiin. Elämämme perustukset vaurioituvat verkalleen näkymättömissämme, ja tämä jatkuisi myös nettonollan aikana.

Toinen tärkeä syy on se, että kertynyt hiilidioksidin pitoisuus ilmakehässä on jo nyt vaarallisen korkea. Muistammehan, että nimen omaan pitoisuus ajaa ilmastonmuutosta, eivät vuosittaiset nettopäästöt. Ilmastonmuutoksella on monia seurauksia, lyhytaikaisia ja pitkäaikaisia. Kun puhutaan ilmastonmuutoksen “turvarajoista” (1,5°C ja 2°C), huomio kiinnittyy yleensä lyhytaikaisempiin, lähivuosien ja -vuosikymmenten muutoksiin. 

Pitkäaikaisten, verkkaisempien muutosten kannalta “turvarajat” eivät kuitenkaan ole turvallisia. 

Pitkäaikaisista muutoksista merkittävin on merenpinnan nousu, ja jo nyt kertynyt hiilidioksidin pitoisuus ajaisi merten nousua ensi vuosisadalla ja pidemmälle. Nettonollaan jäävässä maailmassa planeetan kasvot muuttuisivat perusteellisesti.

Nettonegatiivisuus – tulevien sukupolvien urakka

Siksi jo nyt on tähdättävä tulevaisuuteen niin, että ajatellaan nettonollaa välietappina ja sen jälkeen pitkää, sukupolvia kestävää nettonegatiivista vaihetta. Ammeen pintaa on saatava laskettua alemmas. Se tapahtuisi kyllä myös luontaisten prosessien myötä esimerkiksi eroosion ja merten pieneliöstön toiminnan myötä, mutta tuhansien vuosien mittaan, aivan liian hitaasti mainittujen pitkän aikavälin muutosten kannalta. 

Yhteiskuntien on siksi korjattava menneiden ja nykyisten sukupolvien jättämiä jälkiä, ja tämä urakka on ikävä taakka jälkipolville tällä ja ensi vuosisadalla. Nettonegatiivinen tulevaisuus tarkoittaisi siis sitä, että hiilidioksidia otetaan jatkuvasti teknologisesti talteen ja varastoidaan ilmakehästä.

Nykyään puhutaan paljon “piippujen tulppaamisesta” ja “hiilidioksiditaloudesta”, mutta on äärimmäisen tärkeää ymmärtää, että hiilidioksidin teknologisesta talteenotosta ei ole päästövähennysten vaihtoehdoksi. Se voi olla vain täydentäjä, ei vaihtoehto. Talteenotolla voidaan esimerkiksi vähentää sellaisten teollisuuslaitosten päästöjä, joihin vaihtoehtoista teknologiaa ei ole olemassa (ja joita ilman ei pärjätä). Kaapattu hiilidioksidi on myös välttämätön ainesosa monille sellaisille vetytalouden muodoille, joissa on järkeä (kaikissa ei ole).

Hiilidioksidin talteenotto ei kuitenkaan tarjoa takaporttia: sen avulla ei voida välttää päästövähennyksiä. Ei voida siis pitää kiinni fossiilisilla polttoaineilla pyörivästä taloudesta vain “tulppaamalla piiput”. Ensinnäkin, talteenotto ei ole koskaan täydellistä, vaan piipun päästä pakenee aina osa päästöistä. Toiseksi, fossiilitalouden päästömäärät ovat niin hurjia, että niiden kaappaamiseen ja varastointiin tarvittava infrastruktuuri olisi käsittämättömän laaja ja energiasyöppö. Mittakaava olisi käsittämättömän suuri, vaikka fossiilisten polttoaineiden käyttö esimerkiksi puolitettaisiin.

Hiilidioksidin talteenotto voi siis hieman avittaa päästövähennyksiä pienellä siivulla ja tukea uudenlaisen kestävämmän teollisuuden syntyä. Sen pääasiallinen rooli on kuitenkin tulevaisuudessa, sukupolvia kestävässä nettonegatiivisuuden vaiheessa, jossa hiilidioksidin pitoisuuksia ilmakehässä painetaan alas turvallisemmalle alueelle. Sitä siis väistämättä tarvitaan, mutta se ei ole vapaudu vankilasta -kortti.

Tekeminen ei lopu synkkinäkään aikoina

Globaalin ympäristöongelman äärellä on helppo vaipua epätoivoon ja kohauttaa fatalistisesti olkapäitään. Jos kaikki on joka tapauksessa mennyttä, miksi tehdä mitään? Mutta tämäkin reaktio hahmottaa ilmastonmuutoksen luonteen väärin.

Ei ole olemassa mitään yhtä pistettä, jonka jälkeen voi luovuttaa. Tämäkin perustuu siihen, että ilmastonmuutos on kertyvä ongelma.

Uhkakuvia ajattelee helposti kaksiarvoisesti, on/off -tyyliin. On sota, ja kun sota loppuu, voidaan jälleenrakentaa. Sademetsä pitää suojella, tai se kaadetaan ja se on mennyttä. Myrkkypäästö pilaa vesistön, mutta kun se tukitaan, vesistö (ehkä) voi elpyä. Mutta kertyvät ongelmat eivät toimi näin.

Takanamme on epäonnistumisten sarja, mutta edessä siintää vielä pahempia epäonnistumisia.

– Ensin epäonnistuttiin ilmastonmuutoksen estämisessä.
– Seuraavaksi epäonnistuttiin ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä.
– Nyt ollaan epäonnistumassa lämpenemisen hillinnässä puoleentoista asteeseen.
– Seuraava kysymys on, mitä katastrofaalisia muutoksia onnistutaan estämään: käydään kamppailua vaarallisen ja katastrofaalisen välillä.
– Vielä kriittisempi kysymys on, onnistutaanko torjumaan itseään ruokkiva ilmastonmuutos, jossa ilmastonmuutoksen seuraukset ruokkivat entisestään lämpenemistä.

Kaksiarvoisen ilmiön äärellä voidaan ajatella, että joko onnistutaan tai ei, ja jos epäonnistutaan, kaikki on sen jälkeen turhaa. Kertyvän ongelman äärellä toiminta muuttuu sen sijaan koko ajan tärkeämmäksi ja kiireellisemmäksi. Mitä myöhemmin toimitaan, sitä huonommiksi epäonnistumisen seuraukset äityvät. Myös onnistumisista tulee ankeampia vitkastelun myötä. Panokset kasvavat koko ajan.

Siksi tekemistä on aina, silloinkin kun ollaan liian myöhässä, sillä asiat voivat aina mennä pahemmin. Tulevaisuudessa siintää haarautuvien polkujen viidakko, ja mitä myöhempiä haaraumia valitaan, sitä synkeämpiin tulevaisuuksiin päädytään. Aiemmin toimiminen on parempi vaihtoehto, mutta valintoja huonomman ja paremman välillä on aina. 

Edes edellä sivutuista keikahduspisteistä, joiden myötä ilmastonmuutos voisi ruokkia itseään, ei ole fatalismin reseptiksi. Nimestään huolimatta ne nimittäin eivät ole tarkkoja pisteitä vaan pidempiä prosesseja. Mahdollinen kriittisen rajan ylittäminen voidaan kunnolla havaita vasta jälkikäteen. Matkan varrella toimiminen sen estämiseksi on aina mielekästä, juuri tästä epävarmuudesta johtuen.

“Ilmastorealismi” on valhe – itselle tai toisille

Ilmastonmuutoksen ajallinen luonne, kertyvyys, pakottaa luopumaan totunnaisista poliittisista ajattelutavoista. 

On kovin helppo ajatella, että “radikaaliuden” sijaan kannattaa olla maltillinen. Ei pidä hötkyillä, sillä suuret muutokset vievät aikaa, ja ihmisten täytyy antaa tottua niihin. Peräänkuulutetaan tolkun ilmastotoimia. “Tehdään parhaamme, kunhan matkustamme oikeaan suuntaan.”

Kertyvän ongelman äärellä hidastelu kuitenkin tarkoittaa epäonnistumista. 

“Ilmastorealismi” on siksi ilmastotoimien tahallista estämistä ja torjumista, vain toisin sanoin, tai sitten se perustuu väärinymmärrykseen, jota tämä teksti toivottavasti auttaa korjaamaan.

Jos ilmastonmuutos otetaan tosissaan, on opittava ajattelemaan asiat uusiksi. On ymmärrettävä, että mahdollisimman aikaisin toimiminen on aina parempi kuin myöhemmin. On hahmotettava, että viivyttely sulkee pois hyviä tulevaisuuksia. Ilmastonmuutoksen seuraukset pahenevat jokaisen menetetyn vuoden myötä. Eli mikäli on tosissaan ilmastonmuutoksen kanssa, on hylättävä “ilmastorealismin” kaltaiset puheet, on lakattava valehtelemasta itselleen.

Jos ei ole tosissaan, voisi edes olla avoimesti ilmastotoimia vastaan, olla piittaamatta tulevaisuudesta, eikä piilotella moisten valheiden taakse.

Ville Lähde

28.4.2025
Menneestä ei saa oppia energiamurrokseen – Jean-Baptiste Fressozin teos More and More and More Onko käynnissä energiasiirtymä? Johtaako teknologinen kehitys vääjäämättä parempaan tulevaisuuteen, kun vähäpäästöiset energianlähteet halpenevat ja tehostuvat? Viime vuoden kirjauutuus More and More and More purkaa siirtymäoptimismia ja osoittaa, että se perustuu väärään käsitykseen energiahistoriasta. Ilmastonmuutoksen aikakausi on maailmanhistoriallisesti ainutlaatuinen, eikä tarvittaviin muutoksiin saa eväitä menneestä. Teoksen historiallinen katse on tarkkasilmäinen, mutta valitettavasti se haparoi nykytilanteen hahmottamisessa, […]

Onko käynnissä energiasiirtymä? Johtaako teknologinen kehitys vääjäämättä parempaan tulevaisuuteen, kun vähäpäästöiset energianlähteet halpenevat ja tehostuvat? Viime vuoden kirjauutuus More and More and More purkaa siirtymäoptimismia ja osoittaa, että se perustuu väärään käsitykseen energiahistoriasta. Ilmastonmuutoksen aikakausi on maailmanhistoriallisesti ainutlaatuinen, eikä tarvittaviin muutoksiin saa eväitä menneestä. Teoksen historiallinen katse on tarkkasilmäinen, mutta valitettavasti se haparoi nykytilanteen hahmottamisessa, minkä vuoksi teoksesta on helppo lukea fatalistinen viesti. Tämä ei kuitenkaan ole kirjoittajan tarkoitus.

Jean-Baptiste Fressoz, More and More and More, An All-Consuming History of Energy. Allen Lane, 2024.

Jean-Baptiste Fressoz, More and More and More, An All-Consuming History of Energy. Allen Lane, 2024.

Ilmastonmuutos etenee, eikä käännettä parempaan tunnu tapahtuvan. Kasvihuonekaasuja kertyy koko ajan ilmakehään, eli toisin sanoen joka vuosi rikotaan aiemmat pitoisuusennätykset. Vuosittaiset globaalit päästöt ovat nekin edelleen nousussa, vaikka tasaantumista odotellaan. Kertymisen vauhti siis kiihtyy. Nykymeinigillä ilmastonmuutos etenee reilusti katastrofaaliselle alueelle, eikä edes nykyisten lupausten täyttäminen riittäisi pääsemiseen “turvalliselle” alueelle. Kun ilmastotoimissa on tarpeeksi pitkään viivytelty, on myös muokattu maa hedelmälliseksi “ilmastorealismille”. Sen mukaan riittävän vauhdikas päästöjen vähentäminen on mahdotonta, joten ilmastotavoitteista pitäisi luopua tai niitä pitäisi vähintäänkin löystää. Tässä katsantokannassa fatalismi ja kansallinen itsekkyys ovat realismia.

Toisaalta ilmassa on paljon optimismia siitä, miten vähäpäästöinen energiateknologia tehostuu ja halpenee koko ajan. Uusien teknologioiden odotetaan “disruptoivan” energiamarkkinat, ja historiallinen energiasiirtymä (energy transition) on nurkan takana. Selitetään, että tällaiset suuret muutokset kompleksisissa järjestelmissä käynnistyvät kunnolla, kun ylitetään kriittinen massa, ja sitten tapahtuu asioita hämmentävän nopeasti. Energiahistorian pyörä pyörähtää jälleen. Aivan kuin fossiiliset polttoaineet korvasivat perinteiset energianlähteet, kuten auto hävitti hevoset kaupunkien kaduilta, kuten kännykät tuhosivat lankapuhelimet, vähäpäästöiset teknologiat ovat viemässä meidät uudelle aikakaudelle.

Tähän ristiriitaan tarttuu Jean-Baptiste Fressozin teos More and More and More, joka ei omaksu fatalistista eikä yltiöoptimistista näkökulmaa vaan peräänkuuluttaa syvempää ymmärrystä energiajärjestelmien muutoksen luonteesta. Se ei kuitenkaan ole ensisijaisesti ilmastokirja vaan energiahistoriikki, joka tarkastelee energiantuotannon eri muotojen historiaa ja niiden kytkeytymistä toisiinsa sekä niiden monenlaisia materiaalisia riippuvaisuuksia. Ilmastonmuutosta käsitellään melkeinpä jälkisanojen tyyliin parissa kirjan viimeisistä luvuista. Sen suhteen pääväite on: energiajärjestelmien historia ei anna meille oikeastaan minkäänlaisia eväitä ymmärtää sitä maailmanhistoriallisesti ainutlaatuista murrosta, jota fossiilisten alasajo tarvittavassa aikataulussa tarkoittaisi. Sen lisäksi menneet energiantuotannon muutokset on alkujaan ymmärretty täysin väärin. Tulevaa ei voi ymmärtää radikaalisti erilaisen menneisyyden pohjalta, ja vielä vähemmän kun käsitys menneestä menee metsään. 

Fressozin vuosisatainen historiallinen tarkastelu ja viime vuosikymmenten ilmastonmuutoksen ajan käsittely suhteutuvat kuitenkin toisiinsa hieman kömpelösti, mikä tekee kirjan sanoman tulkinnasta kinkkistä. Niinpä siitä voi helposti löytää ainekset edellä mainittuun fatalismiin. Juuri tästä kulmasta energiasiirtymistä ahkerasti kirjoittava Nafeez Ahmed on kritisoinut sitä, joskus maaliin osuen mutta monessa kohtaa ymmärtäen Fressozin argumentaation väärin. Toisaalta teoksesta voi lukea syvällisemmän yhteiskunnallisen murroksen vaateen – jonka Fressoz esittää, mutta epäselvästi. Siksi on paikallaan syventyä kunnolla teoksen pääteemoihin sekä sen tiettyihin heikkouksiin, jotta saadaan kaivettua esiin sen tärkein anti. More and More and More on monin paikoin hyödyllistä luettavaa, mutta sen tulkintaan tarvitaan kriittistä silmää.

Kasautumista, ei korvautumista

Kuten kirjan nimikin kertoo, se kuvaa ennen kaikkea sitä, että takanamme ei ole suurta energiasiirtymien historiaa: puun ajasta hiilen aikaan ja siitä öljyaikaan. Energiahistoria ei jakaudu tällaisiksi selkeiksi vaiheiksi, vaan uudet energianlähteet ovat tulleet entisten rinnalle. Tämä on kasautumisen, ei korvautumisen tarina.

“Vanhat” energianlähteet eivät ole kadonneet mihinkään, vaan niitä on käytetty koko ajan ja käytetään yhä enemmän. Niinpä paljon puhuttu “öljyn aikakausi” onkin ollut koko ajan yhtä lailla kivihiilen aikaa, ja puuta käytetään ympäri maailman valtavasti enemmän kuin “puun aikakaudella”. Vesivoimalla jauhettiin aikanaan viljaa tai puhallettiin ahjon palkeita, nyt megapadot sähköistävät suurkaupunkeja. Siirtomaakauden laivoille ja maaseudun tuulimyllyille voiman antanut tuuli saa sekin uuden roolin teräs- ja lasikuitujättiläisten pyörittäjänä.

Sinänsä tässä ei ole mitään yllättävää. Jokainen ilmastokysymyksiä seuraava tietää, että viime vuosien hurjassa päästökehityksessä Kiinan kivihiilen käytön kasvu on ollut avainasemassa. Harvempi sen sijaan tietää, kuinka suuressa roolissa puuhiili on monissa Afrikan miljoonakaupungeissa. Fressoz täydentää monia tällaisia arkitiedon katvealueita.

Eikä ajatus energiantuotannon kasautumisen historiastakaan ole järin yllättävä, kun maailman kehitystä katsoo: kasvihuonekaasupäästöt ovat kasvaneet, energiabudjetit ja materiaalivirrat samaten. Kaupungistuminen etenee, miljoonat ja miljoonat ihmiset nousevat globaaliin keskiluokkaan, vauraat jatkavat vaurastumistaan, väestö kasvaa edelleen joillain alueilla voimakkaasti, uusia tarpeita tuotetaan entisten oheen mainostuksella ja muilla tavoilla, uutta infrastruktuuria rakennetaan, ja kaikki tämä toimii pääosin lineaaritaloudessa. Fossiilisten polttoaineiden ekstraktion vaikeutuessa niiden tuotantoon kuuluu yhä enemmän työtä, ja teknologia monimutkaistuu. Mitä muuta tästä voisikaan seurata kuin kaikenlaisen tuotannon ja kulutuksen kasvua? Teknologian kehityksen aikaansaama uusi kasvu rebound, ei ole mikään luonnonlaki vaan seurausta noista moninaisista kasvua ajavista tekijöistä.

Jos kirja jäisi näihin ajatuksiin, ei se järin kummoinen olisi. Fressoz kuitenkin kaivautuu kasautumista kuvaavien kehityskäyrien taustalle ja esittää, että eri energiamuodot ovat olleet symbioottisessa suhteessa. Ne ovat kirjaimellisesti tarvinneet toisiaan. Tämä on tapahtunut hyvin konkreettisesti. Vaikka jonkin “vanhan” energianlähteen kuten puun polttoainekäyttö on vähentynyt, sen käyttö energiantuotannolle tärkeänä materiaalina on jatkunut – se on jopa kasvanut, kun on “siirrytty” kivihiileen ja öljyyn. Kivihiilen tuotantoon on tarvittu valtavia määriä puuta etenkin kaivoskäytävien pystyssä pitämiseen, ja osassa maailmaa tämä puun käyttötapa on edelleen voimissaan. Ensimmäiset öljytornit ja -barrelit rakennettiin puusta, ja kulutus oli valtaisaa. Samoin rautateiden levitessä veturit kuluttivat ensisijaisesti hiiltä (toki myös polttopuuta), mutta ratapölkyt vaativat valtavan tukkimäärän. Puun kulutus osana energiajärjestelmiä siis säilyi tai jopa lisääntyi teollisen vallankumouksen ja fossiilisten voittokulun myötä. 

Kun kivihiilen tuotannossa siirryttiin avolouhoksiin, tunnelien tukemiseen ei enää tarvittu puuta, jolloin öljy sai käyttövoimana valtavasti isomman roolin. Kaivoskuiluja tietysti on edelleen, ja joillain alueilla puuta käytetään niiden tukemiseen vieläkin – toisaalla taas käytössä on uudenlainen koneisto, jolla on omat energiatarpeensa. 

Fressoz toteaa, että edellä mainittua historian vaiheiden tai aikakausien siirtymäilluusiota on ruokkinut tapa tarkastella eri aikojen energiatalouksia primäärienergiana eikä energiantuotannosta saatuina tuotteina ja palveluksina, “hyödyllisenä energiana”, mikä sivuuttaa eri energianlähteiden ja materiaalien omaleimaisen roolin ja niiden teknisen hyödyntämisen muutokset (26). 

Kun katsotaan puun suhteellista osuutta primäärienergiassa mitattuna, sen merkityksen romahtaminen näyttää ilmiselvältä vauraissa maissa. (Silti esimerkiksi Yhdysvalloissa puu on ensisijainen lämmön lähde yli 2 miljoonalle taloudelle.) Kuten edellä kuvattiin, onkin käynyt niin, että puu on vaihtanut osin rooliaan polttoaineesta tuotantoa tukevaksi materiaaliksi (em. tukipuut ja ratapölkyt tai vaikka ensimmäisen sukupolven öljytornit tai -tynnyrit), jolloin sen rooli on ollut energeettisesti katsoen pieni mutta laadullisesti korvaamaton. (43) Nafeez Ahmed kritisoi Fressozia nimen omaan primäärienergiakäyriin nojaten, eli hän ei ole hahmottanut tätä ajatusta.

Koska kivihiili on avainasemassa teräksen tuotannossa, on koko öljytalous nivoutunut kivihiileen. Tämä koskee myös tuulivoimaa niin kauan kuin terästuotantoa ei saada dekarbonisoitua – mikä ei poista tietenkään sitä, että tuulivoima on vähäpäästöistä, mutta se kertoo symbioottisten yhteyksien katkaisemisen hankaluudesta. Teknologian merkitystä kuvastaa myös esimerkiksi se, miten sähköistyminen vahvisti kivihiilen asemaa (37).

Energiamuotojen “symbioottisuuden” ohella toinen kirjan avainteema on energiantuotannon “unohdettu materiaalisuus” (24). Paitsi että energiamuodot nivoutuvat toisiinsa sekä käyttövoimina että raaka-aineina, ne kytkeytyvät lukemattomiin muihin materiaalivirtoihin. Esimerkiksi monet nykyajan puutuotteet ovat itse asiassa hybridejä petrokemian tuotteiden kanssa (121). Mitä kompleksisemmaksi teknologia käy, sitä tiiviimmin yhteenkietoutuneita nämä virrat ovat (218).

Tämä kaikki korostaa energiajärjestelmien hitausvoimaa, inertiaa: eri energianlähteet ja materiaalit ovat nivoutuneet niin vahvasti yhteen, että sidosten purkaminen on vaikeaa eikä missään nimessä tapahdu itsestään eikä hyppäyksellisesti.

“Siirtymiä” ei juuri siksi historiassa ole nähty: harva raaka-aine poistuu käytöstä teknologisen kehityksen “luovan tuhon” myötä – materiaalit vain saavat uudenlaisia rooleja. Sen sijaan käytössä olevien materiaalien kirjo vain laajenee (16). Materiaaleja poistuu käytöstä oikeastaan vain kieltämällä. Tästä opettavainen esimerkki on valaanpyynti. Fressoz purkaa taidolla fossiiliteollisuuden levittämää myyttiä, jonka mukaan se olisi “pelastanut valaat”, kun valaistuksessa käytetty traani korvattiin valopetrolilla. Tietenkään näin ei käynyt, vaan traanille löydettiin kosolti uusia käyttötarkoituksia, ja öljyn voimalla valaanpyynti vain tehostui. (19–22) Valaanpyynti loppui (pääosin), koska se kiellettiin. Vastaavanlaisessa myytinmurtamisessa Fressoz on parhaimmillaan. 

Toisaalta materiaalit tai energialähteet voivat myös palata käyttöön, ja niille voidaan löytää uusia käyttötarkoituksia. Valaanpyyntikieltoa pyritään purkamaan koko ajan. Ympäristölainsäädännön tai terveyssäädösten heikentäminen voi muuttaa tuotannonalojen välisiä suhteita ja antaa lisää elinaikaa fossiilisille polttoaineille, kuten Yhdysvalloissa on käymässä. Särötys synnytti uuden maakaasun kultakauden. Vähäpäästöiseksi määritellyn puun energiankäyttö on palannut merkittävään rooliin Suomessa ja monessa muussa vauraassa maassa. Energiahistorialla ei siksi ole Fressozin mukaan mitään lineaarista suuntaa, vaan se voi tehdä myös silmukoita (100). 

Energiasiirtymien ideologia

Edellä kuvatun kouriintuntuvan energiahistorian rinnalla kulkee teoksen toinen päälinja: Fressoz jäljittää energiasiirtymien idean, “transitioajattelun”, historiallisia juuria. Miten näin selvästi virheellinen ymmärrys energiahistoriasta pääsi juurtumaan ja jopa valta-asemaan, jos energiasiirtymiä ei koskaan oikeastaan tapahtunut? Tämän ajattelutavan kehkeytymisen rinnalla Fressoz tarkastelee sellaista talousajattelua, joka illusoriseen historiankuvaan tukeutuen uskoo innovaatioiden ratkaisevan kaikki ongelmat ja sivuuttaa energiajärjestelmien inertian.

“Siirtymäajattelun” historian jäljittäminen on kirjan kiinnostavimpia juonteita. Pelko öljyn loppumisesta ja syvällisestä energiakriisistä 1970-luvulla vaikuttaa olleen ajattelun juurtumisen päämotiiveja – sitä ennen kasautumista ja inertiaa kuvaavat mallit olivat vielä valta-asemassa. Pelko öljyn niukkuudesta synnytti nykykatsannossa hämmentävän ajatuksen kivihiilestä “siltapolttoaineena” (192). Toisen maailmansodan aikana natsi-Saksan laajasti käyttämä menetelmä synteettisten polttoaineiden valmistamiseksi kivihiilestä nähtiin pakotieksi energiakriisistä sekä monille maille kansallisen suvereniteetin takeena (169). Kivihiilen sillalla päästäisiin siis siirtymään “johonkin muuhun” (aivan kuin vuosikymmeniä myöhemmin ajateltiin, että maakaasusilta johtaisi vihreään siirtymään).

Tuolloin ydinvoima tarjosi lupauksen siitä, mitä siirtymän jälkeen koittaisi. Ydinvoimapiirit myös alkoivat puhua siirtymästä ilman fossiilista silloitusta, sillä “kivihiilisillan” ekologinen tuhoisuus ymmärrettiin hyvin. Tulevaisuudessa hyötöreaktorit, jotka periaatteessa tuottaisivat oman polttoaineensa, tarjoaisivat loppumattoman halvan energian lähteen, joka veisi sivilisaation uuteen kukoistukseen ja välttäisi ympäristökriisin (149–159). Nykyään tätä lupausta kantaa pikemminkin aina tuloillaan oleva fuusiovoima, sillä tuskin kukaan enää näkee fissiovoimalle kertaluokan hyppäystä vaan pikemminkin vakaan jatkuvan roolin. Fressozin mukaan ajatus korvautuvuudesta juurtui keskusteluun kunnolla tässä vaiheessa. Ydinvoimatutkijoiden ja -lobbyn rooli on todella kiinnostava osa teosta, mutta Fressoz intoutuu löydöksestään välillä liikaakin – hän jopa maalailee kuvaa, jossa oikeastaan koko ilmastotietoisuus oli heidän luomuksensa.

Alkujaan siirtymäajattelun tavoitteena oli pelätyn energian niukkuuden, energiakriisin, välttäminen, mutta se sai uuden roolin ilmastonmuutoksen aikakaudella. Fressoz muistuttaa aivan oikein, että tällöin tapahtui kummallinen kategoriavirhe. Siirtymäajattelu kehitettiin hahmottamaan ratkaisua niukkuuden ongelmaan: miten löydettäisiin uusi energiaperusta öljyn huvetessa? Ilmastonmuutos on kuitenkin pohjimmiltaan runsauden ongelma: fossiilisia polttoaineita on liikaa ympäristön rajoitteisiin nähden (141, 184). (Tosin koska ympäristöongelmat ovat moninaisia, on käsillä myös niukkuuden ongelmia.) Toinen virhe tietysti oli, että myös niukkuuden ongelman hahmottamisessa siirtymäajattelu oli pielessä, sillä se kuvasi menneisyyden väärin.

Aiemmin tarkastelemassani teoksessa Overshoot Andeas Malm ja Wim Carton käsittelevät “ylilyönnin” ideaa ideologiana, joka viivyttää ilmastotoimia. Fressozille siirtymäajattelu on saanut samankaltaisen ilmastoestävän ideologisen roolin. Vaikka tietysti ilmastonmuutoksen hillintää on torjuttu ruokkimalla epäilystä ja levittämällä harhatietoa, hänen mukaansa transitiounelmien ruokkimisella on ollut suurempi merkitys (193). On voitu rauhassa tehdä optimistisia ilmastojulistuksia, sillä käytännön toimet on sälytetty tulevan innovatiivisen käänteen, “disruption” ja markkinoiden alkemian harteille. 

Historiakäsitysten ohella Fressoz siis haluaa purkaa sellaista optimismia, joka päätyy tukemaan ilmastoestämistä. Hän muistuttaa, että energiasiirtymästä puhuvat kovaan ääneen monet sellaiset tahot, jotka nimen omaan eivät halua sellaista tapahtuvaksi. William Nordhausin kaltaiset talousajattelijat nousevat esimerkkeinä, joskin mainittu Overshoot tarjoaa hänen ajattelustaan ja poliittisesta vaikutuksestaan huomattavasti syvällisempää kritiikkiä.

Samaan aikaan kuitenkin osa ympäristöliikkeistä, tutkijoista ja ympäristöpolitiikan toimijoista on omaksunut naiivin siirtymäajattelun: he hakevat toivoa synkeinä aikoina “S-käyristä”, joissa ennustetaan tulevaa teknologista mullistusta. Tätä perustellaan kompleksisten järjestelmien tutkimuksen opeilla esim. ekosysteemien dynamiikasta tai rajattujen elinkeinojen (esim. tietokoneiden kehityksen) historiasta, mutta analogia energiajärjestelmien kanssa ei päde. Yhteiskuntien perusrakenteina ne ovat sitkaisempia. Fressoz kuitenkin tekee sen tärkeän huomion, että tämä ei ole mikään ympäristöliikkeiden helmasynti – virhe on syntynyt muualla ja päätynyt kolonisoimaan ilmastokeskustelua. Näin on syntynyt englantilaisittain sanoen “outoja petikaveruuksia”.

Kirjan heikkoudet

Mutta mikä on Fressozin oma näkemys ilmastonmuutoksen hillinnästä ja energiajärjestelmien tulevaisuudesta? Jotta tähän päästään käsiksi, on ensin setvittävä joitain kirjan heikkouksia. Ensinnäkin on sanottava, että kerronta on rasittavan toisteista. Fressoz toistaa ydinajatuksen kasautuvuudesta, symbioottisuudesta ja materiaalisesta yhteenkietoutumisesta jokaisessa luvussa, ja jossain välissä tämä alkaa uuvuttaa. Viesti menisi vähemmälläkin perille. Tämä on kuitenkin vain kerronnallinen ja kustannustoimituksellinen heikkous.

Varsinainen ongelma on että Fressozilla on kovin usein tapa puhua niin abstraktilla tasolla, eräänlaisella “energiakielellä”, jonka myötä energiajärjestelmät alkavat saada kuin omaa toimijuutta ja vääjäämättömyyttä. Hän kritisoi ajatusta peräkkäisistä vaiheista ja niiden lainomaisuudesta, mutta sen tilalle tulee toinen lainomaisuus, energiajärjestelmien hitausvoiman marssi historiassa. 

Osa tästä viestistä on tärkeää: perityllä tilanteella on merkitystä, ja mikä tahansa ei ole mahdollista missä tahansa aikataulussa. Fressoz ei kuitenkaan juuri onnistu kuvaamaan sitä, mikä on ajanut tällaista kehitystä. Kirjassa on jännite tai jopa ristiriita. Yhtäältä Fressoz näkee virheen siinä, että ei huomata hitausvoimien vääjäämättömyyttä. Toisaalta hän moittii siirtymäajattelun ideologisuutta. Mutta miksi ideologista painetta tarvittaisiin selittämään “energiasiirtymien” tahmeutta, jos symbioottisuus on niin syvällä? Siksi välillä tuntuu, kun lukisi kahta erilaista kirjaa yhtaikaa. 

Tässä historiassa ei näy tarpeeksi poliittista ja taloudellista toimijuutta muuten kuin irrallisina sirpaleina. Fressoz luettelee yksittäisiä ihmisiä, heidän yhteiskunnallisia kytköksiään ja sidosryhmiään. Tästä ei synny yhteiskunnallista analyysiä vaan enemmänkin löyhä assosiatiivinen kuvaelma.

Näistä puutteista johtuen kirjasta on helppo lukea ulos sellainen “ilmastorealistinen” viesti, jota Fressoz itse ei selvästi allekirjoittaisi: on turha taistella tutkainta vastaan, koska energiajärjestelmät aina muuttuvat tietyllä hitaalla vauhdilla. “Energiasiirtymää ei ole eikä tule.” Vanhat energiantuotannon muodot jäävät elämään uusien rinnalle, eikä mikään koskaan poistu. Dekarbonisaatio on turha unelma. Tätä ajatusta kirjasta ei kuitenkaan löydy. Fressoz nimenomaan sanoo, että ilmastonmuutoksen aikakaudella ollaan historiallisesti ainutlaatuisessa tilanteessa, jota ei voi verrata hedelmällisesti aiempiin. Aiempi historia on kasautuvaa, ja nyt on saatava aikaan jotain ihan muuta. Hän haluaa kuitenkin nostaa esiin yltiöoptimismin varjoon jääviä hankaluuksia. Tämä viesti olisi pitänyt kirjoittaa selvemmin auki.

Kirja myös vyöryttää lukijansa niskaan valtavan vyöryn faktoja, joiden keskellä maallikon on varmasti vaikea asettaa asioita mittasuhteisiin. Mitkä kuvatuista symbioottisuuksista ovat syvään juurtuneita, ja mille niistä on todennäköisesti helppo kehittää vaihtoehtoja? Mitkä muodostavat kohtalokkaita esteitä muutokselle, ja mitkä ovat vähäisempiä? Ilman tällaista suhteuttamista kaikesta tulee samaa skeptistä puuroa.

Kuten aluksi totesin, mullistavaa globaalia muutosta ei todellakaan ole käynnissä. Siirtymäoptimismi voi todellakin sokeuttaa todellisuudelle. Mutta jos ihan kaikki todistaa saman vaikeuden puolesta, jos katsetta ei kohdista eikä mittasuhteita hahmota, mistään ei voikaan löytää toiveikkuutta. Fressoz nojaa argumentissaan niin vahvasti globaalin tason aggregoituihin laskelmiin, että alueelliset ja sektorikohtaiset erot eivät näy. Kuitenkin joillain maailman alueilla päästöt ovat ihan oikeasti vähentyneet – eivät tarpeeksi, eivät riittävän nopeasti, mutta muutosta on tapahtunut. Tässä kohdin Nafeez Ahmedin kritiikki osuu maaliin, ja Adam Tooze tarttui arviossaan samaan ongelmaan. Harmillisesti Fressoz viittailee epätarkasti “ulkoistettuihin” päästöihin vähätelläkseen päästöjen vähentymistä joissain maissa (esim. 159), mutta näkemys on osin vanhentunut. Ulkoistaminen on aito ilmiö, mutta nykyään tapahtuvia päästövähennyksiä ei enää voi lukea pääosin ulkoistamisen kontolle (ja vastaavasti esim. Kiinan päästöjen kasvua ei voi enää selittää sillä). 

Retorista huolimattomuutta on teoksessa toisaallakin. Esimerkiksi Fressoz käyttää termiä “malthuselaisuus” luvattoman löyhästi leimakirveenä. Oikeastaan ihan kaikki puheet ja ajatukset, jotka haiskahtavatkin viittauksilta resurssien absoluuttiseen niukkuuteen, ovat Fressozille “malthuselaisia”. Tällä puhetavalla on juurensa etenkin tietyissä marxilaisissa perinteissä, mutta koska malthuselaisuudella viitataan myös hyvin laajasti tiettyihin vulgääreihin väestönäkemyksiin, tässä tulisi olla tarkkana. Välillä Fressoz nostaa esiin väestönäkemykset tässä yhteydessä, välillä ei. Mutta on absurdi ajatus, että absoluuttisen niukkuuden näkemys kytkeytyisi jotenkin automaattisesti tuollaisiin väestökantoihin. 

Kirjan lopulla Fressoz myös sanailee kärkkäästi sellaisille yhteiskunnallisille liikkeille, jotka liittävät ilmastotavoitteisiin erilaisia tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden päämääriä (219–220). Toisaalta hän peräänkuuluttaa kulutuksen vähentämisen ohella uudelleenjakoa – mutta lienee selvää, että tuollainen pyrkimys edellyttäisi sille hedelmällistä poliittista kontekstia! Energia- ja ilmastotulevaisuuden päämääriä ei voi vain kliinisesti erottaa erikseen, ikään kun niihin voitaisiin pyrkiä muita poliittisia kysymyksiä huomioimatta. On hyvin vaikea päästä perille siitä, mikä on Fressozin kanta tähän asiaan lopulta. Hän toteaa ohimennen, että ulospääsy kapitalismista on välttämätöntä mutta ei riittävää (8) tai että siirtymäajattelu on “pääoman ideologia” tällä vuosisadalla (220). Hän myös viittaa kohtuuajatteluun ja degrowth-ajatteluun, mutta näistä hajahuomioista ei synny näkemystä siitä, miten fossiilisten alasajo voisi tai miten sen pitäisi tapahtua (208).

Energia-amputaatio vai aineenvaihdunnan muutos?

Kirjan More and More and More pyrkimyksenä ei ole vähätellä ilmastonmuutoksen hillinnän tärkeyttä, päin vastoin. Fressoz toteaa tämän kyllä selväsanaisesti, huolimatta kirjan viestin muusta epäselvyydestä. Sen sijaan hän peräänkuuluttaa sellaista realismia, joka huomioi perityn tilanteen hitausvoiman ja tarvittavan muutoksen mittakaavan. Ilmastonmuutos on tuonut maailmanhistoriallisesti ainutlaatuisen haasteen, eikä menneisyys anna oppia. Hän toteaa, että energiasiirtymän sijaan tarvitaan “energia-amputaatio” (13) eli energiabudjettien vähentämistä. Muutoin urakka vanhan korvaamiseksi uudella on liian vaikea tarvittavassa aikataulussa. 

Perityn tilanteen painolastin ja ongelmien mittakaavojen hahmottaminen on elintärkeää, tämä on totta. Ilmastonmuutoksen hillinnässä eivät riitä vain päästövähennysten tavoitevuodet, päästöbudjetit ja kustannusarviot, vaan täytyy olla myös konkreettisia polkuja, joita edetään. Millä tavoin saadaan ruokajärjestelmää muutettua? Miten saadaan dekarbonisoitua sementin, teräksen ja monien muiden materiaalien tuotanto ja levitettyä teknologiat niin nopeasti, että väistämättä nouseva perusmateriaalien kysyntä väkirikkailla ja köyhimmillä alueilla ei vuosisadan jälkipuolella käännä päästöjä uudelleen nousuun? Miten kaupunkien lämmitys hoidetaan? Miten turvataan ekologisten hiilinielujen toiminta ja hiilivarastojen pysyvyys?

Siirtymäoptimismi luopuu tällaisesta vastuusta ja pistää toivon tuleviin teknologioihin. Se peräänkuuluttaa innovaatiota, ei sivilisaation syvärakenteen muutosta (2). Se istuu hyvin kasvulähtöiseen talousajatteluun, johon sopii ajatus tuotannon ja kulutuksen puhdistamisesta mutta hyvin huonosti ajatus määrällisistä ekologisista rajoista. Mutta ei “energia-amputaatio” ole sekään kovin mielekäs tapa puhua asiasta. Siitä on vaikea lukea ulos muuta kuin pelkkää vähentämistä, pelkkää niukkenemista, “ekologista leikkauspolitiikkaa”. 

Juuri siksi BIOS-tutkimusyksikkö on korostanut yhteiskuntien aineenvaihdunnan muutosta: on alasajettava asioita samalla kun toisia rakennetaan tilalle. Vähentämisen ohella on opeteltava tyydyttämään inhimillisiä tarpeita toisella tavalla – laadullista muutosta määrällisen lisäksi. Sähköautojen ja vähäpäästöisen sähkön ohella tarvitaan vähemmän autoja, enemmän julkista liikennettä. Materiaalivirtojen vähentämisen rinnalla tarvitaan kestävämpää luonnonvarojen ottoa ja kiertotaloutta, joka ei ole vain jätehuoltoa hienommalla nimellä. Ja koska maailma on eriarvoinen, yhtäällä tarvitaan lisää ja toisaalla vähemmän. 

Vaikka More and More and More antaa tärkeitä oppitunteja sekä energiajärjestelmien historiasta että siirtymäajattelun ongelmista, yhteiskuntien aineenvaihdunnan muutokseen sillä ei ole tarjota eväitä. Sen sijaan kovin helposti siitä saa eväät joko fatalismiin tai sellaiseen radikalismiin, jolla ei ole näkymää tulevista muutoksen poluista, on vain “amputoivan” vähentämisen kurjistava polku.

Ville Lähde

2.4.2025
Uutiskirje 4/2025 Huhtikuun uutiskirjeessä iloitsemme BIOS-tutkimusyksikön saamasta jatkorahoituksesta ja kerromme, miten kansainvälisesti tunnettu tutkija Johan Rockström joutui puuttumaan suomalaiseen keskusteluun. BIOS-tutkijat ovat olleet myös joukolla äänessä eetterissä. Uutiskirjeen voit tilata täältä. BIOS-videoita ja podcasteja löytyy paljon, ja sosiaalisen median kanaviamme ovat mm. Bluesky, Facebook, Instagram, LinkedIn ja Mastodon. BIOS sai jatkorahoituksen vuosille 2026–2029 Koneen Säätiö tiedotti maaliskuun lopulla päätöksestään jatkaa BIOS-tutkimusyksikön […]

Huhtikuun uutiskirjeessä iloitsemme BIOS-tutkimusyksikön saamasta jatkorahoituksesta ja kerromme, miten kansainvälisesti tunnettu tutkija Johan Rockström joutui puuttumaan suomalaiseen keskusteluun. BIOS-tutkijat ovat olleet myös joukolla äänessä eetterissä.

Uutiskirjeen voit tilata täältä. BIOS-videoita ja podcasteja löytyy paljon, ja sosiaalisen median kanaviamme ovat mm. Bluesky, Facebook, Instagram, LinkedIn ja Mastodon.

BIOS-tutkijat Tero Toivanen, Karoliina Lummaa, Tere Vadén, Tellervo Ala-Lahti, Paavo Järvensivu, Ville Lähde, Emma Hakala, Jussi Ahokas ja Antti Majava. Kuvasta puuttuu Jussi T. Eronen. Kuva Ilkka Saastamoinen.

BIOS sai jatkorahoituksen vuosille 2026–2029

Koneen Säätiö tiedotti maaliskuun lopulla päätöksestään jatkaa BIOS-tutkimusyksikön toiminnan tukemista. BIOS kiittää säätiöstä luottamuksesta ja mahdollisuudesta jatkaa työtään seuraavat neljä vuotta. 

Seuraavina vuosina BIOS-työ keskittyy kahteen kärkeen. Ensimmäiseksi jatkamme institutionaalisia kokeiluja, jotka keskittyvät teolliseen suunnitteluun ja kestävyyssiirtymää edistävään teollisuuspolitiikaan. Nämä kysymykset ovat yhä ajankohtaisempia. Teollisuutta uudistetaan meillä ja muualla niin turvallisuuden, kilpailukyvyn, ilmastopäästöjen vähentämisen kuin luonnovarojen kestävän käytön näkökulmasta. Muutosten pitää olla nopeita, eivätkä tavoitteet aina osoita samaan suuntaan. Lisäksi esimerkiksi kriittisistä mineraaleista kiistellään ja kilpaillaan ympäri maailmaa. Niinpä kaikki kehityspolut eivät ole valittavissa samanaikaisesti, vaan nyt tehtävät päätökset lukitsevat tai sulkevat ulos tulevaisuuden mahdollisuuksia. Tarvitaan suunnitelmallisuutta ja hyvää koordinaatiota.

Toinen päälinja on ympäristöajattelun uudistaminen monikriisin aikakaudella. Kun ilmastonmuutoksen kaltaiset kertyvät ympäristöongelmat etenevät, ne muokkaavat jatkuvasti tulevaisuuden mahdollisuuksia. Jotkin hyvät tulevaisuudet ovat poissuljettuja, ja parhaat päämäärät muuttuvat astetta huonommiksi, pahemmat yhä katastrofaalisemmiksi. Totutut yhteiskuntien sektorijaot sumenevat, kun ongelmat vahvistavat toisiaan: eletään monikriisissä. Tällaisessa historiallisesti kehkeytyvässä maastossa ei voida suunnistaa perinteisin ympäristöajattelun välinein. Kun joitain asioita menetetään väistämättä, on kyettävä muokkaamaan päämääriä kesken historian kulun. Samaan aikaan ympäristökysymyksiä pyritään yhä aktiivisemmin ottamaan äärioikeistolaisen ja rasistisen politiikan haltuun – tämä ei ole uusi ilmiö, mutta se vahvistuu monikriisin maailmassa. Sen vastustamiseen tarvitaan niin ikään eväitä. Erityisen tärkeää on purkaa ongelmallisia oletuksia ja sitkeitä harhakäsityksiä, jotka antavat tarttumapintaa haltuunotolle.

Maailmalta

Johan Rockström korjaa suomalaisia väärintulkintoja

Suomalaisessa ilmastokeskustelussa on toistuvasti väärinymmärretty tai vääristelty kansainvälisesti arvostetun tutkijan Johan Rockströmin sanoja. Rockström vieraili Suomessa 2023 ja kommentoi Suomen ilmastopolitiikkaa sekä metsien roolia siinä. Yhä uudestaan häntä on käytetty auktoriteettina, kun metsänielujen merkitystä on vähätelty ja on esitetty, että Suomi on tehnyt virheen niiden kohdalla. Tällaista ovat väittäneet mm. Ilmatieteen laitoksen Petteri Taalas ja MTK:n Juha Marttila. Rockström puuttui peliin maaliskuisessa lausunnossaan ja totesi suorasanaisesti, että häntä on tulkittu väärin. Aiemmin Tero Toivanen ja Ville Lähde puuttuivat näihin väärintulkintoihin artikkelissaan “Reaalipoliittinen ilmastoasiantuntijuus ilmastotoimien estäjänä”. Käsittelimme asiaa myös helmikuun uutiskirjeessä.

Rockström ei väheksy maankäyttösektorin nielujen merkitystä, päinvastoin. Nielujen hyvä taso on edellytys ilmastotavoitteiden saavuttamiselle, ja se on oletus ilmastostrategioissa, joissa pyritään pitämään ilmaston lämpeneminen ns. turvarajoissa. Ilman ekologisten hiilivarastojen turvaamista ja nieluista huolehtimista strategiat eivät voi onnistua. 

Sen sijaan Rockström kritisoi sellaista ajattelua, jossa voidaan tyytyä lievempiin päästövähennyksiin muualla, kun metsien ajatellaan ”kompensoivan” niitä. Hän myös muistuttaa, ettei tämä ole mikään suomalainen erikoispiirre vaan ongelma koko Euroopassa. Samasta asiasta on muistuttanut yhä uudelleen emeritusprofessori Markku Ollikainen, mutta väite “suomalaisesta ongelmasta” elää sitkeästi, ja sitä on hyödynnetty ilmastoestämiseen.

Tämä kompensaation ajatus ei nykyisessä ilmastokriisin tilanteessa toimi: tarvittavan muutoksen aikataulu on liian kiireellinen ja tarvittavat päästövähennykset niin suuria. Lisäksi ilmastonmuutos uhkaa biologisten nielujen toimintaa.

Rockströmin viesti on selvä: päästövähennyksiä on tehtävä nopeasti kaikilla rintamilla. Fossiilisten polttoaineiden käyttö on ajettava alas, mutta samalla on pidettävä huoli biologisista nieluista. Kummassakin on onnistuttava. Rockströmin viestiä väärintulkinneet tai vääristelleet sen sijaan tapaavat sanoa, että koska pääasia on fossiilisten polttoaineiden vähentäminen, nieluihin ei tule keskittyä. Tämä on puoliksi oikein ja puoliksi täysin väärin, ja lopputuloksena on ilmastopolitiikkaa, joka ei saavuta tavoitteitaan.

Käytännössä Rockström, monien muiden tutkijoiden ohella, ehdottaa erillisiä päämääriä ilmastopäästöille ja biologisille nieluille. Näin vältettäisiin sellainen ”kompensaatio”, joka käytännössä hidastaa ilmastotoimia, ja asia olisi maallikoille ja päätöksentekijöille helpompi ymmärtää ilman vaikeasti hahmotettavaa nielujen, varastojen ja lähteiden välistä laskentaa. Erilliset tavoitteet myös muistuttaisivat siitä, että nettonollaan pääsemisen jälkeen tulisi päästä pitkäksi aikaa nettonegatiiviselle tasolle – eli hiilidioksidia pitäisi saada vähennettyä ilmakehästä. 

“Pähkinänkuoressa: Päästövähennykset ovat avainasemassa, eli on ajettava alas ihmisperäiset kasvihuonekaasujen päästöt. Kestävä metsätalous on avainasemassa, eli on maksimoitava hiilen sitoutuminen ja säilytettävä hiilivarastot, talousmetsissä ja vanhoissa luonnonmetsissä. Kummankin on tapahduttava samaan aikaan. Ja kummatkin ovat yhtä kiireisiä, eikä vähiten siksi että (kuten Suomessa) metsien hiilinielu romahtaa ensisijaisesti ihmistoimien vuoksi, ei luonnollisista syistä. Kukaan ei pääse tätä todellisuutta pakoon, eivät poliitikot eivätkä metsäteollisuuden edustajat.”

Tähän perään sopii Suomen Ilmastopaneelin maaliskuinen tiedote, joka muistuttaa, että hiilineutraalius vuonna 2035 on perusteltu ja saavutettavissa oleva tavoite. Biologisista hiilinieluista, etenkin metsistä, sekä niiden hiilivarastoista, huolehtiminen on tärkeää seuraavina vuosina, että Suomi voi saavuttaa ilmastotavoitteensa. Kuten Rockström kuvasi, teknologisten nielujen rooli kasvaa suuremmaksi myöhempinä aikoina. Mutta ilmastotavoitteiden ensimmäisessä vaiheessa, nettonollaan pyrkimisessä, niitä ei ole vielä saatavilla tarvittavassa mittakaavassa. Siksi vuoden 2035 ilmastotavoite vaatii sekä voimakkaita päästövähennyksiä että biologisista nielusta huolehtimista.

Metsänielujen palauttaminen ja ylläpito vaatii metsähakkuiden maltillistamista, mutta Ilmastopaneeli esittää joukon muitakin keinoja. Äärimmäisen tärkeä huomio on, että monet näistä keinoista eivät aiheuta ”hiilivuotoa” maailmalle tai lisää puuntuontia Suomeen eivätkä kilpailua puunkäytön tapojen välillä. Hiilivuodosta puhuminen niissä yhteyksissä, joissa sitä ei ole nähtävissä, on ollut toistuvaa sumentamista kotimaisessa metsäkeskustelussa.

”Mitä enemmän maankäyttösektorin päästöjä vähennetään muilta osin, sitä vähemmän tarvitaan hakkuiden maltillistamista. Mikäli esimerkiksi polttoon ohjautuvan runkopuun määrää vähennetään tuntuvasti, nielu kasvaa merkittävästi ilman, että metsäteollisuuden raaka-ainesaatavuus heikkenee. Nielun vahvistamisen kannalta olennaista on, ettei edellä esitetyillä toimilla saavutettu pienempi puuntarve johda samassa määrin lisääntyvään muuhun puun käyttöön.”

BIOS

BIOS-ääniä eetterissä

Podcast-sarjassa “12 käsitettä maailmasta” on ilmestynyt kaksi uutta erikoisjaksoa. Villen ja Teren vieraana kävi ensin Antti Majava, joka puhui metsistä. Metsäteollisuuden toimintalogiikka poikkeaa monin tavoin muusta Suomen teollisuudesta. Julkisella sektorilla on vahva rooli metsäteollisuuden tukijana ja alalle on myönnetty merkittäviä muista teollisuudenaloista poikkeavia erioikeuksia. Samalla kun muut teollisuudenalat painivat kalliiden päästövähennysten tai päästöoikeusmaksujen kanssa, lankeaa lasku metsäteollisuuden päästöistä veronmaksajien ja muiden alojen maksettavaksi. Jaksossa pohditaan, miten tähän on tultu ja miten tilanteesta päästään ulos. 

Professori Jussi T. Eronen taas kertoo kuulijoille kestävyystieteestä. Keskustelussa tarkastellaan tämän monitieteisen tutkimusalan syntyhistoriaa ja sen rantautumista myös Suomeen. Kestävyystiede on kehkeytynyt monien tutkimusperinteiden kohtaamisesta, ja jaksossa tutkaillaan sen suhdetta esimerkiksi maapallojärjestelmätutkimukseen ja sosio-ekologisten järjestelmien tutkimukseen. Samalla pohditaan myös, mitä kaukaisen historian, ns. ”syvän ajan” tutkimus voi antaa nykyisyyden ja tulevaisuuden ongelmien ymmärrykselle.

Huhtikuun toisella viikolla ilmestyy viimeinen erikoisjakso, kun Tero Toivanen tulee puhumaan taantumuksesta. Taantumus on sana, jota on aikojen saatossa käytetty leimakirveenä. Jaksossa taantumuksen käsite otetaan alustavaksi työvälineeksi nykyisten ideologisten virtausten ja poliittisten mullistusten tarkasteluun. Teron kanssa tarkastellaan autoritaaristen voimien nousua, ilmastoestämistä sekä ilmastopolitiikan käynnissä olevaa takapakkia. Ympäristöpolitiikka ja ekologinen ajattelu ei suinkaan aina ole väistämättä progressiivista, vaan ekologisia visioita voi rakentua myös autoritääriselle ja ulossulkevalla perustalle. Mitä tämän vastustaminen edellyttää ympäristöliikkeiltä?

BIOS-kanava ei hiljene jatkossakaan, vaan sinne tuotetaan jaksoja jatkossa säännöllisesti – seuraava touko-kesäkuussa ennen kesälomataukoa, jolloin käsittelyssä ovat teokset Overshoot ja More and More and More

Kansan Uutisten podcast “Raha, talous ja politiikka” on tätä kirjoitettaessa ehtinyt jo viidenteen jaksoonsa. BIOS-ekonomisti Jussi Ahokas ja Lauri Holappa ovat kerenneet käsitellä trumpilaista talouspolitiikkaa, Muskia ja DOGEa, oikeistolaisen talouspolitiikan kommelluksia, talouden rajoitteita sekä kuntapoliitiikkaa. 

Antti Majava oli mukana Ylen Metsä-Suomi -podcastin jaksossa “Parempaa keskustelua metsistä”, kanssakeskustelijoina Mari Pantsar Koneen Säätiön Metsän puolella -ohjelmasta sekä Janne Kareinen DialogiAkatemiasta. Tere Vadén taas osallistui Hyvän tulevaisuuden aamukahveille, jotka toteutetaan SISU-hankkeen ja Ykspilkkuviis-median yhteistyöllä. Kahveilla pohdittiin, onko ihmisen täysi mitta jo tavoitettu nykyisen kaltaisessa kapitalismissa, vai voisiko tulevaisuuden nähdä toisin. 

Muuta

Jussi Ahokas kirjoitti Toivo-verkkomediassa otsikolla “Työllisyyspolitiikka on kaventunut kannustinpolitiikaksi”, ja Kansan Uutisissa hän vastasi kysymyksiin Suomen talouden tilasta. Paavo Järvensivu taas kertoi Ny Tidissä, millaista tietoa tarvitaan yhteiskunnissa ekologisten murrosten keskellä.

Ville Lähde tarkasteli vuoden ensimmäisessä niin & näin -lehden numerossa kotimaista scifielokuvaa Jälkeemme vedenpaisumus. Juttua ei pääse lukemaan verkossa, mutta suosittelemme paperilehteen syventymistä, sillä tässä numerossa julkaistiin myös teemakokonaisuus “Ilmastonmuutos, kapitalismi ja ekologinen sivistys”. Ville käänsi numeroon myös artikkelin, joka käsittelee kiistoja kansanmurhan määritelmästä.

Lopuksi

Yhdysvalloissa, Georgian Atlantassa pidetyt mielenosoitukset “Stop Cop City” saivat surullista maailmanmainetta, kun poliisi surmasi tammikuussa 2023 Manuel Esteban Paez Teránin, joka tunnettiin nimellä Tortuguita. Podcast-sarja We Came to the Forest kertoo perusteellisesti kampanjan taustoista, tapahtumista sekä siitä, mitä surmatyön jälkeen tapahtui.

Guardianissa käsiteltiin “ilmaston äitymistä oudoksi” eli tarkemmin paikallisten sääolojen nopeaa heilahtelua ääripäästä toiseen, mikä tekee sopeutumisesta hyvin vaikeaa monille maailman suurkaupungeille. Lehti uutisoi myös laajasta synteesitutkimuksesta, joka kartoittaa ihmistoiminnan vaikutuksia biodiversiteettiin. Phenomenal World -sivuston analyysi nesteytetyn maakaasun (LNG) noususta on opettavainen.

27.2.2025
Uutiskirje 2/2025 Uusi vuosi on koittanut, kieltämättä kovin erikoisissa tunnelmissa, sillä maailma tuntuu mullistuvan päivä kerrallaan. Ympäristötutkijalle perinjuuristen murrosten seuraaminen on arkipäivää, mutta nykyinen vauhti hirvittää. Työtä on silti jatkettava. Kokosimme tuttuun tapaan viime vuoden julkaisujamme ja muuta toimintaamme yhteen blogissamme. Tämän vuoden alkua on hallinnut kiihtynyt yhteiskunnallinen kiista metsistä ja ilmastopolitiikasta, ja tähän teemaan pureudumme vuoden […]

Uusi vuosi on koittanut, kieltämättä kovin erikoisissa tunnelmissa, sillä maailma tuntuu mullistuvan päivä kerrallaan. Ympäristötutkijalle perinjuuristen murrosten seuraaminen on arkipäivää, mutta nykyinen vauhti hirvittää. Työtä on silti jatkettava. Kokosimme tuttuun tapaan viime vuoden julkaisujamme ja muuta toimintaamme yhteen blogissamme. Tämän vuoden alkua on hallinnut kiihtynyt yhteiskunnallinen kiista metsistä ja ilmastopolitiikasta, ja tähän teemaan pureudumme vuoden ensimmäisessä uutiskirjeessä.

Uutiskirjeen voit tilata täältä. BIOS-videoita ja podcasteja löytyy paljon, ja sosiaalisen median kanaviamme ovat mm. BlueskyFacebookInstagramLinkedIn ja Mastodon.

Kaavio kemiallisen metsätehtaan monimuotoisesta tuotannosta.

Kaavio kemiallisen metsätehtaan monimuotoisesta tuotannosta. Politiikasta.fi

Metsäkeskustelu kuumenee taas: BIOS peräänkuuluttaa kansallista metsämissiota, toisaalla uhataan jo ilmastolakia

Tammikuun puolivälissä Luonnonvarakeskuksen julkaisemat kasvihuonekaasuinventaarion ennakkotiedot kertoivat asian, jota tutkimus oli ennakoinut ja josta lukuisat tutkijat olivat vuosia varoitelleet: Suomen metsät ovat kääntyneet päästölähteiksi. Helsingin Sanomissa tätä kutsuttiin “uutispommiksi” ja Ylen sivuilla “shokkiuutiseksi”, vaikka kehitys oli ollut samansuuntaista jo pitkään. (Esimerkkinä BIOS-tutkimusyksikön vuonna 2017 fasilitoima tutkijoiden metsäjulkilausuma.) Metsien tilanteen vuoksi maankäyttösektori oli kääntynyt jo aiemmin päästölähteeksi: uusi tieto vain veti maton alta vastaväitteeltä, että metsät pysyivät silti nieluna. Takana on pikemminkin hälyttävien uutisten sarja ja haluttomuus havahtua todellisuuteen.

Julkinen keskustelu metsistä ja ilmastopolitiikasta on joka tapauksessa käynyt kuumana koko alkuvuoden. Helsingin Sanomien mainitussa jutussa muistutettiin, että hakkuiden merkitys on metsänielun heikkenemisessä ohittamaton. Ilmastopaneelin puheenjohtaja Jyri Seppälä muistutti samassa lehdessä, että tutkijoiden varoituksia asiasta ei ollut kuunneltu: ”Hakkuisiin ei ole haluttu puuttua, vaan on jopa uskottu, että asiat korjaantuvat itsestään.” Ylen jutussa Seppälä totesi: “Se on ihan selvää, että hakkuita on tavalla tai toisella saatava vähennettyä, jos halutaan saavuttaa ilmastotavoitteet.” Markku Ollikainen totesi MTV:n jutussa: “Tämä paletti on kyllä hallituksella tiedossa, mutta ei nykyisellä eikä edellisellä hallituksella ole eikä ole ollut riittäviä suunnitelmia metsien ja maaperän hiilinielujen vahvistamiseksi. Hallitukset ovat kyvyttömiä tarttumaan tähän ongelmaan, haluttomia ja kyvyttömiä.” 

Seuraavana päivänä Helsingin Sanomat haastatteli asiasta Itä-Suomen yliopiston tutkija Jakob Donner-Amnellia, joka selitti kasvaneiden hakkuiden taustoja. Kansan Uutisten jutussa Syken Riikka Paloniemi ja Riku Lumiaro muistuttivat vanhojen metsien merkityksestä. Sampo Soimakallio selitti tässä Bluesky-ketjussa hakkuu- ja nieluasian perusteet, jälleen kerran.

Vaikka tämä uutinen ei yllätys ollutkaan, vaikutti hetken siltä, että metsien muuttuminen päästölähteeksi kääntäisi keskustelun suuntaa perinpohjaisesti. Uutta suuntaa vauhdittamaan BIOS laati Politiikasta-lehteen kaksiosaisen kirjoitussarjan: ensimmäisessä käytiin läpi ongelmallista nykytilannetta, toisessa esiteltiin visio kestävästä metsämissiosta, joka auttaisi toteuttamaan ilmasto- ja luontotavoitteet sekä rakentamaan metsäteollisuudelle tulevaisuuden edellytyksiä. Kuten lehdistötiedotteessamme todetaan

Mission tehtävä on metsäsektorin kestävyyssiirtymä. Samaan tapaan kuin energiateollisuus sähköistyy ja terästeollisuus siirtyy kohti hiliivapaata terästä, myös metsäteollisuudessa voidaan uudistaa niin tuotantotapoja kuin tuoteportfoliotakin. Metsäteollisuudella on osaamisensa, raaka-ainepohjansa ja maantieteellisen sijoittumisensa puolesta mainiot edellytykset puhtaan sähköenergian hyödyntämiseen ja polttamattomuuteen perustuvaan tuotantoon.

Kuunteluvinkki: nyt kannattaa palata myös BIOS-tutkija Antti Majavan tuottamaan metsäpodcastien sarjaan, jossa Antti loi metsäalan ammattilaisten ja metsätutkijoiden kanssa katsauksen alan kestävyyssiirtymään. Ja maaliskuussa aiheesta saa rautaisannoksen, kun Antti vierailee podcastin “12 käsitettä maailmasta” erikoisjaksossa, jonka teemana on tietysti metsä.

Lupaavan alun jälkeen julkisessa keskustelussa kuitenkin tempoiltiin vanhastaan tutuille urille. Uusi ympäristöministeri Sari Multala ehätti tuoreeltaan kommentoimaan asiaa valitettavan tutulla olkiukkoargumentilla: ”Maailman ilmastoa ei pelasteta sillä, että Suomen hakkuut lopetettaisiin.” Kukaanhan ei koskaan ole missään puhunut kaikkien hakkuiden lopettamisesta. Professori Janne Hukkinen kritisoi ministerin puheita voimakkaasti Helsingin Sanomissa. Suomen Luontopaneelin puheenjohtaja, professori Janne Kotiaho, taas joutui korjailemaan MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakolan väitteitä. 

Metsien muuttuminen päästölähteeksi ei riittänyt kääntämään kaikkia päitä, vaan seuraava askel kiistelyiden jatkumossa oli tarttua muihin vaikuttaviin tekijöihin metsähakkuiden roolin vähättelemiseksi. Luonnonvarakeskusta on syytetty myös huonoista laskentamenetelmistä, kun huomiota on viety hakkuista metsämaahan. Erikoislaatuiseksi tämä retoriikka meni helmikuun puolivälissä, kun Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas puhui Taloussanomissa muutoksen johtuvan “luonnon mekanismeista” ja “luonnon prosessista” palauttaen ongelman metsämaahan ja metsien ikärakenteeseen, mainitsematta hakkuita laisinkaan. Taalaksen viestinnän pitkässä linjassa tämä ei ole poikkeus, mutta tutkijalta yksioikoinen puhe “luonnon prosesseista” on erikoista, kun ilmastonmuutoksen vaikutus metsämaahan on sekin ihmistoiminnasta peräisin. Onneksi samaisessa jutussa haastateltu Markku Ollikainen muistutti isosta kuvasta: 

Nythän me rikomme EU-sitoumuksia ja vaarannamme koko EU:n tavoitteita osaltamme ja niillähän on iso merkitys kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa. Jos EU epäonnistuu, mihin tässä maailmassa voidaan enää luottaa?

Mutta vauhti kiihtyy. Luonnonvaraneuvos Heikki Granholm esitti Maaseudun Tulevaisuudessa, että “kansallisen tavoitteen aikajänne joudutaan arvioimaan uudelleen” ja ennakoi, että EU joutuisi “tarkastelemaan” ilmastotavoitettaan. Jutussa kyllä kuultiin ansiokkaasti laajempaa asiantuntijajoukkoa, joiden viesti oli hyvin toisenlainen: ympäristöneuvos Tuomo Kalliokosken mukaan “hakkuiden tutkittua vaikutusta ei voida ohittaa”. Kalliokoski esitteli konkreettisia keinoja vaikuttaa tilanteeseen tässä Ylen jutussa, jossa kiinnitettiin huomiota myös talousasiantuntijoiden ehdotuksiin:

“Joukko talouspolitiikan asiantuntijaorganisaatioita on toistuvasti vaatinut juuri hintaohjausta metsien ilmastotoimiin. Niin ovat tehneet Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, talouspolitiikan arviointineuvosto, valtiontalouden tarkastusvirasto sekä Elinkeinoelämän tutkimuslaitos.”

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaati helmikuun puolivälissä Helsingin Sanomissa, että Suomen olisi muutettava ilmastolakiaan. Hänen kommenttinsa “tiedeyhteisön enemmistöstä” oli, jo edellä kuvatun perusteella, selvästi harhaanjohtava: ”Tiedeyhteisössä käsittääkseni enemmistön mielipide on, että tässä tilanteessa kansallisista tavoitteista on parasta tiputtaa maankäyttösektori kokonaan pois.” Marttila käytti hyvin erikoisella ja vääristävällä tavalla tukenaan Suomessa vuonna 2023 vierailleen Johan Rockströmin kommentteja. Tiina ja Antti Herlinin järjestämässä tilaisuudessa puhunut Rockström ei suinkaan esittänyt, että huoli metsänieluista olisi tarpeetonta: hän päinvastoin peräänkuulutti kunnianhimoisempia toimia sekä päästöjen vähennyksessä että hiilinielujen tukemisessa. Päästö- ja nielutavoitteiden erottamisella Rockström kritisoi sitä, että laskennallisen nettonollan tavoittelu uhkaa hävittää varsinaisen päämäärän näkyvistä – nettonollan jälkeen kun on edettävä nettonegatiiviseen suuntaan, mikä edellyttää sekä päästöjen minimointia että nielujen kasvattamista. Kaiken lisäksi Rockström painotti haastattelussa voimakkaasti, että Suomen kaltaisen vauraan maan ei tule joustaa ilmastotavoitteistaan, koska sillä olisi välittömästi merkittävä moraalikatovaikutus kehittyvien talouksien ilmastokunnianhimoon.

Etenkin Petteri Taalas on viitannut Rockströmiin tällä tavoin harhaanjohtavasti niin monta kertaa, että soisi kotimaisten tiedotusvälineiden kysyvän asiasta tältä kansainvälisesti arvostetulta tutkijalta. Hänen lausumiensa mobilisoiminen ilmastoestämiseen tuskin miellyttäisi.

Ilmastopolitiikan muuttamista niin Suomessa kuin EU:ssa peräänkuulutti myös ministeri Sari Essayah Maaseudun Tulevaisuudessa, samana päivänä kun Taalaksen ja Marttilan puheenvuorot ilmestyivät. RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz ehätti kritisoimaan Essayahia MTV:n uutisessa samana päivänä. Helsingin Sanomien jutussa Essayah tosin kiisti vaativansa lain tarkastamista. Perussuomalaisten Jani Mäkelä vaati nykyisestä ilmastotavoitteesta luopumista.

Elämme siis suomalaisen ilmastopolitiikan kohtalonhetkiä. Vaikka toimet ilmastositoumusten toteuttamiseksi ja ilmastolain hengen seuraamiseksi ovat olleet tähän asti riittämättömiä, ja vaikka tutkijoiden varoituksia ei ole kuunneltu, ei sitoumuksiin ole kehdattu suoraan kajota. Mutta nyt kehtaamista on alkanut näkyä.

BIOS

Tieteellisiä julkaisuja 

Karoliina Lummaa on ollut mukana kahdessa äskettäin ilmestyneessä tutkimusjulkaisussa. Itä-Suomen yliopiston Puut lähellämme -hankkeen tutkijoiden artikkeli ”Green companions: Affordances of human–tree relationships” julkaistiin 27.1.2025 Ambiossa. Julkaisu perustuu Hollannissa kerättyyn kyselyaineistoon ja tarkastelee ihmisten puusuhteita tarjoumien teorian avulla. Karoliina on kirjoittanut myös Katarina Leppäsen ja Auður Aðalsteinsdóttirin toimittamaan artikkeliantologiaan Creative Responses to Environmental Crises in Nordic Art and Literature (Lexington/Rowman & Littlefield, 2025), jossa tutkitaan pohjoismaisen taiteen ja luovien alojen vastauksia ilmasto- ja ympäristökriiseihin. Karoliinan luku ”CO2, The Poetic Compound” käsittelee ja käsitteellistää hiilitietoisuutta suomalaisessa runoudessa.

BIOS eetterissä

BIOS-podcastsarja “12 käsitettä maailmasta” on jatkunut kahdella erikoisjaksolla. 

Neljännessä erikoisjaksossa “Varovaisuusperiaate” Ville Lähde ja Tere Vadén jututtivat Tellervo Ala-Lahtea. Jaksossa paneuduttiin ympäristöoikeudelliseen varovaisuusperiaatteseen ja sen rooliin osana ympäristöpolitiikkaa. Kansainvälisessä oikeudessa varovaisuusperiaate tunnetaan laajimmin Yhdistyneiden kansakuntien ympäristö- ja kehityskonferenssin vuonna 1992 hyväksymän ympäristöä ja kehitystä koskevan Rion julistuksen kautta, ja se on sisällytetty Euroopan Unionin lainsäädäntöön suurelta osin jäsenvaltioiden, erityisesti Saksan ja Ruotsin, sekä kansainvälisen ympäristölainsäädännön vaikutuksesta.

Teollisten hankkeiden luvituksessa viranomaiset keskittyvät arvioimaan, voidaanko lailla kiellettyjen ympäristöä tai ihmisten terveyttä vaarantavien seurausten toteutumisen riski sulkea pois tai hallita riittävästi lupamääräyksillä. Ympäristölaatunormit ja muu aineellisoikeudellinen ympäristösääntely asettavat perustason sille, millaisia haitallisia vaikutuksia toiminnalla saa olla ympäristöön ja ihmisten terveyteen, kun taas varovaisuusperiaate määrittää, kuinka suuri riski näiden vaikutusten toteutumiselle voidaan hyväksyä. Suhteettoman riskin olemassaolo voi siis käytännössä tarkoittaa, ettei teolliselle hankkeelle voida myöntää lupaa, jolloin hanke jää toteutumatta. Jaksossa pohditaan, voivatko nykyhallituksen ympäristöpoliittiset suunnitelmat osoittautua ympäristöoikeuden ”hengen” vastaisiksi. 

Viidennessä erikoisjaksossa “Kulttuurinen muutos” jututettavana oli Karoliina Lummaa. Luonto ei kestä nykyisenkaltaisia ylikuluttavia, fossiiliselle perustalle rakennettuja yhteiskuntia. Ihmisluonto puolestaan on lujilla kiireellisissä uudistamistarpeissa, jotka koskevat taloutta, tuotantoa ja kulutusta, teknologioita ja kaikkea ihmistoimintaa. Kestävyysmurroksen edistäjäksi ja jopa perustavaksi voimaksi on eri tutkimusaloilla ehdotettu kulttuurista muutosta. Kulttuurin käsitteeseen liittyvän monitulkintaisuuden vuoksi kulttuurisen muutoksen määrittely ei ole helppo tehtävä.

Toisaalta merkkejä ympäristön tilaan ja ihmisten luontosuhteisiin liittyvästä kulttuurisesta muutoksesta näkyy yhä enemmän esimerkiksi taiteessa, julkisessa keskustelussa ja ihmisten erilaisissa arjen valinnoissa ja teoissa. Nykyisen vilkkaan ja moninaisen kulttuurikeskustelun joukkoon tarvitaan yhä enemmän sellaisia kulttuurisen muutoksen ääniä, jotka puolustavat luontoa sekä ekologisesti ja sosiaalisesti kestävämpää yhteiskuntaa. 

BIOS-ekonomisti Jussi Ahokas sen sijaan on Kansan Uutisten upouuden podcastin “Raha, talous ja politiikka” vakiovieras Lauri Holapan rinnalla. Jussi ja Lauri ovat tätä kirjoitettaessa kerenneet sukeltamaan syvälle Trumpin hallinnon touhuihin parissa ensimmäisessä jaksossa. Asiantuntevan analyysin rinnalla podcast henkii huumoria, mitä synkkinä aikoina tarvitaan.

Paavo Järvensivu vieraili Ylen Tiedeykkösessä toimittaja-kirjailija Kerttu Kotakorven kanssa puhumassa “suuresta fossiilivedätyksestä”:

Keskustelu ilmastoteoista jumiutuu usein yksilöiden arkisiin elämänvalintoihin – se on fossiiliteollisuuden taitava silmänkääntötemppu, jonka turvin päästöjuhla on saanut jatkua. Miten paljon yksilön teoilla on merkitystä ison ja monimutkaisen ilmastokriisin hillinnässä? Pääsevätkö todelliset ilmastopahikset kuin koira veräjästä ja miten yhteiskunta voitaisi oikeasti muuttaa kestäväksi?

Lopuksi

Alkuvuonna kertyneestä lukemistosta löytyvät muun muassa Sandra Järvenpään mukava essee, jossa hän pohtii yksilön elämänvalintoja viitaten mm. Vardan erinomaiseen elokuvaan Gleaners and I sekä Ville Lähteen kääntämään Mara van der Lugtin esseesen toiveikkaasta pessimismistä. YK:n ilmastoasioiden erikoisraportoija Elisa Morgera kritisoi Guardianissa nykyistä neuvotteluprosessia. Lämmin suositus myös Adam Toozen uutiskirjeessä vierailleen Stefan Eichin opettavaiselle Keynes-esseelle: mitä “In the long run, we are all dead” oikeastaan tarkoitti?

Tällaisina aikoina myös kevyemmät asiat ovat tärkeitä: lue Guardianin jutut puhdistajakaloista, jotka tuntevat vakiasiakkaansa sekä nimen “Luca” saaneesta muinaisesta pieneliöstä.

17.2.2025
Kuinka metsäsektori uudistetaan? BIOS ehdottaa kansallista metsämissiota Metsäsektorin romahtaneet hiilinielut ja tuotannon matala jalostusarvo ovat viime aikoina olleet laajan huomion kohteena. BIOS-tutkimusyksikkö julkaisi politiikasta.fi-alustalla kaksiosaisen ehdotuksen kansallisen metsämission perustamiseksi.

Metsäsektorin romahtaneet hiilinielut ja tuotannon matala jalostusarvo ovat viime aikoina olleet laajan huomion kohteena. BIOS-tutkimusyksikkö julkaisi politiikasta.fi-alustalla kaksiosaisen ehdotuksen kansallisen metsämission perustamiseksi (https://politiikasta.fi/metsateollisuuden-kestavyyspaivitys-osa-2-miten-suomi-toteuttaa-metsaalan-uudistavan-metsamission/). Ehdotus perustuu yksikön pitkäaikaiseen tiedepohjaiseen suunnittelutyöhön yhdessä yritysten, tutkimuslaitosten ja viranomaisten edustajien kanssa ja siinä kuvataan konkreettiset askeleet suomalaisen metsäsektorin uudistamiseksi.

Mission tehtävä on metsäsektorin kestävyyssiirtymä. Samaan tapaan kuin energiateollisuus sähköistyy ja terästeollisuus siirtyy kohti hiliivapaata terästä, myös metsäteollisuudessa voidaan uudistaa niin tuotantotapoja kuin tuoteportfoliotakin. Metsäteollisuudella on osaamisensa, raaka-ainepohjansa ja maantieteellisen sijoittumisensa puolesta mainiot edellytykset puhtaan sähköenergian hyödyntämiseen ja polttamattomuuteen perustuvaan tuotantoon.

Missiolla on kaksi perustetta, taloudellinen ja ekologinen, kertoo BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava. ”Kansantaloudellisesti metsistä on saatavissa korkeampi taloudellinen hyöty kestävyyssiirtymän avulla. On myös varauduttava siihen, että havusellun markkinat eivät ole ikuiset. Samaan aikaan luontokadon pysäyttäminen ja ilmastonmuutoksen hillitseminen vaativat hakkuiden kohtuullistamista.”

BIOS-tutkimusyksikön mukaan liikkeelle päästään kokoamalla metsämission kehitysyhtiö, johon kutsutaan start-up-vaiheen yritykset, metsäjättien omat uusien tuotteiden yksiköt ja tutkimuslaitokset. Erityisen potentiaalin yksikkö näkee pitkään hiiltä varastoivan monipuolisen sahateollisuuden, ilmastoviisaan metsätalouden ja fossiilipohjaisen kemian korvaamisessa: ”Metsäteollisuudella on jo vesi, sähkö ja hiilipohjaiset raaka-aineet, joista yhdessä elektrolyysi-vedyn kanssa avautuu koko synteettisten biopohjaisten hiilivetyjen kirjo.”

Uudistumista tarvitaan myös siksi, että metsäteollisuus ei maksa ilmastovaikutuksestaan samaan tapaan kuin muut teollisuuden alat. Fossiiliset päästöt kuuluvat päästökauppaan, mutta nielujen katoamisen kustannukset kantaa koko yhteiskunta. Tilanne vääristää ilmasto- ja energiapolitiikkaa tavalla, joka ei voi jatkua.

Suomessa on huippuluokan osaamista, toimiva infrastruktuuri ja riittävästi raaka-aineita, ja kykyä vastata osaamisen kehittämiseen ja menestyvien metsäalan yhtymien ja verkostojen luomiseen. Kuten aiemminkin kotimaisen teollisen kehityksen historiassa, valtiolla on rooli paitsi mission kokoonkutsujana myös TKI-toiminnan kiihdyttäjänä, riskien kantajana ja ennustettavan toimintaympäristön takaajana.

Lisätietoja:
Antti Majava
antti.majava@bios.fi
0400-655883

BIOS-tutkimusyksikkö
contact@bios.fi

 

Kuva 1. Uudistuvan metsäteollisuuden raaka-ainevirrat ja tuotantomahdollisuudet. Lähde: BIOS-tutkimusyksikkö.

Kuva 2. Metsäteollisuuden vaikutus Suomen nettopäästöihin vuonna 2022 verrattuna muihin teollisuudenaloihin. Lähde: BIOS-tutkimusyksikkö.

14.2.2025
Tulevaisuusvaliokunnalle: Agenda2030 toimeenpano Annoimme 14. helmikuuta 2025 pyynnöstä lausunnon eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle. Asia: VNS 7/2024 vp Valtioneuvoston selonteko YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030:n toimeenpanosta https://www.eduskunta.fi/pdf/VNS+7/2024 Kysymys: Tulevaisuusvaliokunta toivoo kuulevansa kokonaisarvionne selonteosta sekä näkemystänne siitä, miten eduskunnan ponnet eli valiokunnan edellisen mietinnön (TuVM 1/ 2021) lopusta löytyvät numeroidut kannanottoehdotukset on huomioitu. [Linkki mietintöön: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/TuVM_1+2021.aspx] Lisäksi, valiokunta pyytää teitä ehdottamaan muutamia […]

Annoimme 14. helmikuuta 2025 pyynnöstä lausunnon eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle.

Asia: VNS 7/2024 vp Valtioneuvoston selonteko YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030:n toimeenpanosta https://www.eduskunta.fi/pdf/VNS+7/2024

Kysymys: Tulevaisuusvaliokunta toivoo kuulevansa kokonaisarvionne selonteosta sekä näkemystänne siitä, miten eduskunnan ponnet eli valiokunnan edellisen mietinnön (TuVM 1/ 2021) lopusta löytyvät numeroidut kannanottoehdotukset on huomioitu. [Linkki mietintöön: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/TuVM_1+2021.aspx] Lisäksi, valiokunta pyytää teitä ehdottamaan muutamia erityisen vaikuttavia kestävän kehityksen kysymyksiä, joiden ratkaisemiseen Suomessa olisi hyvät edellytykset keskittyä, riippumatta siitä onko ne käsitelty selonteossa.

Lausunnon pääsanomat:

  • Suomen kaltaisen vauraan hyvinvointiyhteiskunnan kannalta ensisijaisia ovat ne kestävän kehityksen tavoitteet, joissa lähtötilanne oli huono ja joissa on edistytty huonosti tai jopa otettu takapakkia.
  • Kestävän kehityksen tavoitteiden huomioinnissa tarvitaan tavoitteiden välistä priorisointia, mitä nykyinen selonteon malli ei heijasta. Käytännössä priorisointi tarkoittaa Suomen ekologisen velan lyhentämistä.
  • Vaikka ekologisen kestävyyden puutteet ovat kotimaassa merkittäviä, Suomella on hyvät edellytykset saada aikaan paljon aikaan, etenkin ekologisen siirtymän suunnittelulla ja koordinoinnilla.
  • Luonnonsuojelurahoituksen väheneminen synkentää tilannekuvaa.
  • Kansainvälisesti Suomella on paljon konkreettista kokemusta kehitysyhteistyössä ja edellytykset jatkaa sitä, mutta rahoituksen leikkaukset uhkaavat tätä ja ovat Agenda 2030:n globaalin kokonaistavoitteen vastaisia.

***

Kiitän mahdollisuudesta lausua Valtioneuvoston selonteosta koskien YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030:n toimeenpanoa.

YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 luotiin vuosille 2016–2030 globaalin kokonaiskehityksen näkökulmasta. Agendaan kuuluvat 17 kestävän kehityksen tavoitetta (Sustainable Development Goals) alatavoitteineen poikkeavat aiemmista vuosituhattavoitteista (Millennium Development Goals) ennen kaikkea siten, että ekologiset näkökohdat on tuotu laajemmin mukaan. Niinpä kun vuosituhattavoitteet koskettivat ensisijaisesti köyhempiä yhteiskuntia tai sellaisia, joissa on merkittävää sisäistä eriarvoisuutta, kestävän kehityksen tavoitteet koskevat kaikkia, jokaista yhteiskuntaa. Vauraille yhteiskunnille kuten Suomelle leimallisia ovat runsaaseen materiaaliseen ja energeettiseen kulutukseen nivoutuvat ympäristöongelmat, eli heikko ekologinen kestävyys.

Kaikki kestävän kehityksen tavoitteet eivät koske kaikkia maita samalla painoarvolla yksinkertaisesti siitä syystä, että mailla on erilaiset lähtötilanteet. Onkin jossain määrin harhaanjohtavaa sanoa Valtioneuvoston selonteon tapaan, että Suomi on “saavuttanut hieman yli 86 prosenttia asetetuista 17:stä kestävän kehityksen tavoitteista”, koska pitkälti tilanne oli tuo jo ennen kestävän kehityksen tavoitteiden luomista. Suomen kaltaisen vauraan hyvinvointiyhteiskunnan kannalta ensisijaisia ovat ne tavoitteet, joissa lähtötilanne oli huono ja joissa on edistytty huonosti tai jopa otettu takapakkia.

Kuten Valtioneuvoston selonteko oikein toteaa, kestävän kehityksen tavoitteissa “ympäristö, talous ja ihminen otetaan tasavertaisesti huomioon”. Mutta tämä kuvaa nimenomaan Agenda 2030:ssa tavoiteltua kokonaiskestävyyden lopputulosta, ja globaalista näkökulmasta. Mikäli jokainen maa arvottaa jokaista tavoitetta samalla painoarvolla omasta lähtötilanteestaan huolimatta, on vaarana, että Suomen kaltaiset maat antavat helpompien – eli jo kauan sitten saavutettujen – tavoitteiden kompensoida heikkoa suoritusta muissa tavoitteissa. Kokonaiskestävyydessä ekologinen kestävyys on kuitenkin perustavampaa, edellytys kaikelle muulle, eikä sitä voida korvata muulla.

Kestävän kehityksen tavoitteiden huomioinnissa tarvitaan tämän vuoksi tavoitteiden välistä priorisointia, mitä nykyinen selonteon malli ei heijasta. Jokaista tavoitetta esitellään samalla painoarvolla vailla kokonaisnäkemystä siitä, mitkä ovat Suomelle ensisijaisia ja kiireellisimpiä. Selonteko ei heijasta tärkeää kannanottoehdotusta “painottaa kestävän kehityksen politiikassa etenkin Suomen ekologisen velan lyhentämistä”. Kestävän kehityksen toimintaohjelman toteutusta ja sen selontekoja tulisi siksi perusteellisesti uudistaa tästä näkökulmasta.

Tulevaisuusvaliokunta pyytää kutsuttuja ehdottamaan muutamia erityisen vaikuttavia kestävän kehityksen kysymyksiä, joiden ratkaisemiseen Suomessa olisi hyvät edellytykset keskittyä. Vastaus asettuu hieman eri tavoin riippuen siitä, puhutaanko kestävän kehityksen edistämisestä Suomessa vai kansainvälisesti.

Kotimaassa Suomen kaltaisella yhteiskunnalla suurimmat puutteet ovat ekologisessa kestävyydessä, mutta kääntäen edellytykset saada aikaan paljon ovat suuret, kun yhteiskunta on globaalisti katsoen vauras ja osaaminen korkeatasoista. Kokonaiskestävyyden näkökulmasta tähän painotukseen on myös velvollisuus. Toistaiseksi tämä ei kuvaa suomalaisen yhteiskunnan todellisuutta. Luonnon monimuotoisuus jatkaa heikkenemistään Suomessa: selonteko käsittelee tässä kohdin lähinnä luonnonsuojelua, mutta luontokadon torjunta vaatii toimia myös monilla muilla saroilla. Ilmastotoimet ovat osoittautuneet riittämättömiksi, etenkin kun huomioidaan nettopäästöjen pysyminen pitkään lähes samalla tasolla. Ja kuten Valtioneuvoston selonteko kuvaa, luonnonvarojen kulutus on korkealla ja kiertotalouden edistyminen heikkoa.

Suomalaisen yhteiskunnan koheesio, kansainvälisesti katsoen korkea luottamus tieteeseen ja yhteistyön historia antavat myös mahdolliset tällaisen ekologisen siirtymän suunnitteluun ja koordinointiin niin, että hyvinvoinnista voidaan pitää kiinni samalla kun luonnonvarojen kulutusta ja negatiivisia ympäristövaikutuksia vähennetään. Tavoitellaan kokonaiskestävyyttä lopputuloksena, mutta tiedostetaan eri tavoitteiden välinen epäsuhtainen lähtötilanne.

Selonteon tapa luetella yksittäisiä toimia asettamatta niitä tärkeys- tai mittakaavasuhteisiin jättää myös näkymättömiin esimerkiksi luonnonsuojelun rahoituksen vähenemisen. Tämä on ekologiselle kestävyydelle vastakkainen kehityskulku. Yksittäisten toimien luetteleminen ilman tätä olennaista taustatietoa luo harhaanjohtavan tilannekuvan.

Sama koskee kehitysyhteistyön rahoituksen vähenemistä: raportti luettelee vaikuttavan joukon kehitysyhteistyötoimia eri kestävyystavoitteiden kohdalla, mutta rahoituksen väheneminen mainitaan vain kerran (s. 72). Asia kuitenkin koskee kehitysyhteistyötoimintaa lukuisten tavoitteiden kohdalla.

Suomen kehitysyhteistyöllä on pitkät perinteet ja erityisiä osaamisalueita, joita selonteossa hyvin kuvataan. Suomelle leimalliset edellytykset ja osaaminen on rakennettu pitkällä työllä, ja rahoituksen väheneminen vaarantaa nämä edellytykset. Globaalisti katsoen vauraana ja hyvinvoivana yhteiskunnalla Suomella on myös taloudellisesti epävarmoista ajoista huolimatta mahdollisuudet tukea sellaista kaikkia maita koskevaa kokonaiskestävyyttä, jota Agenda 2030 hakee. Jos tästä päämäärästä livetään vedoten vain oman yhteiskunnan kokonaiskestävyyteen, irtaannutaan Agenda 2030:n hengestä.

Ville Lähde

11.2.2025
Valtiovarainvaliokunnalle: Investointien verohyvitys Annoimme 11. helmikuuta 2025 pyynnöstä lausunnon eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaostolle. Asia: HE 207/2024 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi eräiden suurten ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksestä sekä laiksi Innovaatiorahoituskeskus Business Finlandista ja Business Finland -nimisestä osakeyhtiöstä annetun lain 3 §:n muuttamisesta https://www.eduskunta.fi/pdf/HE+207/2024 Lausunnon pääsanomat: Verohyvitys on linjassa tutkimuskirjallisuuden kanssa: teollisuuspolitiikan yhtenä tehtävänä on tehdä kestävyyssiirtymän vaatimista investoinneista […]

Annoimme 11. helmikuuta 2025 pyynnöstä lausunnon eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaostolle.

Asia: HE 207/2024 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi eräiden suurten
ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksestä sekä laiksi Innovaatiorahoituskeskus Business Finlandista ja Business Finland -nimisestä osakeyhtiöstä annetun lain 3 §:n muuttamisesta https://www.eduskunta.fi/pdf/HE+207/2024

Lausunnon pääsanomat:

  • Verohyvitys on linjassa tutkimuskirjallisuuden kanssa: teollisuuspolitiikan yhtenä tehtävänä on tehdä kestävyyssiirtymän vaatimista investoinneista kannattavia tilanteessa, jossa investoinnit eivät muuten riittävästi edisty.
  • Verohyvityksen rinnalla ja erityisesti jatkotoimenpiteitä ajatellen on tärkeää varmistua seuraavista seikoista:
    • Teollisten investointien täytyy olla pitkän aikavälin kestävyyssiirtymän mukaisia.
    • Teollisten investointien on tuettava turvallisuutta ja resilienssiä Suomessa.
    • Teollisiin investointeihin liittyvän kotimaisen osaamisen hyödyntämisen ja lisäämisen, omistuksen sekä tuotetun lisäarvon on oltava riittävän korkealla tasolla.

***

Hallituksen esittämä verohyvitys on osa kansallista teollisuuspolitiikkaa, joka pyrkii vauhdittamaan investointeja vähähiiliseen teollisuuteen Suomessa. Lähtökohtaisesti verohyvitys on linjassa tutkimuskirjallisuuden kanssa: teollisuuspolitiikan yhtenä tehtävänä on tehdä kestävyyssiirtymän vaatimista investoinneista kannattavia tilanteessa, jossa investoinnit eivät muuten riittävästi edisty.

Ehdotettu verohyvitys noudattaa EU:n tilapäisiä valtiontukisäädöksiä, jotka määrittelevät tarkasti jäsenmaiden myöntämien valtiontukien ehdot ja liikkumavaran. Jäsenmaat omaksuvat EU-säädöksistä myös investointien kestävyyskriteerit, vaikka toki Suomi voisi halutessaan rajata tukiehtojaan EU-säädöksiä tiukemmiksi. Käytännössä materiaalisen tason suunnittelu – eli mitä laadullisia muutoksia teollisuuteen kaavaillaan tuettujen investointien myötä – on verohyvityksessä ulkoistettu EU:lle.

Nähdäksemme verohyvitys edistää Suomessa sellaisia teollisia investointeja, jotka ovat kestävyyssiirtymän mukaisia. Näin on etenkin, koska tässä aikataulussa tuettavat investoinnit eivät vielä vie teollisuuden uudistumista erityisen pitkälle vaan ne voidaan nähdä pikemminkin alkusysäyksenä.

Kuitenkin verohyvityksen rinnalla ja erityisesti jatkotoimenpiteitä ajatellen on tärkeää varmistua seuraavista seikoista:

  • Teollisten investointien täytyy olla pitkän aikavälin kestävyyssiirtymän mukaisia. On huolehdittava, että mikään yksittäinen investointi tai investointien rypäs ei lukitse teollisuuden kehitystä väärille urille (esimerkiksi niin sanotut välivaiheen teknologiat, jotka eivät tarjoa riittäviä päästövähennyksiä mutta joiden kaavailtu käyttöikä on pitkä). Lisäksi investointeja on voitava priorisoida niin, että rajallista kestävästi tuotettavaa sähköä tai muita resursseja ei käytetä tuotantoon, joka syrjäyttää kestävyyssiirtymän kannalta oleellista tuotantoa (esimerkiksi sellaiset datakeskukset, jotka eivät tarjoa Suomelle juurikaan lisähyötyä tai muutoin edistä maailman suotuisaa kehitystä).
  • Teollisten investointien on tuettava turvallisuutta ja resilienssiä Suomessa, mukaan lukien alueelliset ulottuvuudet ja erilaisten ratkaisujen toimintakyky kriisiolosuhteissa.
  • Teollisiin investointeihin liittyvän kotimaisen osaamisen hyödyntämisen ja lisäämisen, omistuksen sekä tuotetun lisäarvon on oltava riittävän korkealla tasolla.

Verohyvityksestä on Suomessa säädettävä lailla, ja tästä johtuen hallituksen esityksessä todetaan, että verotuessa ei voi olla tapaus- tai verovelvolliskohtaista tuen myöntämisen tarkoituksenmukaisuusharkintaa. Sen sijaan valtion suora teollisten investointien tukiohjelma, jollaisesta hallitus päätti asetusmuotoisesti 9.1.2025, voi sisältää koordinoivaa ja kontekstiriippuvaista harkintaa. Edellä esittämämme seikat pätevät tähän tukiohjelmaan ja suomalaiseen teollisuuspolitiikkaan laajemmin.

7.1.2025
BIOS-tutkimusyksikön toiminta vuonna 2024 Kuluneen vuoden tärkeä yksittäinen BIOS-uutinen oli tutkijakolmikkomme Tiedekynä-voitto. Tero Toivasen, Paavo Järvensivun ja Ville Lähteen artikkeli “Ekologisen jälleenrakennuksen haaste” ilmestyi viime vuonna kirjassa Talouskuri tuli Suomeen (Vastapaino). Palkintoa juhlittiin Koneen säätiöllä 16.5. järjestetyssä luovutustilaisuudessa, ja Tero piti mainion puheen. Tero ja Ville kävivät puhumassa aiheesta myös Ylen Horisontti-ohjelmassa. Viime vuoden vahvaa kestävyysmurroksen suunnittelun teemaa jatkettiin […]

Kuluneen vuoden tärkeä yksittäinen BIOS-uutinen oli tutkijakolmikkomme Tiedekynä-voitto. Tero Toivasen, Paavo Järvensivun ja Ville Lähteen artikkeli “Ekologisen jälleenrakennuksen haaste” ilmestyi viime vuonna kirjassa Talouskuri tuli Suomeen (Vastapaino). Palkintoa juhlittiin Koneen säätiöllä 16.5. järjestetyssä luovutustilaisuudessa, ja Tero piti mainion puheen. Tero ja Ville kävivät puhumassa aiheesta myös Ylen Horisontti-ohjelmassa.

Viime vuoden vahvaa kestävyysmurroksen suunnittelun teemaa jatkettiin Ateneumin pilotin jäljiltä, kun tammikuussa julkaistiin tilannekuva “Suomen teollisuuden uudistumispolut”. Maaliskuussa julkaisimme myös englanninkielisen tekstin “uudesta” teollisuuspolitiikasta. Ateneumin pilotin pohjalta laadittiin myös loppuvuodesta vertaisarviointiin lähtenyt tutkimusartikkeli. Näihin aiheisiin liittyi myös Paavon syyskuinen blogiessee Draghin raportista. Ja syyskuun lopussa järjestettiin Helsingissä keskustelutilaisuus, jossa näytettiin ensimmäistä kertaa lyhytelokuvamme “Tiedevetoinen suunnittelu”. Yliopisto-lehti kirjoitti elokuvasta numerossa 9/2024.

Ville Lähteen ja Tere Vadénin podcast-sarja “12 käsitettä maailmasta” ilmestyi säännöllisesti läpi vuoden, yhden kuukauden kesätauolla tosin. Kahdestoista käsite, ekologinen jälleenrakennus, ilmestyi lokakuussa – blogisarjan pääsivulle kerätty lisälukemisto on mainio kokoelma BIOS-töitä aiheesta vuosien varrelta! Sen jälkeen siirryttiin ekstrajaksoihin, joissa haastatellaan muita tutkijoitamme. Paavo Järvensivu puhui teollisuuspolitiikasta, Jussi Ahokas talouskasvusta ja Emma Hakala ympäristöturvallisuudesta. Tammikuussa on luvassa Tellervo Ala-Lahti, aiheena ympäristöoikeus ja erityisesti varovaisuusperiaate. Villen johdolla aletaan myös kirjoittaa sarjaan pohjautuvaa kirjaa, jonka on tarkoitus ilmestyä BIOSin 10-vuotisjuhlan kunniaksi vuosien 2025–2026 taitteen tietämillä. Eivätkä podcastit hiljene erikoisjaksojen jälkeen: Ville ja Tere alkavat vetää uutta “BIOS tutkii” -sarjaa.

Vuoden varrelle mahtui paljon yhteistyötä eri tahojen kanssa. 

Pitkän opetus- ja kasvatusaiheiden juonteen jatkoksi Ville Lähde ja Karoliina Lummaa tarjosivat tukea Opinvirta-hankkeelle. Kestävä opinvirta -hanke on verkostoprojekti, jossa on mukana Turun lisäksi Oulu, Hämeenlinna, Lahti ja Lappeenranta. Projektin rahoittaja on Opetushallitus. Karoliina osallistui hankkeen tilaisuuksiin, Ville kirjoitti esseen Lukioiden kestävyystiekartastoon ja osallistui oululaisten “Korjataan pallo itse” -keskusteluun SuomiAreenalla (tallenne). Paneelin pohjalta Jussi Tombergille ja Villelle sukeutui vierailu Maikkarin aamussa sekä mielipidekirjoitus Kalevaan.

Karoliina oli mukana Kestävyyden kehittäjät -verkostossa, ja Musical Sustainabilities -symposiumin järjestelytoimikunnassa (pj Antti-Ville Villén, Taideyliopisto, Sibelius-Akatemia). Kansainvälinen symposium järjestettiin 18.-19.11.2024 Seinäjoella. Karoliina järjesti myös Veera Kinnusen kanssa Humanistisen ympäristötutkimuksen mielikuvitus -työryhmän YHYS-kollokviossa Lappeenrannassa 28.11.2024.

Tellervo Ala-Lahti oli päätutkija selvityksessä ympäristöministeriölle: “Oikeudellinen selvitys varovaisuusperiaatteesta ympäristönsuojeluoikeudessa​” (muita kirjoittajia Kai Kokko, Mari Pihalehto ja Johan Staffans). 

Ville Lähde oli edelleen mukana Tiina ja Antti Herlinin säätiön asiantuntijaryhmässä, taustahaastateltuna Lomonosovin maan postinumero -kuunnelmassa ja antamassa inspiraatiota IHME-festivaaleille järjestetyn Maaleipä-haasteen kehittäjille.

Paavo Järvensivu alusti Uuden energian aika -seminaarissa “teollisuuden uudistamisesta ja sen koordinaatiosta” ja osallistui samalla Meri-Porin teollisuusalueen ekskursioon. Paavo myös tarjosi taustoitusta “Yhden pallon visiot” -projektiin. Tero Toivanen oli mukana More than planet -projektissa, jonka pohjalta järjestettiin kansainvälinen Earth Gazes Back seminaari ja näyttely Kulttuuritalo Valvessa Oulussa. BIOS-tutkijat myös tukivat Topi-Matti Heikkolaa hänen opinnäytetyössään, joka käsitteli metsäteollisuuden tulevaisuutta. Taideyliopiston maisteriopiskelija Siew Ching Ang suoritti BIOS:ssa kuukauden mittaisen työharjoittelujakson perehtyen selluteollisuuden sivujakeen ligniinin jalostamiseen ja metsäteollisuuden kestävyyssiirtymään. BIOS-tutkijat tukivat monia muitakin tutkijoita opinnäytetöiden tai hankkeiden ohjausryhmissä tai vapaamuotoisissa keskusteluissa.

Vuoden mittaan BIOS-tutkijat virittelivät tulevaa yhteistyötä ruotsalaisten teollisuuspolitiikan tutkijoiden kanssa. Tukholman tapaamiseen osallistui tutkijoita IVL Svenska Miljöinstitutista ja Stockholm Environment Institutesta. Suunnittelu jatkuu heti ensi vuoden alusta.

Tieteellisiä artikkeleita

Kesäkuussa ilmestyi Tero Toivasen ja Ville Lähteen yhteisartikkeli “Reaalipoliittinen ilmastoasiantuntijuus ilmastotoimien estäjänä”. Artikkeli käsitteli Petteri Taalaksen ja Mika Anttosen problemaattista ilmastoviestintää ja ilmastoasiantuntijoiden roolia. Tiede & edistys järjesti Tekstin talolla julkaisutilaisuuden, jossa Teron ja Villen kanssa omasta artikkelistaan oli puhumassa Tuija Kokkonen. Keskustelua jatkettiin samalla porukalla Helsingin kirjamessuilla. Yliopisto-lehti kirjoitti aiheesta. Kesäkuun NESS-konferenssissa Ville ja Tero esittelivät artikkelin aiheita englanniksi – konferenssissa pidettiin kaikkiaan kolme BIOS-esitelmää, ja Paavo pyydettiin loppupaneeliin.

Jussi Ahokkaan, Paavo Järvensivun ja Tero Toivasen artikkeli “Ideas behind transformative innovation policy: Economists confronting missions and sustainability transition in Finland” ilmestyi marraskuussa. Artikkelin lopputulema on, että missiot ja kestävyyssiirtymä eivät oikein mahdu ekonomistien valtavirtaisen ajattelun rajoihin. Siispä kestävyystutkijat ja muut tahot eivät välttämättä saa taloustieteilijöiltä tukea, kun he yrittävät edistää kestävyyssiirtymän mukaista suuntaavaa innovaatio- ja teollisuuspolitiikkaa. Katso myös kolmikon essee Politiikasta-lehdessä. Samainen kolmikko piti kaksi teollisuuspolitiikkaan ja poliittisiin ideoihin liittyvää esitystä ympäristöhistorian maailmankongressissa (WCEH) Oulussa elokuussa.

Tellervo Ala-Lahdelta ilmestyi kolme artikkelia: “The awkward relations between EU innovation policies and environmental law“, “Navigating the Unknown: Novel Technologies in Finnish Environmental Adjudication” (Nordic Environmental Law Journal) sekä Tiina Paloniityn kanssa kirjoitettu yhteisartikkeli “The European Union and plastics” teoksessa Research Handbook on Plastics Regulation: Law, Policy and the Environment

Karoliina Lummaa oli mukana artikkelissa “Do you have a tree friend?—Human–tree relationships in Finland“. Artikkeli syntyi osana Puut lähellämme -tutkimushanketta. Jussi T. Eronen ja Tere Vadén osallistuivat yhteisartikkeliin “Early knowledge but delays in climate actions: An ecocide case against both transnational oil corporations and national governments“, minkä lisäksi Jussi oli mukana artikkeleissa “Policy documents considering biodiversity, land use, and climate in the European Arctic reveal visible, hidden, and imagined nexus approaches“ sekä “Measuring Beyond the Standard: Informal Measurement Systems as Cognitive Technologies“.

Muita kirjoituksia

Tere Vadénin ja Antti Salmisen niin & näin -kirjasarjassa ilmestynyt “energiatrilogia” sai päätöksensä, kun teos Merkitys ja ala-aine ilmestyi. Julkkarit järjestettiin Puistokatu 4:ssä, ja Pekka Torvinen haastatteli kirjoittajia Helsingin Sanomiin.

Kirjojen kansiin ilmestyi muutakin: Gaudemuksen julkaisemassa teoksessa Arvojen yhteisö oli Emma Hakalan luku kestävästä kehityksestä EU:ssa. SKS:n julkaisemassa teoksessa Lähestymistapoja kirjallisuuteen taas oli Karoliina Lummaan kirjoittama luku “Posthumanistinen kirjallisuudentutkimus”. Karoliina kirjoitti myös luvun “CO2, the poetic compound” teokseen Creative Responses to Environmental Crises in Nordic Art and Literature. Emma Hakala kirjoitti tiedekulmapokkariin Mitä ilmasto muuttaa? ilmastoturvallisuudesta.

Muita kirjoituksia ilmestyi useita. Tammikuussa Antti Majava kirjoitti Helsingin Sanomissa, miten markkinat eivät korjaa sähköjärjestelmää automaattisesti. Jussi Ahokas setvi maaliskuussa Kalevi Sorsa -säätiön blogissa talouskasvun käsitteellistä sotkua. Ville Lähteen kolumni “Ruokamaailman vanhat totuudet murentuvat” ilmestyi Kehittyvä elintarvike -lehdessä.

Toukokuussa ilmestyi Villen jo toinen kirjoitus Aeon-lehdessä. Tällä kertaa hän kävi läpi irtikytkentäkeskustelun sekavuuksia ja ongelmia. Loppuvuoden aikana ilmestyi Villen essee “Sivistys ekologisten kriisien maailmassa” (Futura 3/2024), essee “Toimintatarmoa optimismin ja pessimismin tuolta puolen” sekä ydinsotaa elokuvissa käsittelevä artikkeli “Kuoleman varjon laaksoon”. Ville myös käänsi niin & näin -lehten Geoff Mannin erinomaisen esseen “Juoksua tyhjän päällä – epävarmuudesta ja ilmastonmuutoksesta”.

Paavon kirja-arvio “Luova kestävyyssiirtymä vaatii leikkausten sijaan valtion toimintatapojen uudistuksia“ teoksesta Rainer Kattel ym., Kuinka luoda yrittäjähenkinen valtio (Vastapaino) ilmestyi Poliittinen talous -lehdessä. niin & näin julkaisi Paavon ja Karoliinan artikkelin “Ekologisen jälleenrakennuksen kulttuuri”.

BIOS-blogi ja uutiskirje

Edellä mainittujen BIOS-blogitekstien lisäksi ilmestyi seitsemän laajaa blogiartikkelia. Ville Lähde kirjoitti helmikuussa Atlantin merivirroista, ja maaliskuussa väestökeskustelun harhatiedosta. Väestötekstiä luettiin laajalti, ja se poiki jutut Turun Sanomiin ja Ylelle

Huhtikuussa Ville kirjoitti ilmastonmuokkauksesta, toukokuussa Hannah Ritchien teoksesta Not the End of the World, syyskuussa kiihtyvästä ilmaston lämpenemisestä, ja marraskuussa Andreas Malmin ja Wim Cartonin teoksesta Overshoot. Tellervo Ala-Lahti kirjoitti syyskuussa ilmasto-oikeudenkäynneistä.

Mitä enemmän sosiaalisen median kenttä mullistuu, sitä tärkeämmäksi kanavaksi BIOS-uutiskirje on muodostunut. Kuluneena vuonna uutiskirje ilmestyi kuusi kertaa. BIOS-toiminnan esittelyn ja lukuvinkkien ohella uutiskirjeissä on useimmiten asiaa ajankohtaisista tapahtumista ja uutisista – blogiesseitä lyhyempää muotoa mutta välillä hyvinkin syväänluotaavaa. Helmikuussa käsiteltiin arvioita vuosisadan lopun päästökehityksestä, maaliskuussa teollisuuspolitiikan demokraattista hallintaa, kesäkuussa Tiedekynä-juhlinnan ohella oli tekstiä ilmastonmuutoksen talousvaikutuksista ja Atlantin merivirroista, ja marraskuussa uutiskirjeen aloitti kooste ilmastoraporteista, minkä lisäksi oli keskustelua tutkijoiden “neutraaliuden” vaatimuksesta.

Valiokuntalausunnot

BIOS-tutkijat kävivät Eduskunnassa esittämässä lausuntoja suullisesti kaksi kertaa, ja kirjallisia lausuntoja tehtiin kahdeksan, minkä lisäksi Ville Lähteeltä pyydettiin vastaus erilliseen tulevaisuusvaliokunnan kysymykseen luonnon itseisarvosta suhteessa luonnon arvon taloudelliseen määrittämiseen. Lausunnot käsittelivät mm. autoilun verotusta, julkisen talouden suunnitelmaa, huoltovarmuutta, ennakkovaikuttamista EU:n monivuotiseen rahoituskehyksen, talousarviota ja ilmastovuosikertomusta. Paavo Järvensivu osallistui myös kansanedustaja Oras Tynkkysen järjestämään pyöreän pöydän keskusteluun ylikulutuksesta.

Podcasteja ja esiintymistallenteita

BIOS-podcastin lisäksi tutkijamme vierailivat useissa muissa ohjelmissa. Jo mainittujen lisäksi: helmikuussa Ville Lähde Ylen Pieleen mennyt historia -ohjelmassa, maaliskuussa Jussi Ahokas Poliittinen talous -podcastissa, huhtikuussa Tere Vadén Elonkehän podcastissa (Radio Fiskars), toukokuussa Paavo Järvensivu Työ nyt ja tulevaisuus: Eväitä ajatteluun -podcastissa, ja Tellervo Ala-Lahti Vanhan mantereen tulevaisuus -podcastissa.

Ville kutsuttiin myös TABLE:n Feed-podcastin vieraaksi puhumaan biodiversiteetin mittaamisen ongelmista.

BIOS-tutkijat pitivät vuoden mittaan luentoja, osallistuivat paneeleihin tai esiintyivät muuten noin 80 kertaa. Tallenteitakin kertyi jokunen. Toukokuussa Paavo piti kommenttipuheenvuoron Robert Constanzan vierailulla. Ville osallistui heinäkuussa Tampereella Elokapinan Toivo elossa -kesäfestarien paneeliin. Karoliina luennoi etänä Kestävyyden kehittäjät -verkoston tapaamisessa otsikolla “Kulttuurin rooli kestävyysmurroksessa”.

BIOS tiedotusvälineissä

Jo mainittujen lisäksi BIOS-tutkijoita haastateltiin tiedotusvälineissä taajaan. Tammikuussa Tere kommentoi Long Playlle puun riittävyyttä ja metsäteollisuuden tulevaisuutta. Villeä haastateltiin helmikuussa ilmestyneeseen Kotimaa-lehden juttuun “Maailman nälkä voitetaan yhteistyöllä”, ja Tere kommentoi Ylelle, miten vaikeaa tai helppoa Suomen on päästä irti fossiilisista. Maaliskuussa Paavo pohti Demokraatille vähäpäästöisen energian investointien tilannetta ja Suomen vaaraa jumiutua puhtaan sähkön bulkkituottajaksi.

Huhtikuussa Paavo kommentoi Helsingin Sanomissa Suomen haluttomuutta aktiiviseen teollisuuspolitiikkaan. Tere taas oli Mikko Pelttarin jutuilla Imagessa (kuuntele juttu Apu-lehden podcastissa). Toukokuussa “Mimmit sijoittaa” haastatteli Jussi Ahokasta siitä, millaista talouspoliittista keskustelua tarvitaan.

Kesäkuussa Paavo kertoi Ylelle, miksi ilmastoasiat olivat jääneet piiloon vaalien alla. Tere ja Tero taas purjehtivat Voiman sivuilla. Elokuussa Kansan Uutiset kysyi Jussi Ahokkaalta viisi kysymystä taloudesta. Iltalehti kysyi Jussilta leikkauspolitiikasta (maksumuuri). Kulttuurivihkot haastatteli Paavoa työelämän ekologisesta jälleenrakennuksesta (ei verkossa).

Loppuvuodesta BIOS-ekonomistimme Jussi kommentoi hallituksen saavutuksia ja saavuttamatta jättämisiä Kansan Uutisille ja vieraili A-Studiossa puhumassa Yhdysvaltain ja Euroopan erilaisesta talouskehityksestä.

Ville kävi Teeman elokuvafestivaalin vieraana puhumassa animaatioelokuvasta Ruohometsän kansa, ja Helsingin Sanomien Mikko-Pekka Heikkinen kanavoi marraskuisessa kolumnissaan Antti Majavaa.